بورس باز هم با هیجانات مواجه شد
حقوقیها تعادل بازار را برهم زدند
محبوبه مغانی: در شرایطی که این روزها صندوق توسعه بازار به تزریق نقدینگی مبادرت میکند، برخی فعالان از عرضههای برخی از حقوقیها گلایه دارند که موجب برهم زدن تعادل بازار سرمایه شده است. مدیرعامل تامین سرمایه امین که مدیریت صندوق توسعه بازار را در اختیار دارد؛ بخش عمدهای از معاملات بازار سرمایه را به دادوستدهای صندوق توسعه بازار نسبت میدهد و اعلام میکند که در صورت نیاز در نمادهایی که دارای صف فروش است سهام خریداری و مبالغ مورد نیاز به بانکها اعلام و ارقام مورد نظر نیز دریافت میشود. بر این اساس روز گذشته ۶۲۹ میلیون و ۱۶۷ هزار سهم به ارزش ۲ هزار و ۹۷۱ میلیارد و ۱۹۷ میلیون ریال مورد معامله قرار گرفت. این معاملات که در ۵۶ هزار و ۱۲۷ دفعه معاملاتی صورت گرفته بود، شاخص کل بورس تهران را با افت ۸۲/۳۶۹ واحدی مواجه کرد که بر مبنای آن رقم شاخص به ۷۷ هزار و ۵۶۹ واحد رسید و زیان ۷۶/۰ درصدی را برای هفته جاری رقم زد. روز گذشته بورس تهران در پی معاملات منفی نمادهای مپنا، پالایش نفت بندرعباس، تاپیکو، بانک صادرات و سرمایهگذاری غدیر کاهش یافت؛ اگرچه نمادهای گلگهر و سرمایهگذاری صندوق بازنشستگی با معاملات مثبت خود تلاش کردند تا از تاثیرات منفی گروههای دیگر بر شاخص بکاهند، اما با این حال از بازدهی شاخص کل ۴۷/۰ درصد دیگر کاسته شد تا به این واسطه از بازدهی بازار سرمایه از ابتدای سال تا روز گذشته ۸/۱ درصد کاسته شود. بنا به اظهارات علی سنگینیان پس از آنکه این صندوق در سال ۹۱ توسط ۱۱ سهامدار حقوقی بزرگ و با سرمایه اولیه ۳۰ میلیارد تومان تاسیس شد، امروز در پی واریز بخشی از وجوه و کمکهای حمایتی بانکها و بیمهها سرمایه صندوق به ۱۲۵ میلیارد تومان افزایش یافته است. به گفته وی، از ابتدا قرار نبود ارقام پرداختی توسط بانکها و بیمهها به صورت یکجا باشد، بلکه طبق برنامهریزیها قرار بود ۳۰ درصد مبلغ در نظر گرفته شده برای حمایت بازار به صندوق واریز شود، اما بانکها و بیمهها در زمان مورد نیاز و پس از خرید سهام توسط صندوق توسعه بازار، ارقام مورد نظر را تزریق میکنند. مدیرعامل تامین سرمایه امین که با «ایرنا» گفتوگو کرده با بیان آنکه صندوق توسعه بازار به دنبال افزایش شاخص و قیمتسازی نیست، گفت: به برخی نمادهایی که در شرایط سخت نقدشونده نبودهاند کمک کردیم، بنابراین در هر جای بازار که نیاز باشد، کمک خواهیم کرد. مدیر صندوق توسعه بازار سرمایه درباره سازوکار فعالیت صندوق، تصریح کرد: از آنجا که صندوق به دنبال افزایش نقدشوندگی و بازارگردانی است در طول معاملات بازار روی نمادهایی که صف فروش دارند ورود کرده و سهام را خریداری میکند تا صف فروش جمع شود. وی با بیان آنکه نگرانیم با انتشار اطلاعات مربوط به معاملات، صندوق به لیدر بازار تبدیل شود، ادامه داد: نمیخواهیم سایر سهامداران به تبعیت از صندوق سهمی را خریداری کنند؛ ضمن آنکه خواستار سودآوری برای صندوق نیز نیستیم.
