آغاز متعادل بورس در سال 93
گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران سال 93را با کارنامه‌ای متعادل در روزهای فعالیت میان تعطیلات نوروزی به پایان برد.
در حالی که به صورت سنتی ایام فعالیت بورس در میانه تعطیلات نوروزی با جو مثبت و توام با رشد قیمت‌ها همراه بود، اما امسال شرایط متفاوتی رقم خورده و پس از دو روز منفی در هفته ابتدایی سال، در سه روز کاری هفته دوم شرایط متعادل رو به مثبت رقم خورد تا در نهایت شاخص در پنج روز کاری خود کارنامه‌ای در حد افت ۳/۰ درصدی برجای بگذارد.برخی از کارشناسان با اتکا به آمار منتشره در مورد میزان خریداران در هفته اول و دوم که به ترتیب ۲۷هزار و ۵۰۷نفر و ۴۵هزار و ۸۰۲نفر بود، تاکید دارند که به دلیل طولانی بودن تعطیلات شرایط بازار متفاوت از سال‌های قبل بود.در بازار سهام معامله‌گران در آستانه شروع سومین هفته فروردین ماه که هفته کاری واقعی سال ۹۳ به شمار می‌رود با برخی از تحولات مهم روبه‌رو هستند. در تحولات سیاسی مذاکرات سیاسی پرونده هسته‌ای بار دیگر شروع شده است؛
به گزارش خبرگزاری فارس، مذاکرات کارشناسی ایران و ۱+۵ پیش از دور سوم مذاکرات وین درباره گام پایانی توافق‌نامه ژنو (راه‌حل جامع) در پایتخت اتریش از روز پنج‌شنبه آغاز شد که سه روز به طول خواهد کشید.
دسترسی ایران به فناوری، بازار تجارت و منابع بانکی، نحوه نظارت و بازرسی، زمان دوره نهایی و مباحث باقیمانده از مذاکرات وین ۲ در دستور کار مذاکرات کارشناسی قرار دارد.
طرح هدفمندی مهم‌ترین موضوع اقتصادی سال ۹۳
در تحولات اقتصادی همچنان مهم‌ترین موضوعات برای بازار سرمایه به دو مقوله سود بانکی و اجرای طرح هدفمندی یارانه‌ها باز می‌گردد. در حالی که رقابت منفی میان بانک‌ها برای افزایش نرخ سود بانکی در روزهای آخر سال ۹۲ موجب افزایش نرخ بهره به بیش از ۲۸-۲۷درصد شد، خبرهای اولیه در سال ۹۳ نشان‌دهنده فروکش کردن آهنگ این رقابت منفی است. نبود زمینه سود‌آوری واقعی برای تسهیلات ۳۰درصدی در اقتصاد کشور، کاهش نرخ تورم و همچنین پایان محدودیت‌های پایان سال بانک‌ها موجب شده است برخی خبرهای اولیه از عدم تمدید پرداخت سود بالا به سپرده‌های کوتاه مدت از سوی برخی از بانک‌ها حکایت داشته باشد.
