گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران، دیروز شاهد نوسان‌های قابل ملاحظه‌ای بود که این نوسان‌ها، بارها نمادهای عمده بازار را دچار رشد و افت قیمتی کرد.

در بازار دیروز معامله‌گران در شرایطی فعالیت خود را شروع کردند که روند تعادل‌یابی بازار با شرایط مثبتی در حال ادامه بود. این امر که به جمع‌آوری بخش عمده‌ای از صف‌های فروش منجر شد زمینه بازگشت معامله‌گران به بازار و خرید سهام به کف رسیده را فراهم کرده است.

هر چند حضور معامله‌گران کوتاه‌مدت و تلاش برای نوسان‌گیری‌های یک روزه در بازار به تلاطم آن منجر شده است؛ اما به گفته کارشناسان بازار، رشد مجدد نیازمند جمع‌آوری عرضه‌ها و افزایش قابل ملاحظه حجم معاملات است.

در بازار دیروز در تحولات مهم، خبر تغییر رئیس سازمان بورس مورد توجه معامله‌گران بود. در خارج از بازار سهام، مجلس شورای اسلامی پس از برگزاری یک نشست غیر‌علنی با دکتر نوبخت شاهد تصویب کلیات لایحه خروج از رکود بود. در بازار دیروز، در گروه برقی ایران ترانسفو پس از به تعویق افتادن برگزاری مجمع با صف خرید قابل ملاحظه ناشی از رقابت مدیریتی بر سر این شرکت مواجه بود.

در گروه خودرویی، دیروز گروه بهمن بارها با صف خرید و عرضه آن مواجه شد تا در نهایت با صف خرید قابل ملاحظه‌ای به کار خود پایان دهد.

در گروه بانکی، دیروز در کنار تعادل نسبی گروه، بانک دی در گزارشی از فروش یک دارایی عمده خبر داد. در حال حاضر سرمایه بانک دی به میزان پنج هزار میلیارد ریال است که با دریافت مجوز افزایش سرمایه از سوی سازمان بورس به ارزش ۱۰ هزار میلیارد ریال افزایش خواهد یافت. برنامه افزایش سرمایه ۱۰۰ درصدی بانک دی، به مدت دو سال در اختیار هیات مدیره شرکت قرار گرفته است.

زمین سوهانک جزو دارایی‌های بانک دی است که در ۳۱شهریور ماه سال جاری به یکی از شرکت‌های تابعه واگذار و در نهایت سود حاصل از فروش زمین فوق به سایر درآمدهای شرکت بانک دی در سال مالی جاری افزوده شد.

در گروه لیزینگی، لیزینگ رایان سایپا با برگزاری مجمع رای به افزایش سرمایه داد. در این مجمع افزایش سرمایه شرکت لیزینگ رایان سایپا از محل آورده‌های نقدی سهامداران به میزان ۱۰۰درصد مورد تصویب قرار گرفت، همچنین انتشار اوراق مشارکت با سود ۲۲ درصد به میزان۸۰۰ میلیارد ریال نیز در سال ۹۳تصویب شد.

در گروه شرکت‌های غذایی دیروز قند شیرین برای تعدیل سود متوقف شد. در گروه انفورماتیک نیز دیروز تجارت الکترونیک پارسیان شاهد توقف نماد برای برگزاری مجمع تصمیم‌گیری در مورد افزایش سرمایه بود.

در گروه پتروشیمی معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی از واگذاری ٤٩ درصد سهام شرکت‌های عملیات غیرصنعتی ماهشهر و پازارگاد از زیر‌مجموعه‌های هلدینگ خلیج فارس به شرکت‌های پتروشیمی تولیدی خبر داد.

به گزارش «شانا»، عباس شعری‌مقدم در هفتمین اجلاس منطقه‌ای مدیران عامل شرکت‌های پتروشیمی با تاکید بر ایجاد تفاهم میان شرکت‌های تولیدی فعال در منطقه ماهشهر گفت: تشکیل این‌گونه اجلاس‌ها می‌تواند سبب ایجاد تفاهم و همکاری بیشتر میان شرکت‌های پتروشیمی شود.

