در نشست مطبوعاتی معاون وزیر اقتصاد عنوان شد
استقبال «خصوصیسازی» از سرمایهگذاران خارجی
سازمان برای آزادسازی سهام عدالت آمادگی کامل دارد واگذاریهای جدید تا پایان سال در راه است
گروه بورس- هدیه لطفی: رئیس سازمان خصوصیسازی در نشست مطبوعاتی روز گذشته ضمن اعلام عملکرد سازمان و میزان واگذاریها در سال جاری به تشریح آخرین وضعیت آزادسازی سهام عدالت پرداخت و از اظهار تمایل سرمایهگذاران خارجی برای خرید شرکتهای دولتی و همچنین واگذاری سهام 13شرکت بزرگ تا پایان سال خبر داد.
میرعلی اشرف عبداله پوریحسینی در نشست خبری روز گذشته که به مناسبت دهه فجر در وزارت امور اقتصادی و دارایی برگزار شد، به میزان واگذاری شرکتهای دولتی در سال جاری اشاره کرد و گفت: ۳۸۵ شرکت در برنامه واگذاری امسال قرار داشت که ۱۱ شرکت مربوط به واگذاری مالی و دارایی بوده و ۵۵ شرکت توسط مراجع قانونی ذیربط از لیست واگذاریها خارج شده است.
وی ادامه داد: در سال جاری باید ۳۳۰ شرکت مورد واگذاری قرار میگرفت که از این تعداد ۴۰ شرکت تعیین تکلیف و ۳۱شرکت دیگر نیز فروخته شده است. همچنین هیات واگذاری به تصویب انحلال ۹ شرکت رای داده است و بدین ترتیب از باقیمانده شرکتها ۵۰ شرکت در حال عرضه بوده و در حال حاضر ۷۲ شرکت در حال قیمت گذاری هستند. رئیس سازمان خصوصیسازی با بیان اینکه در سال جاری تنها به ۵۰درصد از وظایف خود میتوانیم عمل کنیم عنوان کرد: قرار گرفتن ۳۸۰ شرکت در لیست واگذاریهای امسال با توجه به اینکه اکثر شرکتها غیربورسی هستند امکانپذیر نیست.
وی ادامه داد: ۸۴ درصد از واگذاریها به افراد حقیقی، حقوقی و خصوصی مربوط است، اما واگذاریهای سنگینی در راه است و نهادهای عمومی در این واگذاریها شرکت خواهند کرد و از طرف دیگر عملا ۴ ماه از سال جاری(از تیر تا مهر ماه) به دلیل تغییر دولت، فعالیت سازمان خصوصیسازی متوقف شده بود و در نتیجه دستیابی به این حجم از واگذاریها تنها در ۸ ماه رکورد قابلتوجهی بوده است.
رکورد شکنها در ۱۴ سال گذشته
معاون وزیر اقتصاد در ادامه اظهاراتش به عملکرد سازمان خصوصیسازی در ۱۴ سال گذشته اشاره و اظهار کرد: در این مدت وزارت نفت با اختصاص ۴۷ درصد از واگذاریها بالاترین حجم واگذاری را به خود اختصاص داد. پوریحسینی در ادامه افزود: همچنین وزارت صنعت، معدن و تجارت با اختصاص ۲۲ درصد از ارزش ریالی رتبه دوم را کسب کرده و وزارت نیرو با ۳/۱۶ درصد از کل واگذاریها در رتبه سوم قرار گرفته است. رئیس سازمان خصوصیسازی ادامه داد: بالاترین حجم واگذاری در سالهای اخیر متعلق به دو شرکت ایمیدرو و مادر تخصصی ملی صنایع پتروشیمی است که هر کدام با اختصاص ۱۸ درصد از واگذاریها در رتبههای نخست قرار گرفتهاند. به گفته پوریحسینی شرکت توانیر با کسب ۲/۱۲ درصد از کل واگذاریها و همچنین شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی و سایر شرکتهای نفتی با اختصاص ۴/۱۰ درصد از کل واگذاریها به ترتیب در رتبههای بعدی قرار گرفتهاند.
پوریحسینی در ادامه خاطرنشان کرد: در این مدت ارزش واگذاریها بدون احتساب سهام عدالت و رد دیون بالغ بر ۳۳ هزار میلیارد تومان بوده است که با احتساب سهام عدالت و رد دیون این میزان به ۱۰۱هزار میلیارد تومان خواهد رسید و همچنین با در نظر گرفتن مصوبه هیات واگذاری در ۶سال گذشته از محل رد دیون این مبلغ به ۱۵۳ هزار میلیارد تومان افزایش خواهد یافت.
