نخستین همایش جایگاه بورس در اقتصاد کشور برگزار شد
گروه بنگاهها- نخستین همایش جایگاه بورس در اقتصاد کشور با حضور جمعی از مدیران بورسی برگزار شد. مدیر نظارت بر بورسها و بازارهای سازمان بورس و اوراق بهادار در این همایش گفت: اقتصاد ما یک اقتصاد بانک محور است و بیشتر اتکای صنایع برای تامین مالی به بانکها است، اما شرکتها ناگزیرند برای رسیدن به پلههای ترقی و ارتقای جایگاه خود در اقتصاد، بخشی از منابع مالی خود را از طریق بازار سرمایه تامین کنند. محمودرضا خواجهنصیری افزود: شرکتها در بازار سرمایه میتوانند از طریق عرضه سهام، افزایش سرمایه، انتشار اوراق مشارکت یا ابزارهای مالی همچون اوراق اجاره و استصناع، تامین مالی کنند.
گروه بنگاهها- نخستین همایش جایگاه بورس در اقتصاد کشور با حضور جمعی از مدیران بورسی برگزار شد. مدیر نظارت بر بورسها و بازارهای سازمان بورس و اوراق بهادار در این همایش گفت: اقتصاد ما یک اقتصاد بانک محور است و بیشتر اتکای صنایع برای تامین مالی به بانکها است، اما شرکتها ناگزیرند برای رسیدن به پلههای ترقی و ارتقای جایگاه خود در اقتصاد، بخشی از منابع مالی خود را از طریق بازار سرمایه تامین کنند. محمودرضا خواجهنصیری افزود: شرکتها در بازار سرمایه میتوانند از طریق عرضه سهام، افزایش سرمایه، انتشار اوراق مشارکت یا ابزارهای مالی همچون اوراق اجاره و استصناع، تامین مالی کنند. وی راهکارهای دیگر را برای تامین مالی ضروری دانست و گفت: معاملات دیگری مانند عرضههای بازار سوم در فرابورس، عرضه شرکتهای سهامی عام یا معاملات سلف و نسیه که در بازار بورس کالا انجام میشود، میتواند به تامین مالی شرکتها کمک کند. وی اظهار کرد: بخش قابل توجهی از اهتمام فضای ابزارسازی و تولید ابزار در دنیا صرف این شده که ابزارها با ذائقه سرمایهگذاران مساعد باشد و تنوع ابزارهای مالی و انعطافپذیری آنها باعث شده سرمایهگذاران در بحث سرمایهگذاری، ابزارهای مالی که خواست و هدف آنها را تامین کند در اختیار داشته باشند و از سوی دیگر سرمایهگذاران با کمترین هزینه، تامین مالی کنند و ریسکها و بازدهی را که در این فضا میطلبند پوشش دهند.
مدیر نظارت بر بورسها و بازارهای سازمان بورس گفت: یکی از مشکلاتی که امروزه به عنوان یک خلأ مطرح شده، نرخ سود اوراق و نرخهایی است که به سرمایهگذاران پیشنهاد میشود.
خواجهنصیری اضافه کرد: در بسیاری از کشورهای توسعه یافته به این نقطه رسیدهاند که در حوزه اوراق منتشره و سودی که بابت تامین مالی پرداخت میشود، باید این نرخ سود به یک نقطه تعادلی برسد، که هم متقاضیان تمایل به دریافت آن و هم عرضه کنندگان تمایل به پرداخت آن را داشته باشند.
وی خاطرنشان کرد: اگر نرخها به صورت دستوری تعیین شود میتواند شکافی ایجاد کند. شکافی که به عنوان مثال باعث میشود بخش قابل توجهی از اوراق منتشر شده عرضه کنندگان روی دست آنها بماند و از سوی دیگر نقدینگی فراوان کشور بلای جان کشور شود. این شکافی است که در عین نقدینگی فراوان مشکل تامین مالی را حل نمی کند.
