واکنش مثبت بورس به سیاستهای جدید
گروه بورس، همایون دارابی: بورس اوراق بهادار هفته گذشته واکنشی امیدوار کننده به حمایتهای صورت گرفته از سوی دولت و مسوولان نشان داد تا با رشد ۵۸/۳درصد، افت پیوسته خود را رها کند. در هفته گذشته زیان بیش از ۱۰درصدی معاملهگران بورس، اندکی جبران شد و تا ۱/۷درصد کاهش یافت. امری که ناشی از تاثیر سلسلهای از تصمیمات دولتی بهویژه در حوزه پتروشیمی بود. اوج حمایتهای دولتی در هفته گذشته، اعلام کاهش نرخ گاز از ۲ هزار و ۶۵۰ ریال به ۲ هزار و ۲۰ ریال بود؛ امری که بهرغم تصریح دولت مبنی بر اخذ این تصمیم با هدف کمک به بازار سرمایه، با ابهاماتی در مورد نحوه اجرا مواجه است.
گروه بورس، همایون دارابی: بورس اوراق بهادار هفته گذشته واکنشی امیدوار کننده به حمایتهای صورت گرفته از سوی دولت و مسوولان نشان داد تا با رشد ۵۸/۳درصد، افت پیوسته خود را رها کند. در هفته گذشته زیان بیش از ۱۰درصدی معاملهگران بورس، اندکی جبران شد و تا ۱/۷درصد کاهش یافت. امری که ناشی از تاثیر سلسلهای از تصمیمات دولتی بهویژه در حوزه پتروشیمی بود. اوج حمایتهای دولتی در هفته گذشته، اعلام کاهش نرخ گاز از ۲ هزار و ۶۵۰ ریال به ۲ هزار و ۲۰ ریال بود؛ امری که بهرغم تصریح دولت مبنی بر اخذ این تصمیم با هدف کمک به بازار سرمایه، با ابهاماتی در مورد نحوه اجرا مواجه است. هم اکنون از این مساله دو برداشت وجود دارد؛ برداشت اول نرخ ۲ هزار و ۲۰ ریالی برای تمامی مصارف پتروشیمیها به صورت میانگینگیری از قیمت سوخت و خوراک تعیین شده است و در برداشت دوم همچنان نرخ خوراک ۱۳سنت و نرخ سوخت یک هزار و ۳۲۰ ریال اعلام میشود. اکثر کارشناسان معتقدند تنها در سناریو نخست است که بازار میتواند تاثیر مثبتی از مصوبه دولت را شاهد باشد. اما در صورتی که سناریو دوم مد نظر قرار گیرد بازار بار دیگر با فاز کاهشی مواجه خواهد شد. هر چند این سناریو از هزینههای محاسبه اشتباه مصرف گاز سوخت در مجتمعهای پتروشیمی خوراک مایع جلوگیری خواهد کرد. براین اساس به نظر میرسد با توجه به ابهام رخ داده، اعلام شفافسازی در تمامی شرکتهای پتروشیمی در این زمینه پس از استعلام از شرکت ملی گاز و ملی پتروشیمی الزامی باشد. در همین حال بازار سرمایه از چند موضوع دیگر در هفته گذشته تاثیر پذیرفت. تداوم مذاکرات اتمی در وین و خبرهای مناسب در مورد پیشرفت این مذاکرات، ارزندگی قیمتها و انتشار شماری از گزارشهای سه ماهه که توام با اطلاعات مالی مناسب بودهاند و همچنین بازگشت مناسب برخی از نمادها از مجامع و تقسیم سود مناسب آنها نیز از دیگر دلایل بهبود بازار در هفته گذشته عنوان میشود. در تحولات مهم سیاسی در حوزه مذاکرات وین از وزرای خارجه گروه ۱+۵ برای پیوستن به مذاکرات هستهای ایران دعوت شده است. در همین حال، وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد جان کری، وزیر خارجه این کشور، برای پیوستن به مذاکرات بین ایران و گروه ۱+۵ به وین سفر خواهد کرد. در صورت به نتیجه رسیدن مذاکرات تا انتهای ماه جاری، میتوان به بهبود شرایط بازار در ماه آینده امیدی دو چندان داشت. در حوزه اقتصادی همچنان بازار شاهد ادامه بحثها در مورد سیاست انقباضی دولت است. در تحولات اقتصادی جهانی همچنان بهای فلزات در سطح امیدوارکنندهای باقی مانده است. در بازار جهانی بهای مس در سطح ۷هزار و ۱۱۰دلار گزارش شده است. بهای آلومینیوم، سرب و روی نیز به ترتیب یکهزار و ۸۸۵دلار، ۲ هزار و ۱۴۰دلار و ۲هزار و ۲۵۸دلار رقم خورده است. در بورس کالا نیز تغییر نرخ ارز قیمتگذاری محصولات پتروشیمی از ارز مبادلهای به ارز آزاد نیز به رشد قیمتها در حوزه محصولات پتروشیمی شده است که همین امر نیز به بهبود بازار کمک کرده است.
در بازار چه خبر بود؟
بازار دادوستد سهام روز چهارشنبه با انتشار گزارشهای مثبت برخی از شرکتها و عرضه برخی از صفهای خرید با رشد ۳۹۱ واحدی شاخص کل مواجه شد. این رشد ۵۴/۰درصدی موجب شد شاخص در نهایت به ۷۳ هزار و ۴۱۰ واحد برسد. رقمی که به دلیل مقاومت تکنیکی شاخص از اهمیت برخوردار است. البته بازار به شدت با عرضههای معاملهگران کوتاهمدت مواجه بود. امری که به ریزش برخی از صفهای عمده بازار در سه گروه پتروشیمی، خودرو و لیزینگ منجر شد.
