بورسی‌ها «فاز دوم» را از یاد نبرند
نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به اینکه اجرای فاز دوم هدفمندی در دو بخش درآمدی و هزینه‌ای بر صنایع بورسی تاثیرگذار است، گفت: سرمایه‌گذاران باید تحلیل‌های خود را بر میزان اثرگذاری فاز دوم هدفمندی نیز متمرکز کنند.
محمدرضا پورابراهیمی در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، با اشاره به آثار اجرای فاز دوم قانون هدفمندی یارانه‌ها بر صنایع مختلف بورسی و آثار ناشی از اجرای این قانون اظهار کرد: در فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها دولت پیش‌بینی کرده که قیمت بنزین تا حدود ۸۰ درصد افزایش یابد.
وی ادامه داد: تحلیل آثار ناشی از تغییرات قیمتی بر صنایع بورسی بسیار مهم و حائز اهمیت است که به غیر از بودجه شرکت‌ها بر روند سودآوری بنگاه‌ها نیز اثرگذار است.
عضو شورای عالی بورس با تاکید بر اینکه تحلیل آثار اجرای فاز دوم هدفمندی بر دو بخش درآمدی و هزینه‌ای پیش‌بینی می‌شود، گفت: یکی از توصیه‌های مهم این است که سرمایه‌گذاران حتما این آثار را در تحلیل‌های خود داشته باشند و به لحاظ هزینه‌ای و در آمدی آن را در روند سود‌آوری شرکت‌ها مد نظر قرار دهند.
پور ابراهیمی گفت: امکان دارد، پس از افزایش قیمت حامل‌های انرژی و اجرای فاز دوم برخی بنگاه‌ها متضرر و برخی سودآوری داشته باشند که این امر مستلزم تحلیل درست از وضعیت بازار است.
این عضو کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه با اجرای فاز دوم امکان تعدیل قیمت بهای تمام شده کالاها وجود دارد، گفت: در این میان برخی صنایع قیمت فروش محصولات را به نسبت این تغییرات، تعدیل خواهند کرد.
وی با بیان اینکه افراد پیش از ورود به بازار سرمایه باید این موارد را مد‌نظر قرار دهند، گفت: این افراد باید آثار مستقیم و غیر مستقیم اجرای این قانون را تحلیل کرده و به صورت جزئی وارد مباحث آن شوند.
پورابراهیمی گفت: در فاز دوم هدفمندی، دولت در کنار افزایش نرخ حامل‌های انرژی، مبلغ ۱۰ هزار میلیارد تومان را با اولویت حمایت از بخش تولید، حمل و نقل و بهینه‌سازی مصرف تخصیص داده که این امر نیز آثار جداگانه‌ای بر سودآوری صنایع و درآمد آنان دارد.
وی افزود: برخلاف دولت گذشته، این میزان از نقدینگی که باید صرف حمایت از تولید شود، کاملا تخصیص داده خواهد شد تا بتواند ظرف یک سال بخشی از آثار منفی را جبران کند و بر سودآوری آنان دخیل باشد.
این عضو شورای عالی بورس با تاکید بر اینکه بودجه شرکت‌ها به تناسب تصویب قانون بودجه ۹۳، بار دیگر به بازار اعلام خواهد شد، گفت: برخی صنایع پس از اجرا در پیش‌بینی درآمد هر سهم، تعدیل مثبت یا منفی اعلام خواهند کرد و سرمایه‌گذاران باید با توجه به این موارد اقدام به خرید و فروش کنند.
پورابراهیمی با تاکید بر اینکه چشم‌انداز بازار سرمایه بسیار مناسب و مثبت ارزیابی می‌شود، افزود: نوسان بازار امری طبیعی بوده و سرمایه‌گذاران قدیمی به خوبی با این روند آشنا هستند.
نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس ضمن توصیه به سرمایه‌گذاران تصریح کرد که نباید تحت تاثیر فضای روانی قرار گرفته و با روند منفی شاخص، اقدام به فروش سهام کنند.
وی ادامه داد: بازار سرمایه همواره بازدهی حداقل دو برابری نسبت به متوسط بازدهی شبکه بانکی داشته و این میزان حداقل برای سرمایه‌گذاران این بازار بدون ریسک است، یعنی اگر سرمایه‌گذاران در اوراق مشارکت سرمایه‌گذاری کنند، سود ثابت ۲۰ درصد سالانه دریافت کرده اما بازدهی بورس حداقل دو برابر این میزان است.
دلایل اصلی افت شاخص بورسی
نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس همچنین در گفت‌وگو با خبرگزاری‌مهر در مورد افت شاخص بورس طی هفته‌های اخیر گفت: فضای روانی خاصی در بازار سرمایه کشورمان از گذشته حاکم بوده است، به طوری که بخش زیادی از سرمایه‌گذاران به صورت تکنیکال سهام خریداری می‌کنند و عملکرد آنها بنیادی نیست و نگاه بلندمدتی به بازار سرمایه ندارند و به محض اینکه خبر خوب یا بدی در بازار سرمایه منتشر می‌شود، به سرعت به آن واکنش نشان می‌دهند.
محمدرضا پورابراهیمی ابهامات لایحه بودجه، ابهام در نرخ خوراک پالایشگاه‌ها، سنگ‌آهنی‌ها و فولادی‌ها را از جمله عوامل موثر در افت بازار دانست و گفت: اینکه چه اعداد و ارقامی برای بودجه‌های عمرانی به تصویب برسد در این زمینه موثر است، معمولا در زمان بررسی لایحه بودجه به دلیل ابهامات، بازار منتظر اخذ تصمیمات می‌ماند و پس از آن واکنش نشان می‌دهد.
نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس اضافه کرد: امسال به ابهامات، موضوع دیگری هم افزوده شد و آن هدفمندی یارانه‌ها بود، ابهامات در هدفمندی بر نرخ تک تک سهام شرکت‌ها، صنایع و شاخص‌ها اثر مستقیم می‌گذارد. از سوی دیگر چالش‌های خاص موضوع هسته‌ای نیز خود تاثیرگذار بود و وضعیت آنگونه که انتظار می‌رفت، پیش نرفت.
عضو شورای عالی بورس و اوراق بهادار موضوع تاثیرگذار دیگر در وضعیت فعلی بازار سرمایه را شایعات تغییر مدیریت بازار سرمایه اعلام و بیان کرد: این موضوع با توجه به اینکه در بازار عدم اطمینان ایجاد می‌کند تاثیرگذار است.
پورابراهیمی با اعلام اینکه چشم‌انداز آتی بورس وضعیت خوبی را ترسیم می‌کند، افزود: با این وجود نوسان و کاهش شاخص جزو ذات بازار است و بازاری که دائما روندی صعودی داشته باشد که بازار نیست و ممکن است در مقطعی هم روندی کاهشی داشته باشد. این چالش‌ها در ذات بازار است و هیچ‌گونه نگرانی وجود ندارد و مجلس و دولت نگاهی بلندمدت به بازار سرمایه دارند.