۳۰ درصد از سهام عدالت
قابل آزادسازی است
در ادامه این نشست، رئیس سازمان خصوصیسازی به تشریح آخرین وضعیت سهام عدالت پرداخت و با بیان اینکه حدود ۳۰ درصد ارزش سهام دولت قابل آزادسازی است، گفت: مشمولانی که در گروه یک و دو دارای تخفیف ۵۰ درصدی هستند، حدود ۲/۴۷ درصد و سایر مشمولان که تخفیفی دارند، حدود ۶/۲۳ درصد از سهامشان قابل آزادسازی است که بهطور میانگین حدود ۳۰ درصد بابت مطالبات دولت از محل این سهام دریافت شده است. وی گفت: تاکنون کمتر از دو هزار میلیارد تومان از مطالبات دولت از محل واگذاری سهام عدالت، سود سهام پرداخت شده است که با فرض پرداخت معوقات سود که به ۴۰۰ میلیارد تومان میرسد، تقریبا ۳۰ درصد آزادسازی تکمیل میشود.
رئیس سازمان خصوصیسازی درباره اشکالات و موانع آزادسازی سهام تأکید کرد: متاسفانه تاکنون شرکتهای سرمایهگذاری استانی نتوانستند وارد بورس شده و صورتهای مالی خود را طبق قانون ارائه کنند.
وی گفت: درباره نگرانی آزادسازی سهام عدالت با نهادهای مختلفی از جمله سازمان بورس و اوراق بهادار جلساتی برگزار شده که طرحی بر مبنای آن آماده شده است.
پوریحسینی تاکید کرد: مقدمات آزادسازی سهام عدالت در صورت تصویب آن در هیات دولت و مجلس شورای اسلامی آماده شده و به میزان وصول مطالبات آزادسازی انجام خواهد پذیرفت.
وی یادآور شد: این در حالی است که ظاهرا نمایندگان مجلس به این دلیل که طرح آزادسازی سهام عدالت در قالب قانون یکساله نمیگنجد تمایل دارند که دولت لایحه جداگانه در این خصوص ارائه کند و پیش بینی میشود این لایحه تا قبل از پایان سال ارائه شود ؛ این طرح تا پایان سال به سازمان خصوصیسازی ارائه میشود.
رئیس سازمان خصوصیسازی تاکید کرد: بنابراین سازمان خصوصیسازی برای آزادسازی سهام عدالت آمادگی لازم را کسب کرده ولی در این خصوص باید مصوبه هیات وزیران ابلاغ شود که امیدواریم هر چه زودتر این مصوبه ابلاغ شده و هر چه سریعتر شاهد آزادسازی سهام عدالت باشیم. رئیس سازمان خصوصیسازی با تشریح شرایط آزادسازی سهام عدالت و ارائه جزئیاتی در خصوص آن، گفت: صندوق ETF (صندوقهای قابل معامله بورسی و فرابورسی) از جمله پیشنهاداتی است که برای جایگزینی شرکتهای سرمایهپذیر مطرح شده است.
معاون وزیر اقتصاد با بیان اینکه پس از توزیع سود سهام عدالت بین برخی مشمولان، مجلس شورای اسلامی آن را بنا به دلایلی منطقی متوقف کرد، گفت: این سهام هنوز به دولت بدهی داشته و باید از محل سود آن بدهی دولت پرداخت شود. وی گفت: نحوه دیگری در جریان آزادسازی سهام عدالت وجود دارد که بر اساس آن کل سهام در دست مردم پس از وصول مطالبات دولتی بهطور صددرصدی آزاد شود. وی یادآور شد: در سالهای ۸۶ و ۸۷ به موجب مصوبات آن زمان سود سهام عدالت برای مشمولان توزیع شد ولی نباید این سود پرداخت میشد؛ به همین دلیل مجلس توزیع سود سهام عدالت را ممنوع اعلام کرد به این ترتیب با قوانین موجود امکان واریز سود سهام عدالت را نداریم ولی در صورت ابلاغ مجلس آمادگی برای اجرای گزینههای مختلف در خصوص آزادسازی سهام عدالت را خواهیم داشت.
وی اظهار امیدواری کرد که طی شش ماه آینده مجلس و دولت نحوه آزادسازی سهام عدالت را نهایی کند و سازمان خصوصیسازی علاقه دارد طی شش ماه تکلیف سهام عدالت مشخص شود. پوریحسینی در ادامه خاطرنشان کرد: در حال حاضر ارزش روز سبد سهام عدالت تقریبا دو برابر شده و تا حدود ۲۰ روز گذشته که بورس تهران روند افزایشی داشت ارزش روز این سبد نیز تا ۷/۲ برابر افزایش یافته بود، اما با افت شاخص بورس در روزهای اخیر ارزش روز این سبد نیز تا ۲/۲ برابر تنزل کرده است.