رقابت منفی میان بانک‌ها همچنین به رشد بهای تمام شده پول برای اکثر بانک‌ها منجر شده که سود آوری آنها را با تهدید مواجه ساخته است. در همین حال رشد نرخ سپرده‌های بانکی، سود تسهیلات را نیز افزایش داده است که در کنار افزایش ۲۵درصدی سطح دستمزدها،افزایش ۲درصدی نرخ مالیات بر ارزش افزوده و افزایش ۲۰۰تومانی نرخ دلار دولتی موجب افزایش فشار به بنگاه‌های اقتصادی و افزایش رکود شده است. در این شرایط نگرانی عمده از نحوه اجرای طرح هدفمندی یارانه‌ها است، چرا که فشار اجرای این طرح در صورت محاسبه غیر‌دقیق تبعات آن می‌تواند به تورم هزینه‌های تمام شده بنگاه‌ها و در نتیجه از دست رفتن تولید منجر شود. در رابطه با نحوه اجرای طرح هدفمندی یارانه‌ها مسعود نیلی مشاور اقتصادی رئیس‌جمهور گفت: در حال حاضر در باب اینکه تورم موجود در اقتصاد ایران تورمی مزمن است، اتفاق نظر وجود دارد. عوامل شکل گیری این نوع تورم که برای دوره‌ای طولانی تداوم دارد، فراتر از مشکلات مقطعی است که ممکن است در سازوکارهای کوتاه‌مدت ظاهر شود. وقتی زوایای این تورم را عمیقتر مورد بررسی قرار می‌دهیم، در می‌یابیم که رشد حجم پول در اقتصاد ایران به مراتب بیش از متوسط رشد حجم پول در دنیا است. نیلی بیان کرد: در بررسی عوامل رشد نقدینگی به رشد پایه پولی می‌رسیم. رشد پایه پولی نیز دارای دو منشأ یعنی کسری بودجه دولت و نحوه تامین این کسری و نیز عدم تعادل در سیستم بانکی و اتکای بانک‌ها به بانک مرکزی که در استقراض با بانک مرکزی نمود می‌یابد، است. وی در مورد پیش‌بینی تورم در سال جاری گفت: پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که با توجه به افزایش قیمت حامل‌های انرژی سطح عمومی قیمت‌ها حدود ۴ درصد افزایش می‌یابد. اما این افزایش به آن معنا نیست که تا پایان سال دوام داشته باشد. برآوردها نشان می‌دهد در پایان سال ۱۳۹۳ با توجه به سیاست‌هایی که در نظر گرفته شده است، روند کاهشی تورم ادامه یابد و به حدود ۲۵ درصد برسد که می‌توان گفت رسیدن به نرخ برآورد شده زیاد دور از دسترس نخواهد بود. بنابراین رسیدن به تورم بین ۲۰ تا ۲۵ درصدی در انتهای سال ۹۳ زیاد دور از انتظار نیست، اما کاهش بیشتر آن با توجه به شرایط کنونی اقتصاد ایران طبیعتا سخت به نظر می‌رسد.
پایان خوش داستان گاز پتروشیمی‌ها
در این شرایط دولت در حالی که موضوع افزایش بهای بنزین و گازوئیل را به بعد از تعطیلات نوروزی واگذار کرده است، برخی از حامل‌های انرژی شاهد اعلام نرخ‌های جدید در ایام تعطیل بودند. در مهم‌ترین موضوع نرخ گاز پس از کش و قوس فراوان در حد ۱۰ سنت برای شرکت‌های پتروشیمی تعیین شد که خبر خوبی برای این شرکت‌ها به شمار می‌رود. شرکت‌های پتروشیمی که عموما با نرخ ۱۳سنت به پیش‌بینی سود خود پرداخته بودند پس از مدت‌ها نفس راحتی کشیدند.
