گردش 200 میلیارد تومانی سرمایه‌گذاران خارجی

گروه بورس- محبوبه مغانی: بورس تهران وارد آخرین ماه از فصل تابستان شد اما از ابتدای سال جاری تا پایان مردادماه زیان این بازار به ۵/۶درصد رسیده است؛ همچنین ارزش بازار بورس تهران نیز در پی تقسیم بالای سود نقدی شرکت‌ها کاهش ۱۳ درصدی را به ثبت رسانده است. طی این مدت پی بر‌ ای بازار نیز از کاهش ۱.۶ واحدی (معادل ۵/۲۲ درصد) برخوردار شده است. براین اساس بود که پس از ابقای حسن قالیباف اصل به سمت مدیر عاملی بورس تهران از سوی هیات مدیره جدید شرکت برای چهارمین دوره متوالی، وی روز گذشته در نشستی با اصحاب رسانه به ارائه عملکرد خود در ۵ ماهه نخست امسال پرداخت.

افزایش متغیرهایی چون ارزش معاملات بورس، معاملات آنلاین، اوراق مشارکت، پی بر ‌ای بازار، کدهای معاملاتی، سود‌آوری شرکت‌های بورسی، انتقال دونماد فرابورسی به بورس تهران از جمله مسائلی بود که مورد اشاره و تاکید مدیرعامل شرکت بورس در این نشست قرار گرفت تا به این واسطه اعلام کند: طی ۵ ماه گذشته به رغم کاهش رقم شاخص، بورس تهران نقد نقد بوده است و طی این مدت سرمایه‌گذاران شاهد قفل شدن

بازار نبودند.

از سوی دیگر پیشنهاد‌های بورس درخصوص سیاست‌های خروج غیرتورمی از رکود، بازار پیشرو، اوراق تبعی، سرمایه‌گذاران خارجی، ابزار‌های جدید معاملاتی و راهکارهای جذب نقدینگی از جمله مواردی بود که در این نشست مورد بررسی قرار گرفت.

به گزارش «دنیای اقتصاد»؛ مدیرعامل شرکت بورس تهران با بیان جایگاه مناسب بورس در اقتصاد ملی گفت: به رغم افزایش سود شرکت‌ها، معاملات و ارزش بازار کاهش یافته است؛ مساله‌ای که ناشی از سیاست‌های انقباضی است که نقدینگی را در کل بازارها کاهش داده است، اما رشد سودآوری در بورس نشان می‌دهد که بازار سرمایه پرپتانسیل است و جایگاه بورس در اقتصاد ملی خوب و ارتقا یافته است.

وی درخصوص ورود شرکت‌های جدید به بورس تهران گفت: اگر شرایط بازار فراهم شود و سهامدار عمده شرایط را برای عرضه مناسب ارزیابی کند و اجازه عرضه را بدهد، بورس آمادگی عرضه‌های جذاب را دارد. همچنین سایر ابزار مانند صکوک، ETF و اوراق مشارکت در فرآیند پذیرش هستند.

مدیرعامل بورس تهران از لغو پذیرش

۶ شرکت از ابتدای سال خبر داد و گفت: براساس تکلیفی که در دستور‌العمل پذیرش برای طبقه بندی شرکت‌ها وجود دارد و طبق آن باید تکلیف شرکت‌هایی که شرایط حضور در بورس را ندارند مشخص شود، ۶ شرکت که شرایط پذیرش را نداشته‌اند، لغو پذیرش و به فرابورس منتقل می‌شوند.

وی افزود: بر‌اساس دستورالعمل پذیرش، شرکت‌هایی که لغو پذیرش می‌شوند یک ماه فرصت اعتراض دارند و شرکت سرمایه‌گذاری سدید، تولی‌پرس، ایران گچ، صنایع شیمیایی رنگین و پشم بافی توس پس از گذراندن فرصت یک ماهه خود به فرابورس منتقل می‌شوند. در مورد کاشی اصفهان فرآیند مربوطه در سازمان بورس در حال بررسی است.

مدیرعامل بورس رتبه‌بندی شرکت‌ها

بر اساس حاکمیت شرکتی را یکی از کارهای مهم بورس دانست و گفت: رتبه‌بندی شرکت‌ها از سال گذشته در بورس انجام شده و می‌تواند به شفافیت بازار کمک فراوانی کند.