وضعیت جاماندگان سهام عدالت
رئیس سازمان خصوصیسازی در مورد وضعیت جا ماندگان سهام عدالت توضیح داد: یک شکل موضوع این است که قبلا سازمان خصوصیسازی دعوت نامههایی را به افراد ارسال کرده بود که این دعوت نامه به دست افراد نرسیده است. لذا برای آنهایی که از ثبت نام سهام عدالت جا ماندهاند هر زمان طرح آزادسازی سهام عدالت ارائه شد باید راهکاری پیشنهاد شود.
وی ادامه داد: گروه دوم کسانی هستند که مشمول سهام عدالت بوده، ولی در فراخوان قبلی اطلاعات آنها در سازمان خصوصیسازی وجود ندارد که این افراد نیز در روز آزادسازی سهام عدالت مورد توجه قرار میگیرند.
اظهار تمایل فرانسه برای خرید «ایران ایر»
پوریحسینی در ادامه با اشاره به اینکه سازمان خصوصیسازی از هر گونه ورود سرمایهگذاران خارجی به بحثهای خصوصیسازی استقبال میکند، گفت: با ورود سرمایهگذاران خارجی عرضه رقابت داغتر خواهد شد و در صورتی که سهام شرکتها به بخش خصوصی فروخته شود ورود سرمایهگذاران خارجی میتواند این عرصه را داغتر کند و زمانی سرمایهگذاران وارد برخی شرکتها شوند میتوانند تکنولوژی روز خود را وارد این عرصه کنند.
به گفته وی، هر چه اقتصاد داخلی یک کشور را با اقتصاد خارجی بیشتر مرتبط کنیم آرامش در فضای سیاسی و اقتصادی میتواند بیشتر حاکم باشد.
وی یادآور شد: طی دو ماه گذشته با نمایندگان سه تن از شرکتهای خارجی جلساتی برگزار شد و با پیشرفتی که در مذاکرات سیاسی ایجاد شده است مواضع سرمایهگذاران خارجی تلطیف شده و امیدواریم مراودات این سرمایهگذاران بیشتر شود.
رئیس سازمان خصوصیسازی اظهار کرد: در قانون اصل ۴۴ نه تنها محدودیتی برای حضور سرمایهگذاران خارجی وجود ندارد، بلکه این قانون سرمایهگذاران را برای سرمایهگذاری تشویق خواهد کرد. البته در برخی موارد محدودیتهایی برای این سرمایهگذاران اعمال میشود، ولی هیچ ممنوعیتی برای حضور سرمایهگذاران خارجی در کشور وجود ندارد و ما از آنها استقبال میکنیم.
وی در پاسخ به این سوال که سرمایهگذاران فرانسوی در چه زمینهای تمایل به سرمایهگذاری دارند اظهار کرد: سرمایهگذاران فرانسوی بیشتر در زمینه پتروشیمی، صنایع و حمل و نقل اعلام آمادگی کرده و در این زمینه تمایل به سرمایهگذاری دارند و ما نیز تمایل داریم که شرکتها را به آنها واگذار کنیم. رئیس سازمان خصوصیسازی در ادامه به جلسه روز دوشنبه گذشته هیات سرمایهگذاری فرانسوی با مسوولان اقتصادی کشور اشاره کرد و گفت: سرمایهگذاران فرانسوی که روز دوشنبه گذشته وارد کشور شدند برای خرید بخشی از سهام ایران ایر اظهار تمایل کردند، بنابراین این پیشنهاد سیگنالی است که کارهای آمادهسازی این شرکت زودتر انجام شده و اسباب واگذاری به صورت مزایده فراهم شود. وی یادآور شد: ۴۰ درصد ایران ایر به سهام عدالت واگذار شده و ۵۵ درصد آن برای تامین اجتماعی بابت رد دیون واگذار شده است، اما چون ۵۵ درصد تامین اجتماعی و پنج درصد مابقی به صورت قطعی واگذار نشده است آمادگی داریم تا سهام این شرکت را به عموم عرضه کنیم؛ لذا سهام کنترلی این شرکت قابل واگذاری است.
