بورس در انتظار گزارشهای ۶ماهه
گروه بورس- محبوبه مغانی: همزمان با به پایان رسیدن فصل تابستان، بازار خود را برای انتشار گزارشهای ۶ ماهه شرکتهای بورسی آماده میکند؛ این امر در شرایطی است که یک ماه گذشته معاملهگران تنها تحت تاثیر اخبار و بحران منطقهای بودهاند و اطلاعی از آخرین عملکرد شرکتها نداشتهاند. برآورد کارشناسان از گزارشهای ۶ماهه : عمده گزارشها مطابق با انتظارات بازار است
سهامداران در انتظار گزارشهای ۶ماهه
حال با آرامش نسبی در منطقه انتشار این گزارشهای ۶ ماهه میتواند با ارائه تصویر به سهامداران، فعالان بازار را در اتخاذ تصمیم و رویکرد سرمایهگذاری یاری کند.
گروه بورس- محبوبه مغانی: همزمان با به پایان رسیدن فصل تابستان، بازار خود را برای انتشار گزارشهای ۶ ماهه شرکتهای بورسی آماده میکند؛ این امر در شرایطی است که یک ماه گذشته معاملهگران تنها تحت تاثیر اخبار و بحران منطقهای بودهاند و اطلاعی از آخرین عملکرد شرکتها نداشتهاند. برآورد کارشناسان از گزارشهای 6ماهه : عمده گزارشها مطابق با انتظارات بازار است
سهامداران در انتظار گزارشهای 6ماهه
حال با آرامش نسبی در منطقه انتشار این گزارشهای ۶ ماهه میتواند با ارائه تصویر به سهامداران، فعالان بازار را در اتخاذ تصمیم و رویکرد سرمایهگذاری یاری کند. هرچند این گزارشها به اعتقاد بسیاری از کارشناسان محافظهکارانه خواهد بود به طوری که عملکرد شرکتها در میانه سال ۹۲ نه تنها تاثیر چندانی بر P/E این بازار نداشته باشد، بلکه از عدد آن نیز میکاهد. اما میتواند به بخشی از انتظارات بازار از روند سودآوری شرکتها پاسخ دهد.
براین اساس تلاش شده طی گفت و گوهایی با کارشناسان ارشد بازار سرمایه به بررسی گزارشهای ۶ ماهه شرکتها و تاثیرگذاری آن بر P/E بازار پرداخته شود.
تعدیلهای غیرمنتظره در گزارشهای ۶ ماهه نداریم
مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری توسعه ملی در گفتوگو با خبرنگار دنیای اقتصاد، با بیان اینکه قیمت سهام در بورس حاصل اطلاعات و انتظارات است، به انتظار بازار در انتشار گزارشهای ۶ ماهه اشاره کرد.
فواد فتحاللهی اظهار کرد: با توجه به عدم تغییر عوامل بنیادی و متغیرهای تاثیرگذار بر سودآوری شرکتها در سه ماهه تابستان سالجاری، احتمال به وقوع پیوستن تعدیلات غیرمنتظره پیشبینی شده در سال ۱۳۹۲ شرکتها بعید به نظر میرسد، هر چند در برخی صنایع و شرکتها استثنائاتی وجود دارد. به هر روی، سیاستهای پولی، مالی و توسعهای دولت جدید نیز اثرگذار است و با توجه به اینکه این سیاستها در دست تدوین، تکمیل و ارزیابی است احتمالا شرکتها نهایت محافظهکاری را در اعلام پیشبینی سود سالانه لحاظ میکنند.
وی ادامه داد: اما نکته کلیدی، عملکرد ۶ ماهه است که میتواند انتظارات و برآوردهای بازار از سود سال ۱۳۹۲ شرکتها را تایید یا سرمایهگذاران را مجبور به تعدیل کند.
هرچند احتمال تایید انتظارات و تحلیلهای بازار بیشتر است بنابراین، گزارشهای ۶ ماهه خوب و تاییدکننده از شرکتها منتشر خواهد شد، اما موضوع غیرمنتظره ای که اثرات شگرف بر بازار داشته باشد وجود نخواهد داشت.