تعیین نرخ گاز پتروشیمی‌ها که براساس لحاظ ۷۰درصد مصرف گاز برای خوراک و ۳۰درصد سوخت صورت گرفته است موجب خواهد شد شرکت‌ها‌ی پتروشیمی با احتمال کاهش بهای تمام شده و افزایش سود آوری مواجه شوند. براساس گزارش‌های منتشره در مورد شرکت‌های پتروشیمی اکثر واحدهای پتروشیمی اوره -آمونیاکی و متانولی نرخ بیش از ۲هزار و ۶۵۰ریال را برای محاسبه سود به کار برده‌اند. در گروه پتروشیمی، زاگرس با لحاظ نرخ ۳هزار و ۱۸۰ریالی بیشترین سود را از این مصوبه برده و شاهد کاهش بهای تمام شده به میزان قابل ملاحظه‌ای بیش از یکصد میلیارد تومان خواهد بود، هر چند که در این زمینه بحث نرخ گاز واحدهای یوتیلیتی فجر و مبین دارای اهمیت است. پس از زاگرس، پتروشیمی پردیس که نرخ گاز را ۲هزار و ۸۰۰ریال لحاظ کرده کاهش نزدیک به ۷۷میلیارد تومانی بهای تمام شده را شاهد خواهد بود. پس از این دو شرکت‌های فن‌آوران، پتروشیمی شیراز و خراسان که نرخ گاز خود در سال ۹۳ را رقم ۳هزار و ۴۴۵ریال پیش‌بینی کرده اند،
کاهش قابل ملاحظه ای را در محدوده ۵۶تا ۱۱ میلیارد تومان شاهد خواهند بود و تنها پتروشیمی کرمانشاه که نرخ گاز را ۲هزار و ۶۱۷ریال پیش‌بینی کرده است، افزایش غیر‌ملموس بهای تمام شده را شاهد خواهد بود. در این میان اما وضعیت گروه سیمانی که نرخ گاز آنها یکصد تومان و فولادسازان که نرخ آنها یک هزار و ۳۲۰ریال دیده شده متفاوت است. در این بخش باید به انتظار شفاف‌سازی شرکت‌های فولادی و سیمانی نشست؛ چرا که به نظر می‌رسد هر شرکت یک روش متفاوت در پیش‌بینی نرخ حامل‌های انرژی در پیش گرفته که متوسط افزایش واقعی و رقم‌های لحاظ شده با روشن شدن بهای برق، گاز، آب و گازوئیل قابل محاسبه است. در تحولات اقتصادی در بازار جهانی شرایط ناپایدار اقتصاد جهانی به ویژه متاثر از دو حوزه بحران اوکراین و وضعیت اقتصادی چین است؛ مساله‌ای که نوسان‌های بازارهای جهانی را به همراه آورده است. در بازار جهانی فلزات، بهای مس به ۶هزار و ۶۷۱دلار در هر تن بالغ شده است. بهای سه فلز آلومینیوم ، روی و سرب نیز به ترتیب یک هزار و ۷۹۲دلار،یک هزار و ۹۸۱دلار و ۲هزار و ۳۸دلار رقم خورده است.
در بازار چه خبر بود؟
بازار روز دوشنبه بازار مثبتی بود که در آن حرکت گروه پالایشگاهی و بازگشایی نماد بانک تجارت موجب افزایش شاخص به میزان ۲۷۲واحد شد و شاخص با این رشد توانست به ۷۸هزار و ۷۴۱ واحد برسد. در معاملات بازار سهام همچنان رویکرد مثبت بازار به عرضه‌های اولیه ادامه دارد و شرکت‌هایی که در آخرین روزهای سال ۹۲ عرضه شدند همچنان پیش‌رو بازار هستند. شرکت‌هایی نظیر ارفع، پاکشو، کی‌بی‌سی و اعتلا البرز همچنان با اقبال و رشد قیمت مواجه بودند.
در بازار روز دوشنبه معامله‌گران در گروه پالایشگاهی همچنان با شایعات ضد و نقیضی مواجه بودند؛ امری که پس از یک دوره افت موجب بازگشت قیمتی این گروه شده است. در این گروه، شایعات عموما در حاشیه اطلاعیه پالایشگاه بندرعباس در ارتباط با نامشخص بودن قیمت بهای نفت خام و خرید فرآورده‌ها از سوی وزارت نفت قرار داشت.
در گروه سیمانی، افزایش بهای گاز شرکت‌های سیمانی به افزایش بهای فروش شرکت‌های سیمانی منجر شده است. براساس اعلام صورت گرفته افزایش نرخ فروش سیمان برای سال ۹۳ به تصویب انجمن صنفی کارخانجات صنعت سیمان رسید. به گزارش بورس‌نیوز، محمد اتابک ضمن اعلام این خبر اظهار کرد: مصوبه انجمن، افزایش ۱۵ تا ۲۱ درصدی نرخ فروش داخلی سیمان است که از ابتدای سال ۹۳ اعمال می‌شود.
این مقام مسوول افزود: میزان افزایش قیمت‌ها در بازه تعیین شده برحسب نوع و تیپ سیمان تولیدی کارخانجات در نظر گرفته می‌شود.
