«دنیای اقتصاد» بررسی میکند
پیام تعدیل قیمت به بورس تهران
انتشار اخبار و شنیدههای قیمتی در برخی صنایع سبب شد
گروههای بورسی روی موج افزایش قیمت
گروه بورس-حمید محمدی : بورس تهران در ادامه روند نزولی اخیر خود، روز گذشته نیز افت حدودا ۳۰ واحدی را تجربه کرد و به رقم ۷۳۵۰۰ واحد رسید.
انتشار اخبار و شنیدههای قیمتی در برخی صنایع سبب شد
گروههای بورسی روی موج افزایش قیمت
گروه بورس-حمید محمدی : بورس تهران در ادامه روند نزولی اخیر خود، روز گذشته نیز افت حدودا ۳۰ واحدی را تجربه کرد و به رقم ۷۳۵۰۰ واحد رسید. ارزش معاملات نیز روز گذشته با احتساب معاملات بلوکی به ۲۶۶ میلیارد تومان در بورس و ۱۳۲میلیارد تومان در فرابورس رسید که در مجموع بازار سرمایه از حیث ارزش معاملات روز خوبی را پشت سر گذاشت.
کارشناسان معتقدند بازار سهام کشور در شرایط کنونی در موقعیت ایده آلی برای خرید قرار گرفته و از حیث ارزندگی و نقدشوندگی، در وضعیت مطلوبی است. این در حالی است که اخبار افزایش قیمتها در 5 صنعت غذایی، شویندهها، قطعهسازها، قند و شکر و دارو، در روزهای اخیر به بهبود نسبی وضعیت این گروهها منجر شده است. البته هنوز بهطور قطعی افزایش قیمتها در پیشبینی سود این گروهها محاسبه نشده، با این حال واکنش بازار به این خبرها و شنیدهها واکنش مناسبی بوده است.
در این میان باید گفت به رغم برخی نگرانیها که معمولا از روند تعدیل قیمتها توسط کارشناسان مطرح میشود اما آثار مثبت این تصمیمات بر بورس و در نتیجه بر کلیت اقتصاد قابل انکار نیست. به عقیده تحلیلگران، افزایش قیمتها در صنایع مهم و اثرگذار و در نتیجه رویش مجدد بازار سهام از دو جنبه اهمیت دارد: نخست آنکه فرصتهای سفتهبازی را از سایر بازارها از جمله ارز و سکه میگیرد و این امر را باید با توجه به برنامههای تولید محور دولت جدید به فال نیک گرفت و دوم اینکه رشد بازار سهام منجر به بهبود تامین مالی شرکتهای تولیدی خواهد شد. بر این اساس انتظار میرود قیمتهای جدید در این گروهها قادر به بهبود معاملات از منظر حجم، ارزش و در نهایت روند شاخص نیز باشد.
روز گذشته در حالی معاملات ادامه داشت که به عقیده کارشناسان، برای اغلب صنایع بورسی اصلاح قیمتی سهام بیش از این مقدار را نمیتوان متصور بود. درواقع در برخی صنایع فاصله قیمت و ارزش سهمها بیشتر از حد معمول شده است. در این راستا صنعت رایانه پس از مدتها معاملات پر حجمی را به خود دید، در این بین، معاملات «مداران» جالب توجه به نظر میرسد. داده پردازی ایران پس از معامله 5.3 میلیون سهمی، با 2 میلیون صف خرید معاملات روز دوشنبه را به پایان رساند.
صنعت ساختمان پس از منتفی شدن اجرای طرح لیزینگ مسکن در درصدهای منفی معامله میشود.
در خبرها داشتیم که در نیمه دوم سال، بهاحتمال قوی داروسازان افزایش نرخ میگیرند در همین راستا معاملات دیروز این گروه را به دو نیمه مثبت و منفی تقسیم کرد. در حالی که در نمادهای «ددام» و «دلقما» تا پایان کار صف خرید پا برجا بود، در برخی دیگر از نمادهای این گروه شاهد ایجاد صف فروش بودیم. طی هفته اخیر معاملات این گروه با نوسان همراه بود هر چند این گروه پتانسیل رشد بالایی به واسطه افزایش نرخ و افزایش میزان تولید دارد.
خودروسازان طی معاملات روز دوشنبه، روز امیدوارکنندهای را پشت سر گذاشتند. در حالی که شنیدهها حاکی از افزایش قیمت ۵ درصدی در سهام قطعه سازان است، اغلب نمادهای خودرویی، سبز رنگ شدند در این بین «خودرو» با ثبت ارزش معامله ۶/۳ میلیارد تومانی، بالاترین ارزش معاملات را در گروه داشت. در همین راستا وزیر صنعت از ایران خودرو و سایپا خواسته تا با فروش اموال مازاد خود، بدهیهای شرکتهای قطعهسازی را پرداخت کنند البته فروش سهام بانک پارسیان شرکت ایران خودرو بهدلیل شرایط بورس تهران فعلا در دستور کار قرار نخواهد گرفت. در گروه محصولات شیمیایی شنیدهها حکایت از تعیین نرخ اوره دارد که میتواند به آزادشدن قیمت این محصول بینجامد. از سوی دیگر صحبتهایی از احتمال کاهش نرخ خوراک مایع وجود دارد که میتواند سودآوری شرکتهای پتروشیمی را دگرگون سازد.