به گفته فتحاللهی؛ گزارشهای ۶ ماهه میتواند اعتماد را به بازار بازگرداند و درخصوص ارزشمندی و ادامه روند معمول فعالیت شرکتها، بازار را مطمئن سازد که این خود رونق معاملات را سبب میشود. بنابراین، زمان انتشار گزارشهای ۶ ماهه، دوره ثبات در بازار و توام با نوسانات منطقی و معمول خواهد بود و لزوما رشد سریع شاخص را شاهد نخواهیم بود.
مدیر عامل شرکت سرمایهگذاری توسعه ملی در مورد تاثیر گزارشهای ۶ ماهه بر P/E بازار، به رشد قابل توجه بازار سهام طی ۶ ماه گذشته اشاره کرد و افزود که این امر منجر به افزایش P/E بازار شده است.
فتحاللهی با بیان اینکه افزایش P/E بازار به حدود هفت مرتبه به این معنی است که قیمتها افزایش یافته ولی سود شرکتها در جهت افزایشی تعدیل نشده است، این سوال را طرح کرد که آیا سود شرکتها در همان محدوده بودجههای اعلامی سال ۹۲ خواهد ماند؟
وی خود پاسخ داد: قطعا اینگونه نیست و سود شرکتها افزایش خواهد یافت و از این پس، رشد سود بیشتر از رشد قیمت خواهد بود تا P/E مجددا تعدیل شود. اگرچه P/E بازار حدود هفت است ولی P/E تحلیلی بازار در حال حاضر حدود ۵/۴ واحد است و این منطقی به نظر میرسد. بورس براساس پیشبینی عمل میکند و سهامداران بر اساس تحلیل، برآوردها و انتظارات، خرید و فروش میکنند.
مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری توسعه ملی ادامه داد: بنابراین بازار قیمتها را افزایش داده و حالا منتظر گزارشهای ۶ ماهه میماند تا عملکرد گذشته را تایید کند. اگر تحلیلها و انتظارات بازار تایید شود، بازار با ثبات خواهد بود و تحلیلها و انتظارات واقعیت بیشتری میگیرد ولی اگر تحلیلها و انتظارات تایید نشود، بازار قیمتها را در جهت رو به پایین اصلاح خواهد کرد.
وی معتقد است: رسیدن P/E بازار به ۷ و رشد چند ماه گذشته، پتانسیل رشد بیشتر بازار را محدود کرده است ولی این در صورتی است که بخشی از انتظارات آتی بازار از سودآوری و جریانات نقد شرکتها در گزارشهای عملکرد ۶ ماهه و در برخی شرکتها ۹ ماهه، تأیید شود.
به گفته فتحاللهی، بازار در گزارشهای ۶ ماهه به جای آنکه به اصلاح سریع قیمتها در جهت رو به بالا فکر کند بیشتر به دنبال تایید برآوردها و انتظارات قبلی خود است.
فتحاللهی در مورد بیشترین تعدیلات مثبت در صنایع بورسی در گزارشهای ۶ماهه، عنوان کرد: صنایعی که ارزبری آنها قابل ملاحظه است نظیر صنایع لاستیکی، شویندهها و... با توجه به کاهش نرخ ارز در سه ماهه دوم سال ۱۳۹۲ نسبت به بودجههای ارائه شده توسط این نوع از صنایع میتوانند به دلیل کاهش بهای تمام شده تعدیل مثبت داشته باشند. از سوی دیگر شرکتهایی که با توجه به گزارشهای منتشره توسط گمرک از صادرات مناسبی در مقایسه با سه ماهه اول سال جاری برخوردار بودند نظیر شرکتهای تولیدکننده محصولات پتروشیمی، متانول، سیمان و سنگ آهن نیز میتوانند در زمره شرکتهای دارای تعدیل سود مناسب با توجه به عملکرد صادراتی خود قرار گیرند.
وی با توجه به افت قیمت دلار در تابستان نسبت به بهار، در مورد انتظار فعالان بازار سرمایه نسبت به ضعیف بودن گزارشهای ۶ ماهه به ویژه در گروههای معدنی، فلزی و پتروشیمی در مقایسه با گزارشهای سه ماهه، ابراز کرد: با توجه به اینکه میانگین قیمت معاملاتی محصولات فلزی در بورس کالا برای سه ماهه دوم سال جاری نسبت به سه ماهه اول تغییر قابل ملاحظهای نداشته و حتی در برخی موارد بالاتر از سه ماهه اول بوده است، در این گروه، کاهش نرخ ارز تاثیری بر درآمدها نداشته است و حتی، شرکتها را به اجرای طرحهای توسعه تشویق میکند.
مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری توسعه ملی ادامه داد: در مورد شرکتهای موجود در صنعت پتروشیمی با توجه به اینکه این گروه در بودجه خود نرخ دلار را معادل نرخ ارز مبادلاتی در نظر گرفتهاند و از دیگر سو وزن صادرات این گروه در سه ماهه دوم نسبت به سه ماهه اول افزایش یافته است بنابراین کاهش نرخ دلار نمی تواند باعث عملکرد ضعیف این شرکتها در سه ماهه دوم سال ۱۳۹۲ و در نتیجه اعمال تعدیل منفی در سود هر سهم شود.
به گفته وی؛ در شرکتهای معدنی نیز نظیر شرکتهای تولید کننده سنگ آهن به دلیل عدم تغییر نرخ فروش محصولات فولاد خوزستان، کاهش نرخ دلار تاثیری بر سودآوری شرکتها نخواهد گذاشت.
فتحاللهی در مورد سهام بانکها و خودروسازان و انتظار فعالان بازار در ماههای اخیر به امید بهبود شرایط آینده این صنایع، گفت: قیمت سهام شرکتهای گروههای خودروسازی و بانکها، با توجه به انتظارات آتی در خصوص بهبود وضعیت عملیاتی این نوع شرکتها به دلیل سیاستهای کلی تیم اقتصادی دولت تدبیر و امید و کم شدن تحریمها، از رشد قابل ملاحظهای در چند ماه اخیر برخوردار بوده که البته این رشد نشات گرفته از انتظار تغییرات در سودآوری شرکتها برای دورههای بلندمدت است.
وی ادامه داد: یعنی بازار به صورت پیش بین عمل کرده و جریانات نقد آتی را تنزیل و به قیمتهای فعلی رسیده است که البته این رشد قیمت در کوتاهمدت خوشبینانه به نظر میرسد، ولی در یک دوره بلندمدت میتواند منطقی باشد. بنابراین، برای این دو صنعت در گزارشهای ۶ ماهه شاهد اتفاق خاصی نخواهیم بود؛ هرچند در گروه خودروسازی، میزان زیان کمتر شده و افزایش قیمت در سال ۱۳۹۲ و تولید در سه ماهه دوم سال ۱۳۹۲ باعث میشود گزارشهای بهتری نسبت به دورههای قبل داشته باشیم اما این گزارشها در راستای انتظارات بازار است و تعدیلات لازم در قیمتهای گروه خوردوسازی انجام شده است.
مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری توسعه ملی در مورد گروه بانکداری نیز گفت: در این گروه نیز گزارشهای ۶ ماهه برابر انتظارات بازار خواهد بود و بانکها صرفنظر از دستورالعمل صندوق ضمانت سپردههای بانکی، به بودجه خود خواهند رسید و حتی چند بانک فراتر هم عمل خواهند کرد. به نظر من، انتظارات و برآوردهای بازار در خصوص صنایع بانکداری و خودروسازی از اوایل زمستان سال ۱۳۹۲ تعدیل خواهد شد و گزارشهای ۶ ماهه برای تجدیدنظر در قیمتهای جاری این ۲ گروه و انتظارات و تحلیلهای زود هنگام است.
وی معتقد است: بازار در شرایط فعلی دچار هیجان شده و این به دلیل ریسک سیستماتیک مسائل سیاسی خارجی است که کل بازار را تحت تاثیر قرار داده ولی باید به این نکته توجه داشت که بازار سهام یک بازار میان مدت تا بلندمدت است.
بر این اساس فتحاللهی شرایط فعلی را، شرایط خرید ارزیابی و به سهامداران و معاملهگران توصیه کرد از هیجان کاذب پرهیز کنند و سهام ارزنده از نظر بنیادی را خرید کنند. چرا که مطمئنا گزارشهای ۶ ماهه به نفع بازار خواهد بود و قیمت سهام ارزشمند از نظر بنیادی پس از ریزشهای اخیر، مناسب به نظر میرسد.
