شاخص کل بازار در نقطه حمایتی قرار گرفت
عقبگرد بورس به آبان ۹۲
دنیای اقتصاد: شاخص کل بورس روز گذشته با افت ۳۲/۱ درصدی به موقعیت آبانماه سال ۹۲ بازگشت. به این ترتیب پایینترین رقم شاخص در هفت ماه گذشته ثبت شد و زیان هفت درصدی را برای فعالان بازار سهام از ابتدای سال رقم زد. همزمان، مدیرعامل شرکت بورس در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» از راهاندازی شاخص جدید خبر داده است. شاخص کل بازار سهام در نقطه حمایتی قرار گرفت
عقبگرد بورس به آبان 92
گروه بورس - سقوط آزاد حدودا هزار واحدی دماسنج بازار سرمایه بهت سنگینی را برای فعالان و سرمایهگذاران این بازار به دنبال داشت. دیروز با ورود شاخص به محدوده ۷۳ هزار و ۵۱۶ واحدی، پایینترین محدوده طی ۷ ماه اخیر به ثبت رسید.
به گزارش «دنیای اقتصاد»، بازار سهام دیروز شاهد افت ۳۲/۱ درصدی شاخص بود.
موج صعودی شاخص بورس از اواخر مرداد ۹۱ تا نیمههای دیماه سال گذشته یعنی ۳۳۸ روز کاری به طول انجامید، اکنون ۱۰۲ روز کاری از آغاز دوران اصلاح بازار سپری میشود و انتظار میرود که با رسیدن شاخص به محدوده کف قبلی، تقاضا در بازار افزایش یابد.
به عقیده کارشناسان، عوامل مختلفی بر بازار سهام تاثیر گذاشته است، یکی از عوامل که این روزها هدایت بازار را به عهده دارند ناتوانی سهامداران حقوقی برای فروش سهام در بازار است که این مساله روی خرید نیز اثر گذاشته است. موضوع دیگر ریسکهای منطقه ای به خصوص در عراق است که بازار سهام را تحت تاثیر قرار میدهد. در عین حال چالشهایی که به خصوص در مورد خودروییها در حوزه قیمتگذاری این روزها شاهد آن هستیم بیشترین نقش را در ریزش بازار دارند. برخی تحلیلگران معتقدند که حمایت بسیار قوی ۷۲ هزار واحدی در مسیر دماسنج بازار قرار دارد و چنانچه این مقاومت نیز شکسته شود، اصلاح بیشتری حتی تا ۳۰ درصد در انتظار بازار است.
البته باید امیدوار باشیم که بازار هنوز با کف قیمتی خود در سال گذشته فاصله دارد، در ۱۱ آبان پارسال شاخص ۷۳ هزار و ۵۰۴ واحد بود که اکنون پس از گذشت ۷ ماه مجدد به این کانال برگشته است.
در این شرایط با توجه به ابهامات بازار، خروج از رکود فعلی نیازمند یک شوک روانی قوی به همراه ابهامزدایی است. در غیر این صورت با برگشت احتمالی نیز، شاخص بورس رشد چندانی نخواهد شد و شاهد نوسانات ۱۰ تا ۱۵ درصدی خواهیم بود.
تلاش برای تحرک بیشتر و تاثیرگذاری بیشتر صندوق توسعه بازار نیز همچنان در دستور کار است. این صندوق با تعیین رقم ۵۰۰۰ میلیارد تومانی اخیرا به عنوان محلی برای حمایت از بازار نیز مطرح شده که البته برخی بانکهای دولتی و بیمهها را مامور تزریق این منابع کرده بودند.
به عقیده کارشناسان کارنامه چندان شفاف و مثبتی از این صندوق البته به دست نیامده است. در این راستا در شرایطی که چندین صنعت در بورس از جمله خودروییها، بانکیها، پتروشیمیها و معدنیها به نتایج مذاکرات هستهای گره خورده، برخی همچنان به حمایتهای دولت دل بستهاند.
به این ترتیب این هفته نیز همچنان جو مذاکرات بر بازار سرمایه سایه افکنده، اما حجم معاملات پایین است و نوسانات محدود شده است. بازار تا حدود زیادی از فروشندههای افراطی خالی شده است اما باید قبول کرد که خریدار آنچنانی (خصوصا در محدوده مثبت) در بازار رویت نمیشود.