وی درباره هدف از واگذاری سهام شرکت‌های عملیات غیرصنعتی ماهشهر و پازارگاد گفت: این دو شرکت به‌عنوان متولیان اجرای پروژه‌های زیربنایی و عام‌المنفعه در مناطق عملیاتی ماهشهر و عسلویه با هماهنگی شرکت هلدینگ خلیج‌فارس به‌عنوان دارنده سهام این شرکت‌ها به شرکت‌های تولیدی پتروشیمی واگذار می‌شوند. شعری‌مقدم افزود: واگذاری سهام شرکت‌های عملیات غیرصنعتی پتروشیمی ماهشهر و پازارگاد به شرکت‌های پتروشیمی با هدف تجمیع کمک‌های عام‌المنفعه و اتحاد بیشتر این شرکت‌ها در این زمینه انجام می‌شود.

در این گروه ظرفیت پتروشیمی اصفهان با برنامه‌ریزی به عمل آمده و تعویض کاتالیست‌ واحدهای این مجتمع افزایش می‌یابد. به گزارش روابط عمومی شرکت ملی صنایع پتروشیمی، حمید ستوده فر اظهارکرد: پتروشیمی اصفهان با وجود مشکلات در سال‌های گذشته به‌ویژه در سال ٩٢ اکنون بحران‌های به‌وجود‌آمده را پشت سر گذاشته و در حال حاضر با ظرفیت بیش از صددرصد در حال تولید است.

مدیر‌عامل شرکت پتروشیمی اصفهان با بیان اینکه پتروشیمی اصفهان به‌عنوان یک برند قدیمی مشتریان بین‌المللی زیادی دارد، گفت: بازارهای هدف این مجتمع پتروشیمی، کشورهای هند، چین، ترکیه و آسیای میانه هستند و برنامه‌ریزی برای گسترش این بازارها در حال انجام است.

ستوده‌فر ادامه داد: در زمینه توسعه، ساخت فاز ٢ مخازن صادراتی ماهشهر (شامل ٦ مخزن با ظرفیت حدود ٣٠ هزار مترمکعب) و شروع بهره‌برداری از مخازن، در زمینه محیط زیست کاهشی قابل ملاحظه‌ در میزان مصرف انرژی به میزان هر تن تولید محصولات با اعمال مدیریت انرژی و افزایش ظرفیت واحدها و همچنین اقداماتی برای تکمیل مدیریت پسماند و پیگیری خرید و نصب آنالیزورهای مورد نیاز با هماهنگی سازمان محیط زیست و شرکت ملی صنایع پتروشیمی در حال انجام است. وی اظهارکرد: خوشبختانه با وجود خصوصی شدن پتروشیمی اصفهان، ارتباط و تعامل با شرکت ملی صنایع پتروشیمی همچنان برقرار و همکاری مدیران این شرکت در بسیاری از زمینه‌ها کارساز بوده است.

مدیرعامل شرکت پتروشیمی اصفهان با تاکید بر اینکه پتروشیمی اصفهان به دنبال تنوع در تامین‌کنندگان خوراک در این مجتمع است، گفت: هم‌اکنون مذاکرات با پتروشیمی بندرامام برای دریافت طولانی مدت پلت فرمیت آغاز شده است، البته در صورت راه‌اندازی واحد پروزایلین در پتروشیمی بندر امام میزان تامین خوراک از این مجتمع کاهش می‌یابد.

ستوده فر افزود: هم اکنون ٣٧ درصد از خوراک دریافتی در این مجتمع به محصولات آروماتیکی مانند بنزن، تولوئن، ارتوزایلین، پارازایلین و مخلوط زایلین بدل می‌شود و بقیه آن نیز برای استفاده در واحدهای بنزین‌سازی به پالایشگاه اصفهان بازگردانده می‌شود.

در مجموع بازار دیروز بازاری متعادل با برخورد عرضه و تقاضا بود که در آن ارزش معاملات به ۳۰۶میلیارد تومان در بورس و فرابورس بالغ شد.