خواجهنصیری با بیان اینکه سرمایهگذاران در صورتی که پاداش حمایت خود را دریافت نکنند، علاقهای به سرمایهگذاری ندارند گفت: اگر بخواهیم با کمترین تبعات این انتقال را داشته باشیم و بازار را به معنی واقعی شکل بدهیم باید ابزارهایی پیشنهاد شود که سرمایهگذاران را به سرمایهگذاری ترغیب کند و به این ترتیب علاوه بر اینکه به ر احتی جذب نقدینگی حاصل میشود بازاری درست میشود که خودش خود را کنترل، ترمیم و اصلاح میکند و قیمتها را به سمتی میبرد که بتواند نرخها این عدم تعادل عرضه و تقاضا را از بین ببرد.در همین راستا دکتر رحیملو، دبیر کل همایش یادشده با اشاره به این مطلب که جذب سرمایه و ترغیب مردم جز تکالیف دولت است تصریح کرد: بازار سرمایه طی این سالها نشان داد که از جایگاه شفاف و مطمئنی برخوردار است.
وی افزود: انتظار میرود دولت در ایجاد انگیزه در بخش خصوصی تمامی الزامات برای ایجاد ثبات در بورس را فراهم کرده و با برنامهریزی مدون همپیوندی میان بازار پول، سرمایه و بنگاههای اقتصادی ایجاد کند.
علاوه بر این دبیر کل کانون نهادهای سرمایهگذاری با تاکید بر این امر که شفافیت در بازار امکان تامین مالی را فراهم میکند، خاطرنشان کرد: قبل از ایجاد شفافیت در بازار سرمایه نیازمند ایجاد رابطه میان بازار پولی و مالیاتی هستیم. خدارحمی به وجود اظهارنامههای مالیاتی مغایر با صورتهای مالی شرکتها اشاره کرد و گفت: اگرچه برای ورود شرکتهای جدید به بورس ۱۵ بند بسیار سختگیرانه وجود دارد که در غربالگیری از ۱۰۰ شرکت به طور معمول ۹۰ تا ۹۵ شرکت حذف و بقیه نیز با شرایط سختگیرانه بورس مواجه میشوند، اما لازمه توسعه بورس وجود شفافیت در اطلاعات شرکتهاست.
وی خاطرنشان کرد: زمانی که شرکتها به بانکها مراجعه میکنند تمام سعی خود را برای شفاف و سودده بودن صورتهای مالی شرکت به کار میبندند، اما زمانی که اسناد به امور مالیاتی کشور ارجاع داده میشود درست در نقطه مقابل قرار دارد.
خدارحمی تاکید کرد: تمنای من از مسوولان اقتصادی دولت تدبیر و امید برای ایجاد آرامش در فضای بازار سهام این است که فرصتهای برابری را برای نهادهای مالی فراهم کند تا بازار سرمایه به جایگاه واقعی خود دست یابد.
در حاشیه این همایش نیز دکتر عظیم فضلیپور استاد دانشگاه سوربون اشارهای به نیاز بازار سرمایه به راهاندازی بورس «برند» کرد و حاضران جلسه را نیز از کم و کیف جهانیسازی برند متعلق به شرکتها و تبعات ناشی از عدم انجام این امر مطلع ساخت. وی تصریح کرد: ارزش برند میتواند در ترازنامه شرکت قرار گیرد و سرمایه شرکت را افزایش دهد. همچنین دکتر علیپناهی به نمایندگی از شرکت بورس کالا به بیان فعالیتها و عملکرد بورس کالا در این همایش پرداخت و گفت: بورس کالا در بهبود فضای کسب و کار، کشف صحیح و عادلانه قیمت براساس
ساز و کار عرضه و تقاضا و تامین مالی بنگاهها نقش بسزایی را تاکنون ایفا کرده است. وی تاکید کرد: بورس کالا در قالب قراردادهای سلف سهماهه طی سالجاری حدود ۹ هزار میلیارد تومان تامین مالی انجام داده است.
در این همایش تعدادی از برترین شرکتهای حاضر در بورس اوراق بهادار تهران، براساس نظر هیاتهای کارشناسی معرفی شدند، که در این میان شرکت حفاری شمال به عنوان تنها شرکت حفاری بینالمللی عضو بورس اوراق بهادار موفق به کسب تندیس و لوح ویژه نخستین همایش جایگاه بورس در اقتصاد ایران شد.
ارسال نظر