سازمان، مانعی برای بورس
در این میان نباید نبود حمایتهای دولت و ارکان بازار سرمایه را نادیده گرفت، تاکنون اقدام عملی در جهت جامه عمل پوشاندن به وعدههای دولت درخصوص حمایت از بورس صورت نگرفته است. حتی در مواردی برخلاف منافع تولیدکننده هم لایحههایی به تصویب رسانده شده که از آخرین مورد میتوان به مساله نرخ خوراک پتروشیمی و اخذ بهره مالکانه از معادن اشاره کرد، به طوریکه این اقدامات سبب افزایش بهای تمامشده محصولات شرکتهای تولیدکننده و کاهش حاشیه سود آنها شده است که در نتیجه سبب کاهش جذابیت تولید به نسبت واردات خواهد بود.
در حال حاضر با قیمت فعلی ارز نیز به نظر میرسد همچنان تولید برای تولیدکننده سخت است و در نتیجه واردات همچنان از توجیه اقتصادی بالاتری برخوردار است.
از سوی دیگر هر چند فعالان بازار سرمایه انتظار حمایت سازمان بورس را از روند منفی بازار داشتند و با مشاهده روند نزولی شاخص خواستار حمایتهای جدی سازمان بودند و شاید خواسته آنها نیز کمی غیرمنطقی بود و باید روند طبیعی بازار طی شود، اما انتظار کارشکنی و مانع تراشی آن هم از سوی بزرگترین نهاد بورسی را ندارند؛ شنیدهها حاکی از آن است که نهاد ناظر بازار سرمایه اجازه فروش سهام به حقوقیها را نمیدهد و این مساله نه تنها انگیزه خرید را برای حقوقیها کاهش داده (چون اگر اجازه فروش نباشد، چه دلیل و انگیزهای برای خرید وجود دارد) بلکه به التهابات موجود دامن زده است.
به گزارش «دنیای اقتصاد»، امروز شرکتهای حقوقی نیز درباره وضعیت بازار جلسهای خواهند داشت که امید است نتایج مثبتی از آن حاصل شود.
مدیرعامل کارگزاری بانک اقتصاد نوین در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» با اشاره به این موضوع که بازار را نمیشود به حال خود رها کرد، گفت: حتی در کارآترین و پیشرفتهترین بازارهای سرمایه دنیا با اعمال قوانین، آییننامهها و دستورالعملها بر کارکرد بورس و همچنین روابط بین ارکان بازار نظارت میشود.
نصرالله برزنی در ادامه گفت: در واقع میتوان با تدوین آییننامه، قوانین و مقررات لازم در جهت شفافیت، کشف قیمت عادلانه و صحیح کوشید و بالاترین خدمت را به مجموعه بازار سرمایه داشت تا در شرایط بحرانی با استفاده از این قوانین و دستورالعملها بازار را هدایت کرد.
وی ادامه داد: در بازاری با سطح معینی از ریسک، بازدهی مشخصی وجود دارد که این بازدهی مهمترین انگیزه برای ورود سرمایهگذاران به بخشهای مختلف است که در این میان مشاوران، تحلیلگران و کارگزاران نیز باید ریسکهای موجود را شناسایی کرد تا سرمایهگذار مناسب از نظر ریسکپذیری، اقدام به سرمایهگذاری کند.
برزنی در ادامه افزود: از سوی دیگر خود بازار مالی نقشی در افزایش سود شرکتهای بازار ثانویه ندارد و در واقع وضعیت کلی و شرایط اقتصادی تعیینکننده این موضوع است و به همین دلیل بورس را دماسنج اقتصاد یک کشور میدانند و بالطبع در شرایط کنونی اقتصاد کشور نمیتوان انتظار روند دیگری از بازار سرمایه داشت.
بازار سهام نباید دولت زده شود
شاهین شایانآرانی، کارشناس بازار سرمایه در خصوص میزان مداخلات دولت و نقش آن به مواردی اشاره کرده است؛ او مداخلات مستقیم را نفی میکند.
شایانآرانی در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» ضمن نادرست شمردن تزریق منابع مالی به بورس، معتقد است که باید همچنان به بازار اجازه تعدیل داد و دولت تنها در برخی موارد بحرانی میتواند حتی با دستور وزیر اقتصاد به بسته شدن ۳ روزه آن اقدام کند.در قانون بورس اوراق بهادار به این پرسش پاسخ داده شده که اصولا دولت و وزارت اقتصاد چه موقع میتواند در بازار سهام مداخله کند. این اتفاق در بورسهای بینالمللی نیز بهطور شفاف و قانونمند دارای مقررات شفاف و مشخصی است. بالاخره دولتها به دلیل اینکه نماینده حاکمیت هستند به نوعی در شرایط ویژه بازار و در جریان فعل و انفعالات معاملات خود را ذی نفع میدانند. این شرایط عموما برای حفاظت از سهامداران خرد و شرایط عمومی اقتصاد کشور قابل توجیه است. چراکه هنگام ریسک سیستماتیک، بحران، وحشت و شرایط فوقالعاده، میتوانند در بازار دخالت کنند. در بازار پول حتی زمانی که وحشت موجب افزایش امکان خروج سپردهها از بانکها بشود بازهم دولتها میتوانند دخالت کنند.