در بازار چهارشنبه بیشترین سهم از رشد شاخص را نماد تاپیکو شاهد بود که بخشی از این تاثیر ۱۰۳واحدی ناشی از تعدیل مثبت این نماد بود. تاپیکو با تعدیل ۱۷درصدی، سود هر سهم خود را از یک هزار و ۲۳ ریال به یک هزار و ۱۹۳ ریال افزایش داد که این تعدیل ناشی از تقسیم سود مناسب شرکتهای زیرمجموعه بوده است. همچنین روز چهارشنبه فن آوران شاهد برگزاری مجمع مهمی بود که در آن ۷۵۰ ریال سود نقدی به ازای هر سهم را به تصویب رساند. در این مجمع بحث خوراک واحدها مطرح شد که نسبت خوراک به سوخت این واحد ۲۰ به ۸۰ اعلام شد. این واحد نظیر زاگرس به دلیل آنکه به جای خوراک با نرخ خلوص ۹۹درصد، خوراک ۹۵ درصد دریافت میکند لذا این نسبت از ۲۵ به ۷۵ تغییر میکند. در همین حال بهبود صادرات از جمله دیگر اخبار مجمع بود. فنآوران با ۶۰درصد سهام و امیرکبیر با ۲۰درصد سهم ساخت یک واحد متانول ۱.۶میلیون تنی را در دستور کار قرار دادهاند که در نهایت به تولید پروپیلن از متانول منجر خواهد شد. در این گروه، پتروشیمی خارک بعد از تقسیم سود ۷ هزار و ۸۰۰ ریالی و افزایش سرمایه صد درصدی بازگشایی شد که بازدهی ۱۲درصدی را نیز به همراه آورد. در این گروه معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه افزایش عرضه ناشی از تغییر نرخ ارز محصولات پتروشیمی به زودی قیمت محصولات پتروشیمی را در بورس خواهد شکست، اعلام کرد که دولت به زودی موانع صادراتی پتروشیمی را برمیدارد. اگرچه ممکن است در کوتاهمدت، قیمت محصولات پتروشیمی در بورس افزایش یابد، اما با توسعه سرمایهگذاریها و عرضه بیشتر محصولات، بهطور قطع قیمت شکسته میشود. در گروه بیمهای مهمترین بحث افزایش نرخ بیمهها و تبعات آن بود. بهطوری که رئیس کل بیمه مرکزی گفت: متاسفانه بیلان مالی صنعت بیمه در حال منفی شدن است. براساس گزارش حسابرسی سال ۹۱، زیان شرکتهای بیمه از محل بیمه شخص ثالث ۵۰۰ میلیارد تومان و برای سال ۹۲ احتمالا ۸۰۰ میلیارد تومان خواهد بود. این در حالی است که فروش بیمه شخص ثالث توسط شرکتهای بیمهای ۷ هزار میلیارد تومان است که زیان شرکتهای بیمه از این خدمت در سال ۹۱ رقم ۵۰۰ میلیارد تومان بود. این رقم در سال ۸۹ حدود ۳۰۰ میلیارد تومان بود. بنا به اظهارات امین؛ در سال گذشته ۴۲ میلیون بیمه نامه صادر شد که بیش از ۱۷ میلیون بیمه شخص ثالث و حدود ۲۳ میلیون سایر بیمهنامهها بوده است. اما در گروه تصفیه نفت در حالی که تنها ۱۰ روز به پایان دوره قانونی برگزاری مجامع شرکتها باقی مانده است، هنوز شرکتهای پالایشگاهی صورتهای مالی خود را تحت تاثیر نامشخص ماندن سیاست وزارت نفت در برابر پالایشگاهها اعلام نکردهاند، انتظار میرود که به زودی خبرهای قطعی در این زمینه اعلام شود.
در گروه دارویی گزارشهای سه ماهه برخی از شرکتهای دارویی رشد مناسب سود عملیاتی شرکتها را نشان میدهد. در گروه لیزینگ انتشار خبرهایی در مورد تعدیل مثبت و معامله بلوکی در نماد لیزینگ ایرانیان به صف خرید این نماد منجر شده است. در گروه خودرویی سخنان دکتر نوبخت در مورد مکدرشدن رئیسجمهوری از افزایش قیمت خودرو موجب بازگشت نگرانی در مورد قیمت گذاری خودروها شده است. در همین حال به نظر میرسد هیات دولت با محوریت مناطق آزاد در صدد وارد کردن یک بازیگر جدید در مساله تولید خودرو در کشور است. براین اساس دبیر انجمن خودروسازان ایران تصریح کرد: ما میتوانیم قیمت خودروها را به قیمتهای سابق برگردانیم اما از آن سو نیز انتظار داریم زیان ۶ هزار میلیارد تومانی خودروسازان از سوی دولت پرداخت شود. این گزارش میافزاید: انتشار گزارش ۱۲ ماهه ایران خودرو بدون حسابرسی و صورت تلفیقی به ابهامات این نماد افزوده است. ایرانخودرو اگر چه در گزارش ۱۲ ماهه زیان هر سهم را از ۳۱۶ ریال به ۱۹۹ ریال کاهش داده است اما این کاهش از محل درآمدهای سرمایهگذاری محقق شده و افزایش تولید شرکت تاثیر کمی در صورتهای مالی شرکت داشته است.
ارسال نظر