فارس- معاون واگذاری و امور سهام سازمان خصوصی‌سازی با بیان اینکه شرکت حمل‌ونقل چندوجهی سایپا از شرکت‌های اقماری راه‌آهن، در مرحله قرارداد قطعی است، از ارزیابی و تصویب قیمت شرکت رجا در هیات واگذاری این سازمان برای عرضه سهام آن خبر داد. حسن محمد‌تبار با اشاره به قوانین موجود در زمینه خصوصی‌سازی راه‌آهن اظهار کرد: شرکت راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران در اجرای مواد ۳۰ و ۱۲۸ برنامه سوم و ماده ۲۹ تنفیذی قانون برنامه چهارم آیین‌نامه اجرایی کاهش تصدی‌گری دولت، افزایش میزان بهره‌وری امکانات ریلی، اشتغالزایی و واگذاری فعالیت‌های زیادی را به بخش خصوصی کشور آغاز کرده است.

وی با استناد به بند «ب» ماده ۳ قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل (۴۴) قانون اساسی افزود: طبق این قانون‌، دولت مکلف است ‌۸۰ ‌درصد از ارزش مجموع سهام بنگاه‌های دولتی در هر فعالیت مشمول گروه دو‌ ماده ۲ این قانون به استثنای راه و راه‌آهن را به بخش‌های خصوصی‌، تعاونی وعمومی غیردولتی واگذار کند.

معاون سازمان خصوصی‌سازی با بیان اینکه طبق این بند از قانون بخش‌های غیر‌دولتی مجاز به فعالیت در زمینه راه و راه‌آهن هستند تصریح کرد: سهم بهینه بخش‌های دولتی و غیر دولتی در فعالیت‌های راه و راه‌آهن در آیین‌نامه اجرایی سهم بهینه بخش‌های دولتی و غیردولتی در فعالیت‌های راه و راه‌آهن در تاریخ ۴/۸/۱۳۸۸ به تصویب شورای عالی اجرای سیاست‌های کلی اصل (۴۴) قانون اساسی رسید.

وی افزود: پیرو ماده (۹) آیین‌نامه مذکور، ۱۰۰ درصد مالکیت خطوط اصلی راه‌آهن شامل خطوط موجود در حال ساخت و آنچه در آینده ساخته می‌شود‌ و همچنین مالکیت ناوگان و ماشین آلات امداد ریلی در اختیار دولت است و قابل انتقال به بخش خصوصی نیست.

واگذاری شرکت‌های اقماری زیرمجموعه راه‌آهن

معاون سا‌زمان خصوصی‌سازی به شرکت‌های زیرمجموعه واگذار شده یا در حال واگذاری شرکت مادر تخصصی راه‌آهن جمهوری اسلامی اشاره کرد و گفت: درحال حاضر شرکت‌های حمل‌‌و‌نقل ریلی نیرو و شرکت فولاد ریل جنوب در سال ۱۳۸۹ و شرکت موسسه فرهنگی ورزشی راه‌آهن در سال‌ ۹۰ از طریق فرابورس به بخش خصوصی واگذار شده‌اند.

محمدتبار افزود: همچنین شرکت‌های حمل‌‌و‌نقل ترکیبی کشتیرانی‌ و حمل‌‌و‌نقل ریلی سمندریل در سال ۸۹ از طریق فرابورس به بخش خصوصی واگذار شده‌اند و درنهایت شرکت خدمات فنی و مهندسی بالاست هم در سال ۹۱ و به صورت بلوکی از طریق فرابورس به بخش خصوصی واگذار شد.

شرکت حمل‌‌و‌نقل چند وجهی سایپا در مرحله قرارداد قطعی است

به گفته معاون سازمان خصوصی‌سازی، شرکت حمل‌‌و‌نقل چند وجهی سایپا (سایپا ریل) نیز ‌در سال‌ ۹۱ بابت رد دیون دولت به بنیاد شهید واگذار شده که دارای قرارداد جمعی بوده و اکنون در مرحله قرارداد قطعی است.

معاون واگذاری و امور سهام سازمان خصوصی‌سازی تصریح کرد: شرکت حمل‌‌و‌نقل گسترش شاهد و شرکت حمل‌‌و‌نقل بین‌المللی جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۳۸۶، شرکت صنایع ریلی ایران و شرکت مهندسین مشاور توسعه راه‌آهن (مترا) در سال‌ ۸۷ و همچنین شرکت‌های توکاریل، خدمات خط و ابنیه فنی راه‌آهن و واگن پارس در سال ۸۸ و در نهایت شرکت ریل ابریشم پارس در سال ۱۳۸۹ از طریق مزایده به بخش خصوصی واگذار شده‌اند.

در حال ارزیابی قیمت سهام شرکت رجا هستیم

محمدتبار در ادامه بحث، واگذاری شرکت قطارهای مسافری رجا را مدنظر قرار داد و گفت: این شرکت بابت رد دیون دولت به سازمان تامین اجتماعی واگذار شده است. وی با بیان اینکه سازمان خصوصی‌سازی در حال حاضر مشغول ارزیابی قیمت سهام آن است، افزود: پس از ارزیابی و تصویب قیمت این شرکت در هیات واگذاری، سازمان خصوصی‌سازی اقدام به عرضه سهام آن خواهد کرد و درصورت عدم موفقیت در فروش‌، سهام آن‌ به سازمان تامین اجتماعی به صورت قطعی واگذار می‌شود.

سهام ۱۴ شرکت اقماری راه‌آهن به بخش خصوصی واگذار شده است

معاون سازمان خصوصی‌سازی با اشاره به واگذاری تمامی شرکت‌های واگذار شده شرکت مادر تخصصی راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران گفت: طبق واگذاری‌های صورت گرفته به جز ۲ مورد سهام شرکت قطارهای مسافری رجا و شرکت حمل‌‌و‌نقل چند وجهی سایپا که بابت رد دیون دولت واگذار شده است، سهام ۱۴ شرکت دیگر به بخش خصوصی واگذار شده است.

وی افزود: واگذاری‌های صورت گرفته بیانگر آن است که سهم شرکت‌های دولتی و یا به نوعی شبه دولتی‌ها از این واگذاری‌ها اندک است و همچنین سهام هیچ یک از شرکت‌های مذکور جزو واگذاری بابت سهام عدالت قرار نگرفته است.

محمد‌تبار در پایان نظر به ماده (۸) آیین‌نامه مذکور توضیح داد: فهرست فعالیت‌های قابل واگذاری راه‌آهن به بخش غیر‌دولتی به شرح جدول زیر است؛ شرکت مادر تخصصی در حال واگذاری آن فعالیت‌ها است و ارتباطی با سازمان خصوصی‌سازی ندارد.

ارزیابی و تصویب قیمت شرکت حمل‌‌و‌نقل ریلی رجا به منظور عرضه سهام