امکان معامله در همه بازارها با «نامک» فراهم شد
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار دیروز در مراسم راه‌اندازی سامانه نامک، توسعه بازار سرمایه را مستلزم استفاده از بستر IT دانست و به راه‌اندازی سامانه پم در سال 87 اشاره کرد که به رغم موانع و مشکلات، این نرم‌افزار راه‌اندازی شد.
به گزارش «سنا»، علی صالح‌آبادی که از راه‌اندازی سامانه پم به‌عنوان یک انقلاب در بازار سرمایه یاد می‌کرد، اجرای معاملات آنلاین را مرهون سامانه پم دانست که پس از آن، بستر برای پذیرایی از سرمایه‌گذاران در بازار سرمایه فراهم شده است.
وی از بزرگ شدن بازار سرمایه به عنوان عاملی نام برد که لزوم نظارت‌ها از طریق آنلاین و الکترونیکی کردن معاملات را افزایش داده است.
سخنگوی سازمان بورس و اوراق بهادار درخصوص مزایای نامک عنوان کرد که در این سامانه مدیر کارگزاری قادر به تعریف حجم سفارش‌های وارده روزانه معامله‌گر و معاملات است.
به گفته وی، با توجه به امکان اتصال سامانه نامک به «بک آفیس»، میزان مانده هر مشتری نزد کارگزاری مشخص می‌شود.
صالح آبادی تصریح کرد: با راه‌اندازی سامانه نامک نیازی به استفاده از دیگر سامانه‌های مختلف در بازارهای مختلف نیست و با این سامانه تمامی معاملات بورس، فرابورس و بورس انرژی قابل‌انجام است.
وی با تاکید بر امکان تغییر سامانه نامک، به آغاز فعالیت این سامانه از شهرستان‌ها اشاره کرد و گفت: افتتاح این سامانه در تالار حافظ خواهد بود.
عرضه اولین اوراق استصناع
در بازار سرمایه
همچنین رییس سازمان بورس از انتشار اوراق استصناع و اوراق خزانه اسلامی قبل از پایان سال خبر داده‌است.
به گفته وی، دستورالعمل اوراق خزانه اسلامی توسط دولت ابلاغ شده و با همکاری بانک مرکزی و خزانه‌داری کل کشور اولین سری از این اوراق قبل از پایان سال عملیاتی می‌شود.
صالح‌آبادی در پاسخ به این سوال که قبل از پایان سال چه ابزارهای مالی منتشر می‌شود، گفت: اوراق استصناع در کمیته فقهی نهایی و دستورالعمل آن تصویب و ابلاغ شده است.
وی افزود: بنابراین در بازار سرمایه شاهد عرضه اولین اوراق استصناع قبل از پایان سال خواهیم بود.
صالح‌آبادی به ویژگی‌های این اوراق اشاره کرد و افزود: اوراق استصناع مشابه اوراق مشارکت بوده، با این تفاوت که در این اوراق نرخ سود از پیش تعیین شده است و این نرخ در چارچوب قرارداد استصناع بوده و برای پروژه‌های مختلف قابلیت استفاده دارد.
وی در ادامه به انتشار اوراق خزانه اسلامی اشاره کرد و ادامه داد: دستورالعمل اوراق خزانه اسلامی توسط دولت ابلاغ شده و با همکاری بانک مرکزی و خزانه‌داری کل کشور اولین سری از اوراق قبل از پایان سال عملیاتی می‌شود.
وی یاد‌آور شد: با توجه به دستورالعملی که به تصویب دولت رسیده است معاملات ثانویه این اوراق تنها در بورس و فرابورس خواهد بود.
رییس سازمان بورس در مورد اوراق اختیار معامله گفت: دستورالعمل و ضوابط این اوراق به بورس تهران ابلاغ شده و ابزار اختیار معامله به بورس تهران منتقل شده است.
بررسی کاهش کارمزدها در دستور کار
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار درباره آخرین اقدامات در حوزه سهام عدالت نیز گفت: معاملات سهام عدالت پس از تعیین تکلیف در دولت انجام می‌‌شود و این بخش نیازمند کار کارشناسی فراوانی است.
وی در پاسخ به این سوال که عرضه محصولات پتروشیمی با توجه به گفته‌های وزیر صنعت همچنان دارای اشکالاتی است، اظهار کرد: اتاق گفت‌وگویی میان سازمان بورس و شرکت ملی صنایع پتروشیمی تشکیل شده و در این جلسات موارد به صورت کارشناسی مطرح و تصمیم‌گیری می‌شود.
صالح‌آبادی در مورد کاهش نرخ کارمزدها نیز ابراز کرد: این موضوع در مرحله بررسی کارشناسی قرار گرفته و مذاکرات لازم در این‌باره آغاز شده است.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار درباره این موضوع که آیا امکان اختصاص بخشی از کارمزدها به توسعه حوزه فناوری اطلاعات و معاملات برخط وجود دارد، گفت: این موضوع نیز از جمله پیشنهاداتی است که در حال بررسی آن هستیم.
همچنین در مراسم راه‌اندازی سامانه نامک، مدیرعامل شرکت فناوری بورس از افزایش کمی سفارشات، نیاز جدید بازار و ارتقای کیفی خدمات به عنوان عواملی نام برد که منجر به تولید سامانه معاملات کارگزاران شد.
وی از نیازمندی‌های بازار از اوایل سال ۹۱ به عنوان مساله‌ای یاد کرد که موجب شد تا سامانه جدید طراحی شود تا به این واسطه به همه نیازها تا حد قابل قبولی پاسخ داده شود.
به گفته احمدی؛ سامانه «نامک» این قابلیت را دارد که در شبکه اختصاصی از ایستگاه کارگزاری سفارش را جمع‌آوری کرده و تحویل سامانه معاملاتی بدهد.
وی یکی از عوامل موفقیت این سامانه را همکاری‌های نزدیک معامله‌گران در شهرستان‌‌ها عنوان کرد.
از سوی دیگر دبیر کل کانون کارگزاران بورس اوراق بهادار نیز ابراز کرد: در حال حاضر ۷۰ درصد ارزش معاملات توسط سامانه نامک و ۳۰ درصد ارزش معاملات توسط سامانه برخط انجام می‌شود.
روح‌الله میرصانعی یاد‌آور شد: کارگزاران از حدود ۴ ماه پیش فعالیت خود را در سامانه نامک آغاز کرده‌اند و با تغییراتی در این مدت روی این سامانه صورت گرفته دسترسی بهتری برای کارگزاران ایجاد شده است.
وی افزود: باتوجه به حجم بالای ارزش معاملات انجام شده توسط سامانه نامک، همچنان باید شاهد توسعه روز افزون آن باشیم. به گفته میرصانعی، معامله‌گران با توجه به حجم بالای معاملاتی که روزانه انجام می‌دهند فشار روانی بالایی را تحمل می‌کنند و راه‌اندازی چنین سامانه‌هایی می‌تواند تا حدودی کارها را تسهیل کند.