جذابیت بورس بازمیگردد؟
دکتر ولی نادی قمی حال و هوای این روزهای بازار سهام برخلاف روند بهاری سالهای گذشته، فعالان این بازار را با سردرگمی و تزلزل مواجه کرده است. سابقه تاریخی بازار سرمایه حکایت از بازده نامتقارن آن در طول ماههای مختلف یکسال دارد. شوکهای سیاسی و اقتصادی و اصولا پیشبینیناپذیری سیاستهای کلان اقتصادی و غیراقتصادی، رفتار سرمایهگذاران و در مجموع بورس را با نوسان همراه کرده است. فروشندگان «کوتاهمدت گرای» امروز که به هزار و یک دلیل فروش یک سهم را توصیه میکنند، فردا خریداران پروپا قرص همان سهم هستند.
دکتر ولی نادی قمی حال و هوای این روزهای بازار سهام برخلاف روند بهاری سالهای گذشته، فعالان این بازار را با سردرگمی و تزلزل مواجه کرده است. سابقه تاریخی بازار سرمایه حکایت از بازده نامتقارن آن در طول ماههای مختلف یکسال دارد. شوکهای سیاسی و اقتصادی و اصولا پیشبینیناپذیری سیاستهای کلان اقتصادی و غیراقتصادی، رفتار سرمایهگذاران و در مجموع بورس را با نوسان همراه کرده است. فروشندگان «کوتاهمدت گرای» امروز که به هزار و یک دلیل فروش یک سهم را توصیه میکنند، فردا خریداران پروپا قرص همان سهم هستند. بازاری که در گذشته به یک خبر خوب نه چندان مهم هستهای، واکنش بیش از اندازه نشان میداد در حال حاضر عکسالعمل گذشته را نسبت به اخبار مثبت مذاکرات نشان نمیدهد.
بسیاری با توجیه کاهش نرخ ارز در صورت حل مسائل بینالمللی و متعاقب آن کاهش درآمد شرکتهایی که نرخ محصولات آنها متاثر از نرخ ارز است، سرمایهگذاری در سهام این گروه از شرکتها را توام با ریسک میبینند؛ در حالیکه رفتار مقام تنظیمکننده سیاستهای پولی حکایت از قبول نرخ بازاری ارز برای حفظ مزیت رقابتی بنگاههای اقتصادی داخلی دارد. از طرف دیگر برخی از کارشناسان بازار معتقدند که بازار سرمایه در سال جاری هم از سمت بازار پول (افزایش نرخ سود سپرده بانکی تا ٢٧ درصد) و هم از محل کاهش سودآوری شرکتها (تحت تاثیر افزایش قیمت مواد اولیه، قیمت نهادههای انرژی و تورم عمومی کشور) تحت فشار خواهد بود. بنابراین تعدیل بازار و کاهش شاخص معقول است؛ اگرچه تعدیل کوتاه مدت بازار با فرض تداوم نرخهای بالای سود سپردههای بانکی منطقی است، اما سوال اصلی به تداوم پیشنهاد نرخهای بالای سود و نحوه تخصیص منابع جمعآوری شده برمیگردد. به نظر میرسد با توجه به روند مذاکرات هستهای و گشایش در مراودات تجاری و پولی، هزینه معاملات کاهش یافته، درآمد دولت افزایش یافته و نرخ اجاره پول به سمت منطقی شدن میل کند. در این رویکرد احتمال کنترل تورم و به تبع
آن کاهش سود سپردههای بانکی و کاهش جذابیت بازار رقیب بورس وجود دارد. از طرف دیگر افزایش تولید (فروش) شرکتها به واسطه بهبود روابط تجاری بینالمللی و اجرای پروژههای عمرانی دولت میتواند افزایش هزینهها را جبران کند. با این اوصاف پیشبینی میشود بازار سرمایه جذابیت خود را در میان مدت بازیابد و نسبت به بازارهای موازی مزیت سرمایهگذاری مطلوبتری را فراهم کند.
*مدیرعامل تامین سرمایه نوین
ارسال نظر