قالیباف اصل خاطرنشان کرد: برداشت ما این است که شرکت‌ها تلاش می‌کنند خود را با چک لیست تطبیق دهند که سبب می‌شود شفافیت بازار سرمایه افزایش یابد. ضمن اینکه براساس این رتبه‌بندی، شاخص حاکمیت شرکتی را تهیه و منتشر می‌کنیم.

به گفته وی این شاخص در کمیته شاخص هم تصویب شده و بورس لیست ۳۰ شرکت را مشخص و به شرکت فناوری ارائه کرده که پس از نهایی شدن امور فنی، منتشر می‌شود.

مدیرعامل بورس تصریح کرد: این شاخص یک معیار شفافیت هست و شرکت‌ها تمایل دارند دراین شاخص حضور داشته باشند و این امر باعث ایجاد یک رقابت برای شفافیت، پاسخگویی و مسوولیت‌پذیری در شرکت‌های موجود در بورس اوراق

بهادار می‌شود.

وی به افزایش سرمایه شرکت بورس اوراق بهادار تهران اشاره کرد و گفت: سرمایه شرکت در سال گذشته ۴۵ میلیارد تومان بود که در آخرین مجمع، هیات مدیره پیشنهاد افزایش سرمایه از ۴۵ میلیارد تومان به ۹۰ میلیارد تومان را ارائه کرد که انجام شد و مراحل ثبت آن در حال طی شدن است.

سرمایه‌گذاران خارجی در انتظار رفع محدودیت‌ نقل و انتقال پول

قالیباف اصل درباره میزان ورود سرمایه‌گذاری خارجی از ابتدای سال تاکنون تصریح کرد:‌ طی یک سال گذشته تعداد زیادی از سرمایه‌گذاران خارجی برای آشنایی با فعالیت‌های بورس اوراق بهادار تهران اعلام آمادگی کردند که یکی از مشکلات عدم ورود سرمایه‌گذاری خارجی بیشتر وجود محدودیت‌های نقل و انتقال

پول است.

وی افزود: از ابتدای سال ۱۰۳ سرمایه‌گذار خارجی جلساتی با مدیران بازار سرمایه داشته‌اند که در نهایت باید در انتظار رفع محدودیت‌نقل و انتقال پول باشیم.

مدیر‌عامل بورس تهران حجم سرمایه‌گذاری سرمایه‌گذاران خارجی را طی یک سال گذشته ۲۰۰ میلیارد تومان اعلام کرد که از طریق صندوق‌های سرمایه‌‌گذاری و دیگر روش‌ها وارد بازار سهام ایران شده است.

وی تابعیت این سرمایه‌گذاران را عمدتا انگلیسی، آلمانی، یونانی، پاکستانی، عراقی و از کشورهای حوزه خلیج‌فارس اعلام کرد.

وی درباره ورود تیم‌های فوتبال به بورس تاکید کرد: تیم‌های فوتبال تقاضاهایی را به بورس ارسال کردند که با توجه به عدم احراز شرایط قابلیت پذیرش را ندارند.

قالیباف با اشاره به زمان ورود شرکت‌ ایرانسل با توجه به الزامات قانون آن گفت: طی چند مرحله با مدیران ایرانسل پیگیری‌هایی داشتیم و امیدواریم پس از همراه اول و مخابرات این شرکت نیز به تنوع صنعت بازار سرمایه کمک کند.

مدیر عامل بورس تهران درخصوص لایحه حمایتی دولت از تولید و خروج غیر‌تورمی از رکود تاکید کرد: با جمع‌آوری نظرات فعالان بازار سرمایه، ۲۰ماده درخصوص این لایحه به دولت پیشنهاد شد که در صورت تبدیل این لایحه به قانون آثار مثبت آن را در بازار سرمایه خواهیم دید.

برنامه‌های جدید شرکت بورس

وی درخصوص برنامه‌های خود در دوره جدید مدیریتش بر بازار سرمایه، به اقداماتی برای افزایش شفافیت و نقدشوندگی بازار تاکید کرد.

قالیباف اصل به تدوین برنامه‌هایی جهت توسعه ابزارهای بدهی، صندوق‌های پروژه محور، صندوق‌های زمین وساختمان، توسعه بازار آتی و سلف سهام اشاره کرد و گفت: با افزایش سهام شناور آزاد و راه‌اندازی صندوق‌های قابل معامله تک‌سهم تلاش می‌شود تا نقد‌شوندگی بازار افزایش یابد.