دولت در بازار سهام برای حفظ منافع سهامداران خرد اقداماتی را انجام میدهد تا در مقایسه با سهامداران حرفهای که بر بازار احاطه بهتری دارند از آنها حفاظتهای لازم را انجام دهند تا به نوعی به سلامت و بقای بازار کمک کنند.
نقش مهم دولت در این راستا میتواند به این شکل باشد که مقررات و قوانین موجود در بازار سرمایه به خوبی اجرا بشود. در بازار سرمایه نهاد ناظر نمایندگی دولت را دارد و وظیفه دارد تا قوانین و مقررات در جهت تعادل در بازار و برقراری عدالت رعایت شود. در این راستا برخی البته معتقدند که نظارتها باید خود جوش باشد اگر تخطی شد بازهم در قالب مقررات از طریق قوه قضائیه مورد تعقیب قرار بگیرد. برخی نیز البته به میزان دخالتهای دولت انتقاد دارند و حد تفسیرهای آن از نوع مداخلات را زیر ذرهبین قرار میدهند.
به گفته شایانآرانی البته حد و حدود دخالت دولت در بازار سرمایه مشخص است اینکه بازار نوسان کمی داشته باشد امری عادی است اما در شرایطی که روزانه مرتبا بازار افت را به خود ببیند، وزیر اقتصاد میتواند دستور بسته شدن موقت بازار را بدهد تا بازار نفس بکشد.
در برخی کشورها به تشخیص نهاد ناظر این اتفاق میتواند به بسته شدن موقت بازار نیز بینجامد. بهطور مثال در بورس نیویورک به ویژه پس از بحران مالی سال ۲۰۰۸ بارها دستور توقف معاملات داده شده است.
به گفته شایان آرانی، در قانون بازار سرمایه در کشور ما اما دخالتهایی به شکل تزریق منابع مالی توسط بانکها در بازار سرمایه جایی ندارد. این موارد محافظهکارانه مطرح شده است. اینکه دولتها بر بانکها برای حمایت از بازار فشار بیاورند در قانون نداریم. این اتفاق از نظر من یک سم است و تبعات منفی دارد.
در فدراسیون بورسهای جهانی، دقیقا به همین دلایل بازار سهام مارا نمیپذیرند و به این دلیل که بورس کشور ما یک بازار دولتی است، از پذیرش آن خودداری میکنند. من این شرایط را تایید نمیکنم.
شایانآرانی در ادامه سخنان خود به روند افزایش شاخص در سال گذشته اشاره کرد و گفت: شاخص در سال گذشته تا محدوده ۱۴۰ درصد هم رشد کرد و در حال حاضر در حال تعدیل است. با این حال بورس نباید اجازه دهد تا دولت و حاکمیت به نوعی در بازار دخالت کند. دولت در این راستا عموما از برخی نهادهای بزرگ حمایت میکند و تزریق منابع مالی در این راستا به بازار سرمایه مورد تایید نیست. دولت زده بودن بازار سهام مهمترین پیامد حمایتهای آشکار از بازار سرمایه است. در مقابل میتوان بازار را به سمتی هدایت کرد تا حرکتهای صنفی تقویت شده و نظارتهای خود جوش در قالب مقررات با شفافسازی معاملات شکل بگیرد. دولت تنها باید در راستای برقراری قوانین و مقررات حرکت کند و از ایجاد بحران جلوگیری کند.
این کارشناس ارشد بازار سرمایه همچنین نیاز به بازنگری در برخی قوانین را لازم دانست. شایانآرانی البته قوانین فعلی را به مراتب بهتر از قوانین قبل از سال ۸۴ دانست نحوه اجرایی آنها را در ۸ سال گذشته قابل ارزیابی دانست که کاستیهای آن را باید رفع کرد.
ریزش بیشتر در صورت نبود حمایت
در این میان احسان حاجی از تحلیلگران بازار سرمایه نیز معتقد است: شاخص کل بورس تهران طی هفته گذشته بعد از چند روز صعود در برخورد به خط روند نزولی سبزرنگ ترسیم شده نتوانست از این محدوده مقاومتی عبور کرده و با ضعف و ناتوانی بسیار در روزهای برگزاری نمایشگاه بازار سرمایه مسیر افت و نزول را در پیش گرفت. با اینکه آخرین روز کاری هفته گذشته شورای رقابت نرخ جدید خودروهای داخلی را اعلام کرد و این اعلام با عبارت افزایش همراه بود، اما ابهامات بیش از اندازه در همه صنایع و جو نا مطمئن بازار، خودروییها را نیز به سمت منفی و صف فروش سوق داد تا در نهایت فضای عمومی بازار اول هفته را به سمت صفهای فروش سنگین هدایت کند.