در گروه قند و شکر خبر افزایش 30 درصدی نرخ قند و شکر از ابتدای مهرماه، باعث مثبت شدن معاملات گروه طی هفته جاری شده است.
آکنتور در ادامه روند صعودی خود، در بازار سرمایه دیروز نیز با افزایش قیمت همراه شد و به مرز ۱۲۸۰ تومان رسید.
اوراق تسهیلات مسکن نیز که یکصد هزار تومان را درنوردیده بود کمی از قیمتهای خود کوتا ه آمد و در قیمتهایی نزدیک به 90 هزار تومان مورد معامله قرار گرفت.
به گزارش «دنیای اقتصاد»، از آغاز افت بورس که از میانه دی ماه سال ۹۲ رقم خورد بسیاری از سهمها با افت شدید مواجه شدند بهطوری که قیمت برخی سهمها تا ۵۰ درصد افت کرد، اما شاخص کل به لطف تقسیم سودهای بالای شرکتهای بورسی و در نظر گرفته شدن سودهای تقسیمی در شاخص کل افت زیادی را تحمل نکرد. در این راستا بسیاری از سهامداران حقیقی و حقوقی در مقاطع مختلف پس از افت شاخص کل، سهام خود را به وجه نقد تبدیل کردند و بهدلیل آنکه بازارهای موازی بازار سرمایه مانند مسکن، ارز و طلا در رکود به سر میبردند سرمایههای خرد و کلان خود را به سمت بانکها روانه کردند. پایان سال ۹۲ بود که بانکها و موسسات اعتباری برای جذب این نقدینگی سرگردان دست به کار شدند.
تابلوهای بزرگ با نرخهای بالای 25 درصد صنعت بانکی کشور در آن شرایط بازار سرمایه، هر سرمایهگذاری را وسوسه میکرد تا از چنین سودهایی بهرهمند شوند. طی روزهای اخیر، با توجه به اعلام کاهش نرخهای تورم، نقطه به نقطه و ماهانه بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران طی بخشنامهای به موسسات اعتباری و بانکها سود سپردههای کوتاهمدت روز شمار را به 10 درصد کاهش داد. به این ترتیب با توجه به ابلاغ بخشنامه بانک مرکزی و با توجه به رکود ایجاد شده در بازارهای مسکن، ارز و طلا شاهد افزایش ارزش معاملات در بورس تهران هستیم که البته بخش قابل توجهی از آن به شکل بلوکی انجام میشود.
به نظر میرسد کاهش نرخ سود سپردههای بانکی در کنار کمک به نقد شوندهتر شدن سهام شرکتها عامل مهمی در بالارفتن ارزش معاملات و پویایی بورس تهران باشد.
P/E بورس تهران کمتر از متوسط ۲۰ ساله
P/E متوسط بورس تهران در حالی این روزها به 6/5 رسیده است که متوسط P/E 20 ساله بورس تهران 8/5 است. باید به این نکته توجه کرد که طی 20 سال اخیر، سالهایی وجود دارد که این نسبت بالا را ثبت کردهاند و این موضوع که P/E حال حاضر بورس تهران پایینتر از متوسط 20 ساله است، نشان از وجود پتانسیل در بازار سرمایه کشور است. در این راستا اگر سناریوی به توافق رسیدن مذاکرات هستهای را در نظر بگیریم P/E بازار سرمایه میتواند رقم بالاتری به خود بگیرد.
اغلب کارشناسان اعتقاد دارند ورود به بازار سرمایه در این شرایط اگر چه ممکن است در کوتاهمدت با کاهش اندک و نوسان قیمت سهام همراه باشد اما در میانمدت و بلندمدت، سودآوری را به همراه خواهد داشت.
در معاملات روز یکشنبه، نمادهای «تاپیکو»، «کچاد» و «اخابر» با 33، 28 و 12 واحد تاثیر مثبت بر شاخص کل بیشترین تلاش برای مثبت نگه داشتن این نماگر بورس تهران را داشتند و در مقابل نمادهای «وصندوق»، «پارسان» و «فولاد» به ترتیب با 32، 26 و 14 واحد تاثیر منفی بر شاخص کل، بیشترین تاثیر منفی را بر افت شاخص بورس تهران بر جای گذاشتند.
ارسال نظر