تلاش برای نهایی کردن فرمول کیفی‌سازی تا نیمه شهریور

همچنین در این نشست معاون ناشران و اعضای بورس اوراق بهادار تهران درمورد زمان بازگشایی نماد پالایشگاهی‌ها، به عدم نهایی شدن فرمول کیفی‌سازی نهایی اشاره کرد و گفت: آخر مرداد ماه جلسه‌ای برگزار و مقرر شد که طی دو هفته فرمول کیفی‌سازی نهایی شود. پس از نهایی شدن فرمول، شرکت‌ها می‌توانند با توجه به تاثیر کیفی‌سازی روی شرکت، پیش‌بینی‌های خود را به بازار

منعکس کنند.

شرکت‌های پالایشی هنوز پیش‌بینی‌های خود را به بازارسهام منعکس نکرده‌اند و این امر دلیل اصلی توقف نماد این شرکت‌ها است.

امیرحمزه مالمیر ادامه داد: این شرکت‌ها پیش‌بینی‌های خود را به دلیل بحثی که با شرکت پخش و پالایش دارند، ارسال نکرده‌اند، دو جلسه هم در شرکت ملی نفت برگزار شده و وضعیت این شرکت‌ها در حال پیگیری است.

وی خاطرنشان کرد، هر زمانی که شرکت‌های پالایشی بودجه خود را به بازار منعکس کنند، نماد آنها نیز در بازار بازگشایی می‌شود.

به گفته معاون ناشران شرکت بورس، موضوع کیفی‌سازی در سال ۹۲ برای همه شرکت‌های پالایشی غیر از پالایش نفت تهران منتفی است.

وی درخصوص وضعیت شرکت پالایش نفت تهران عنوان کرد: این شرکت از عدم کیفی‌سازی متضرر می‌شد، زیرا کیفیت محصولش بالاتر بود، به همین منظور تمهیدات دیگری برای این شرکت در نظر گرفته

شد.

معاون ناشران شرکت بورس تهران با بیان اینکه هنوز فرمول کیفی‌سازی نهایی نشده است، گفت: آخر مرداد ماه جلسه‌ای برگزار و مقرر شد که طی دو هفته فرمول کیفی‌سازی نهایی شود. پس از نهایی شدن فرمول، شرکت‌ها می‌توانند با توجه به تاثیر کیفی‌سازی روی شرکت، پیش‌بینی‌های خود را به بازار منعکس کنند.

وی با اشاره به اینکه سازمان و شرکت بورس به‌طور جدی پیگیر موضوع هستند، تصریح کرد: کیفی‌سازی در سال ۹۲ به‌طور قطع انجام نمی‌شود و شرکت‌ها باید برای سال ۹۳ مباحث تجهیزات فنی را مدنظر قرار داده و محصولات باکیفیتی را تولید کنند.

انتشار ۷۸ میلیون اوراق تبعی سهام از ابتدای سال

همچنین معاون بازار شرکت بورس نیز درخصوص انتشار اوراق تبعی در بازار گفت: از ابتدای سال تاکنون ۱۵۸ میلیون اوراق تبعی در بازار سهام منتشر شده است.

علی صحرایی هدف از انتشار این اوراق را حفظ نقدشوندگی در بازار سهام و حمایت از سهامداران عنوان کرد که بر این اساس صندوق توسعه در ابتدا و به منظور حمایت از سهامداران خرد، اقدام به انتشار اوراق تبعی کرد و پس از آن هم شرکت‌های زیادی متعهد به انتشار اوراق تبعی شدند.

وی با اشاره به اوراق تبعی منتشر شده در بازار یادآورشد: با توجه به آنکه قرار بود تا انتشار این اوراق پوشش ریسکی برای دارندگان سهام باشد؛ اما با این حال سرمایه‌گذاران در این دوره اشتباهاتی در خرید سهام داشته‌اند و برخی بدون رعایت سقف‌ها اقدام به خرید سهام کردند.

صحرایی معتقد است که بسته مقرراتی که وظیفه بورس بوده است، به نحو مطلوبی انجام شده است.

وی با اشاره به اینکه برای اجرا هم در حال رایزنی با شرکت‌ها برای انتشار این اوراق هستیم، ابراز کرد: همچنین با بازارگردان‌ها هم در این خصوص رایزنی‌هایی انجام شده است.

معاون بازار شرکت بورس تصریح کرد: در کل در سمت تقاضا مشکلی نداریم و این نشان می‌دهد که ابزار اختیار فروش تبعی سهام، ابزار جذابی برای سرمایه‌گذاران است چراکه دارنده این اوراق ریسک خود را کاهش

می‌دهد.