رئیس سازمان خصوصیسازی اظهار کرد: سازمان خصوصیسازی میتواند پیشنهاد دهد که ۵۱ یا ۶۷ درصد این شرکت را واگذار کند. که این واگذاری به مصوبه هیات واگذاری بستگی دارد.
خارج شدن رد دیون از سبد سهام سازمان خصوصیسازی
پوریحسینی در ادامه این نشست در مورد واگذاریهای دولت گذشته عنوان کرد: طی پنج سال گذشته ۱۵۹ هزار میلیارد تومان بابت رد دیون واگذار شده است و در چنین فضایی خصوصیسازی معنایی ندارد. بنابراین آن طور که استنباط میشود دولت علاقهای به تکرار این بحث نداشته و نمیخواهد بابت رد دیون سهم واگذار کند.
رئیس سازمان خصوصیسازی اظهار کرد: بنابراین امیدواریم به مرور زمان بحث رد دیون از سبد سهام سازمان خصوصیسازی خارج شده و سازمان خصوصیسازی برای تقویت بخش خصوصی واقعی کشور وارد شود. وی گفت: اساسا خصوصیسازی انتقال مالکیت و مدیریت از بخش دولتی به غیردولتی بهمنظور افزایش کارآیی و بهرهوری است و بهرهوری و کارآیی در طول چند سال گذشته مورد سنجش قرار نگرفته است.
پوریحسینی عنوان کرد: امیدواریم سازمان خصوصیسازی از تکالیف رد دیونی، خود را دور نگه دارد و به وظایف اصلی خود که توانمندی بخش خصوصی است بپردازد.
«سرخابی»ها واگذار میشوند
پوریحسینی در ادامه آخرین وضعیت واگذاری سهام سرخابیها را مورد توجه قرار داد و اظهار کرد: سازمان خصوصیسازی وظیفه داشت سهام باشگاههای استقلال و پرسپولیس را در سال جاری واگذار کند، اما شرایط ورود این باشگاهها به بورس و فرابورس فراهم نیست. وی ادامه داد: به جهت اینکه هیات مدیره شرکتها اطلاعات کافی را در اختیار سازمان خصوصیسازی و سازمان بورس قرار ندادهاند مقدمات واگذاری سهام استقلال و پرسپولیس فراهم نشده است و بنابراین اگر قرار باشد استقلال و پرسپولیس از طریق فرابورس واگذار شود واگذاری آنها در سال جاری خواهد بود در غیر این صورت سهام این شرکتها از طریق مزایده در سال آینده واگذار میشود.
بزرگترین واگذاری خصوصیسازی از کانال «هلدینگ خلیج فارس» در راه است
وی در مورد آخرین وضعیت واگذاری هلدینگ خلیج فارس نیز اظهار کرد: هیات واگذاری بلوک ۱۷ درصدی این شرکت را برای واگذاری تصویب کرده است و قرار است سه درصد دیگر از سهام این شرکت نیز به صورت تدریجی واگذار شود، که سازمان خصوصیسازی در حال تهیه مقدمات واگذاری است تا بهطور همزمان هم واگذاری بلوکی را انجام دهد و هم سهام این شرکت را به صورت تدریجی واگذار کند.
بنا به گفته معاون وزیر اقتصاد بزرگترین واگذاری سازمان در ۱۴ سال اخیر واگذاری بلوک ۱۷ درصدی هلدینگ خلیج فارس است که از نظر حجم و ارزش واگذاری بزرگترین واگذاری در طول تاریخ خصوصیسازی خواهد بود. پوریحسینی یادآور شد: واگذاری سهام هلدینگ خلیج فارس در اجرای قانون بودجه ۹۲ صورت میگیرد و شورای رقابت نیز تایید میکند که نباید اجرای قانون متوقف شود و سهام هلدینگ خلیج فارس باید واگذار شود.
از واگذاریهای دیگر چه خبر؟
رئیس سازمان خصوصیسازی در ادامه به دیگر واگذاریهای مهمی که قرار است تا پایان سال صورت گیرد اشاره کرد و گفت: تا پایان سال قرار است نیروگاه شهید رجایی، نیروگاه مفتح، نیروگاه سلطانیه، نیروگاه برقآبی کوهرنگ و نیروگاه صوفیان تبریز به همراه پالایشگاه لاوان، پالایشگاه بندرعباس و پالایشگاه کرمانشاه واگذار شود. پوریحسینی در ادامه افزود: همچنین فولاد المهدی و طرح هرمزال به همراه فولاد آذربایجان و طرح فولاد میانه جزو شرکتهایی هستند که در لیست واگذاری قرار داشته و تا پایان سال واگذار میشوند.
ارسال نظر