وی ادامه داد: محدوده افزایش ۱۵ تا ۲۱ درصدی نرخ فروش داخلی سیمان برحسب قیمت تمام شده کارشناسی شده توسط انجمن و با همکاری هلدینگ‌های صنعت سیمان تعیین شده و در نهایت به تصویب هیات مدیره انجمن رسیده است.
اتابک در خصوص افزایش نرخ‌های سیمان صادراتی نیز اعلام کرد: برای سیمان صادراتی نیز محدودیت قیمتی اعمال شده تا قیمت‌های فروش از نرخ تعیین شده کمتر نباشد.
اما میزان رشد نرخ‌های فروش خارجی تابع نرخ‌های داخلی بوده و درصد افزایش آن بیش از درصد افزایش نرخ‌های فروش داخلی اعمال خواهد شد.
انتظار می‌رود این رشد قیمت بخش مهمی از تاثیر افزایش بهای گاز را خنثی کند؛ هر چند بحث برق همچنان باقی خواهد بود.در گروه بانکی، بانک تجارت در حالی روز دوشنبه بازگشایی مثبتی را تجربه کرد که تعیین مدیرعامل و هیات مدیره جدید این بانک تاثیر مناسبی بر این بازگشایی داشت.تعیین محمد ابراهیم مقدم با سابقه ۸ ساله عضویت در هیات مدیره بانک تجارت و مدیرعامل بانک ایران زمین به عنوان مدیرعامل بانک تجارت و بازگشت سید مجتبی فهیم هاشمی به‌عنوان رئیس هیات مدیره این بانک، نویددهنده شرایط مناسبی برای سهامداران بانک است. با این انتصاب فهیم هاشمی از سمت عضویت در هیات مدیره شرکت بورس کناره گیری خواهد کرد.
در گروه بانکی، نماد بانک سینا با توجه به انتشار شایعاتی در مورد فروش برخی از دارایی‌های بانک در سال ۹۲ در ابتدای سال متوقف شد.در همین حال بانک تجارت نیز با فروش نیروگاه خود به سرمایه‌گذاری خوارزمی همچنان با ابهام ناشی از احتساب این فروش برای عملکرد سال ۹۲ یا ۹۳ مواجه است. در صورت احتساب این فروش برای سال ۹۲بانک با تعدیل سود مواجه خواهد بود، اما در صورت احتساب در سال ۹۳ بانک در حال حاضر با تحقق زود هنگام درآمد پیش‌بینی شده فروش خود مواجه خواهد بود و تعدیل بیشتری به ماه‌های آینده و عملکرد بانک باز می‌گردد.
به دنبال این اعلام فروش نماد سرمایه‌گذاری خوارزمی متوقف شده، اما نماد بانک صادرات قابل معامله بود که همین امر شانس محاسبه این فروش در عملکرد ۹۳را تقویت کرده است.
در گروه پتروشیمی، هلدینگ نفت و گاز تامین با انتشار اطلاعیه‌ای از مشارکت خود در خرید بلوک ۱۷درصدی هلدینگ خلیج فارس خبر داد. براساس این اطلاعیه ۵/۸ درصد از هلدینگ خلیج فارس به تاپیکو رسیده است.
محمود شیری، مدیر‌عامل «تاپیکو» در متن این اطلاعیه آورده است، این شرکت در تاریخ ۲۸ اسفند ۹۲ اقدام به خرید ۲ میلیارد و ۱۰۷ میلیون و ۳۲ هزار و ۱۸۵ برگه سهم شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس معادل ۵/۸ درصد به نرخ ۲۲ هزار و ۲۵۱ ریال به ازای هر سهم کرده است.
در گروه تجهیزات وضعیت شرکت مپنا همچنان با ابهام مواجه است؛ این شرکت که پس از اصلاحی دردناک بازگشایی شد مجددا با صف فروش مواجه شد که تلاش قابل ملاحظه‌ای برای جمع آوری این صف فروش در روز دوشنبه صورت گرفت. مپنا به ویژه به دلیل عدم تغییر در سود شرکت و عدم انتظار برای تقسیم سود نقدی موجب این افت شده است. در این گروه، حفاری شمال امروز مجددا مشمول ضوابط رفع گره‌های معاملاتی است.