وی ادامه داد: این فضا باعث شد تا نه تنها کف موقت ۷۴ هزار و ۵۰۰ واحدی در هم شکسته شود بلکه حمایت قدرتمند ۷۳ هزار و ۶۰۰ واحدی نیز دچار تزلزل و سستی شود و عدد ۷۳ هزار و ۵۰۰ واحدی به عنوان حداقل و رکورد برای شاخص به ثبت رسد.
وی در ادامه افزود: دستیابی به این محدوده طبعا نگرانی سرمایهگذاران را بیش از پیش ساخته است. هرچند طی روزهای آتی ممکن است با برخی حمایتها و ورود بزرگان بازار روبهرو باشیم اما با شرایط حاضر مسیر افت بیشتر شاخص تا محدوده ۷۲ هزار و۳۰۰ و ۷۱ هزار و ۸۰۰ واحدی تسهیل و هموار شده است.
حاجی خاطرنشان کرد: در ادامه این مسیر و در آینده نزدیک در صورتی که حمایتهای جدی (نه از جنس خریدهای بیهدف صندوق حمایت از بازار) از بازار سرمایه را شاهد نباشیم به راحتی، ریزشهای بیشتر و دستیابی به حمایتهای جدیدتر را خواهیم دید.
این تکنیکالیست در ادامه گفت: بنابر این در حالت کلی با نگاه به مدل حرکت کندلهای روزانه شاهد ضعف عمومی در بازار بوده و قدرت حرکتهای صعودی را نمیتوان مشاهده کرد. اولین علامت خروج از این حالت بیاعتمادی و انتظار میتواند شکست و عبور از خط روند نزولی (سبز رنگ) ترسیم شده در شکل باشد.
در بازار چه گذشت؟
در بازار دیروز بیش از یک میلیارد و ۱۶۶میلیون برگه سهم به ارزش یک هزار و ۹۷۱ میلیارد ریال در ۳۶ هزار نوبت معاملاتی دست به دست شد. در این بازار نفت سپاهان، معامله بلوکی ۹۰۹ میلیون سهمی به ارزش یک هزار و ۹۵ میلیارد ریال را ثبت کرد و در صدر بیشترین حجم و ارزش معاملات ایستاد.
پس از آن بانک صادرات با معامله ۲۹ میلیون سهم و گروه بهمن با معامله ۱۴میلیون سهم بیشترین حجم و ارزش معاملات را داشتند.
از سوی دیگر نفت سپاهان با معاملات خردی به ارزش ۷۶میلیارد ریال و ارتباطات سیار با معاملاتی به ارزش ۵۰ میلیارد ریال نیز بیشترین ارزش معاملات را ثبت کردند.در دادوستدهای روز گذشته، گروه مالی در میان ۳۹ گروه حاضر در بازار، با معاملاتی پرحجم توانست در صدر برترین گروههای صنعت قرار بگیرد.
در داد و ستدهای روزی که گذشت نمادهای همراه اول، تاپیکو، هلدینگ پارسیان، پالایش نفت بندرعباس، مخابرات، سرمایهگذاری غدیر و بانک ملت با بیشترین تاثیر منفی بر شاخص باعث شدند تا این متغیر ۹۸۳ واحد عقب نشینی کند و در عدد ۷۳ هزار و ۵۱۶ به کار خود پایان دهد.
شاخص صنعت نیز ۷۷۷ واحد افت کرد و شاخصهای بازار اول و دوم به ترتیب ۷۴۴ و یک هزار و ۸۰۵ واحد نزول را تجربه کردند.
در نتیجه داد و ستدهای دیروز در گروه مالی بیش از ۸۴میلیون سهم به ارزش ۱۴۵ میلیارد ریال معامله شد و این گروه در صدر برترین گروههای بازار قرار گرفت. فرآوردههای نفتی و خودروییها نیز در ردههای دوم وسوم نشستند. در بازار دیروز نمادهای پارس الکتریک، فیبر ایران، صنایع شیمیایی سینا، لوله و ماشینسازی ایران، گسترش صنایع و خدمات کشاورزی، داروسازی دکترعبیدی و کنترل خوردگی تکینکو با بیشترین رشد قیمت به کار خود پایان دادند. در مقابل نمادهای نیرو ترانس، سرمایهگذاری سپه، بانک سینا، بانک انصار، زغالسنگ نگین طبس، تکنوتار و فرآوری مواد معدنی بیشترین کاهش قیمت را تجربه کردند.
صفحه بورس - شرکتها را هم بخوانید
ارسال نظر