بازار گروه پیشرو ندارد
اما در این میان یک کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با دنیای اقتصاد، در تشریح روند کاهشی بازار سرمایه اظهار کرد: در حال حاضر روند کنونی بازار دلیل خیلی محکمی ندارد و این مساله بیشتر ناشی از احتیاط سرمایهگذاران در ورود به بورس است تا پس از مشخص شدن وضعیت آینده با اطمینان بیشتری به این بازار ورود یابند. وی از تجربه سرمایهگذاری در بازار طی دو ماه گذشته به عنوان عاملی نام میبرد که سرمایهگذاران را از رفتارهای هیجانی در شرایط کنونی باز داشته است.
یوسف هاشمی از کاهش نرخ سود سپردهها، عدم وجود ابهامات در بازارهای موازی به عنوان دلایلی نام برد که میتواند محرکی برای رشد بازار باشد، لذا از سرمایهگذاران خواست که به بازار سرمایه به صورت کوتاهمدت ورود نکنند.
وی که بازار سرمایه را در حال حاضر خالی از گروه پیشرو میداند، عنوان کرد: این سبب شده تا برخی شرکتها به طور متفرقه مورد توجه سرمایهگذاران قرار گیرند.
این کارشناس بازار سرمایه به تزریق نقدینگی از سوی صندوق توسعه بازار نیز اشاره و اضافه کرد: در حالی این صندوق به فعالیت میپردازد که برخی از شرکتهای حقوقی سهام شرکتهای تابعه خود را رها کردهاند و به حمایت از آنها نمیپردازند و برخی دیگر از حقوقیهای بازار نیز با عرضههای خود تعادل در بازار را به هم میریزند.
انتظارات خود را از بازار منطقیتر کنیم
یک کارشناس بازار سرمایه نیز معتقد است که در حال حاضر این بازار در شرایط تعادل به سر میبرد؛ در صورتی که حقیقیها رفتار هیجانی نداشته باشند و حقوقیها نیز در عرضههای خود زیاده روی نکنند، رشد بازار دور از ذهن نخواهد بود؛ با این حال انتظار رشد از بازار باید معقول باشد.
سروناز اسدی در گفتوگو با دنیای اقتصاد از کاهش نرخ سود سپرده بانکی، تزریق نقدینگی به بازار از طریق صندوق توسعه بازار سرمایه و تلاشهایی در راستای شفاف سازی صنایع مختلف به عنوان مهمترین اقدامات مسوولان در جهت حمایت از بازار سرمایه نام برد که سبب جلوگیری از ادامه دار شدن افت بازار شده است.
اسدی با این حال انتظار رشد شاخص با شیب تند را کمی غیرمنطقی دانست، چرا که در حال حاضر اخبار و رویدادهای همزمان مثبت و منفی مانند کاهش نرخ جهانی محصولاتی چون اوره و متانول، افزایش تدریجی نرخ دلار، خبر تخصیص ارز مبادلهای به صنعت خودرو و ادامه ابهامات در صنعت پالایشگاهی موجب حفظ تعادل در بازار شدهاند.
این کارشناس بازار سرمایه در حالی به بالاتر بودن نسبت P/E بازار در مقایسه با میانگین رقم ۱۰ ساله آن اشاره کرد که فاز دوم هدفمندی در حال اجرا بوده و انتظارات تورمی وجود دارد؛ بنابراین همین امر میتواند ترمزی برای رشد سریع شاخص باشد. وی ادامه داد: به بیان دیگر به دلیل اجرای فاز دوم هدفمندی، انتظارات تورمی به وجود آمده، سبب افزایش نرخ بازده مورد انتظار سرمایهگذاران نسبت به دورههای قبل شده که کاهش نسبی P/E را به همراه دارد.
ادامه در صفحه۱۵
ارسال نظر