P/E بازار اصلاح میشود
مدیرعامل شرکت سرمایه آفرینان متین نیز در این گفتوگو تفاوت اساسی گزارشهای ۶ ماهه با سایر گزارشهای فصلی را حسابرسی شدن این گزارشها و تلاش مدیران شرکتها برای ارائه گزارشها با کمترین انحراف عنوان و اضافه کرد: با توجه به پارامترهای تاثیر گذار بر رشد بازار در سال گذشته و چند ماه سپری شده از سال جاری که عمدتا ناشی از نوسانات نرخ ارز و تورم بوده و ثبات نسبی این پارامترها از یکسو و رشد نرخ مواد اولیه و سایر هزینههای تولید به همراه عدم افزایش قیمتهای فروش باعث شده ارزیابی گزارشهای ۶ ماهه قدری مشکل باشد.
محمدرضا صادقی با اشاره به اینکه در مورد نرخهای جهانی نیز نوسانات قابل توجهی روی نداده است، ادامه داد: بنابراین نمیتوان انتظار زیادی از تعدیل گزارشهای ۶ ماهه داشته باشیم مگر در برخی شرکتها که با رشد تولید یا فروش بیش از بودجه اولیه مواجه بودهاند؛ افزون بر این در این مقطع در مورد شرکتهایی که سال مالی آنها منتهی به شهریورماه است، شاهد ارائه بودجه سال بعد نیز هستیم که در ارزیابی عملکرد سال مالی جاری و سال آتی آنها موثر خواهد بود.
وی رونق مجدد بازار سرمایه را ناشی از برآورد تعدیلهای مثبت در شرکتهای تاثیرگذار بازار دانست و اضافه کرد: با در نظر گرفتن توضیحات فوق و شرایط سیاسی حاکم بر این روزهای بازار، به نظر میرسد در صورت وجود تعدیلهای مثبت در برخی از گروهها، این تعدیلها اصطلاحا سوخته و بیاثر شوند و مدیران شرکتها نیز شاید تمایلی به ارائه تعدیلها در این شرایط نداشته باشند.
صادقی در مورد تاثیر گزارشهای ۶ ماهه بر P/E بازار، ادامه داد: با توضیحات فوق فکر نمیکنم تغییر محسوسی در P/E بازار رخ دهد ؛ لذا احتمال کاهش را بیشتر از افزایش میدانم مگر اینکه ابهامات مورد اشاره رفع شده و روال عادی بر فضای بازار حاکم شود.
وی بیشترین تعدیلهای مثبت را در صنایع شیمیایی بالاخص گروه پتروشیمی، سیمان، فلزات اساسی خصوصا گروه فولاد و روی، صنایع کانی فلزی و غیرفلزی و برخی تک سهمها در سایر صنایع عنوان و دلیل اصلی تعدیلهای این گروهها را تاثیرات نرخ ارز، رشد تولید و فروش نسبت به بودجه و تاثیر افزایش قیمت محصولات آنها ذکر کرد.
مدیرعامل شرکت سرمایه آفرینان متین در خصوص افت قیمت دلار در تابستان نسبت به بهار و تاثیر آن در گزارشهای ۶ ماهه به ویژه در گروههای معدنی، فلزی و پتروشیمی، ابراز کرد: شرکتهای موجود در این گروهها عمدتا دلار خود را به نرخ مبادلاتی در پیشبینیهای خود لحاظ کردهاند؛ بنابراین با وجود افت نسبی قیمت دلار در تابستان، هنوز تفاوت مناسبی بین این دو نرخ وجود دارد ولی ابهام در نحوه فروش و تسعیر ارز حاصل از صادرات در اغلب این شرکتها قضاوت در مورد تاثیر ارز در گزارشهای ۶ ماهه را قدری پیچیده کرده است ولی با این حال به نظر میرسد ضعیف بودن گزارشهای ۶ ماهه نسبت به ۳ ماهه از این حیث را شاهد خواهیم بود. وی در مورد گزارشهای ۶ ماهه دو صنعت بانکداری و خودروسازی، ابراز کرد: با توجه به عدم تغییر اساسی در اطلاعات بنیادی این دو گروه نمیتوان انتظار بهبود قابل توجهی را در گزارشهای ۶ ماهه آنها داشت. ابهامات و مشکلات قیمتگذاری و تامین قطعه و منابع مالی به همراه ادامه تحریم و کاهش تولید در گروه خودرو و مشخص نشدن دقیق سیاستهای پولی و مالی دولت جدید در گروه بانکی در کوتاه مدت امکان تغییر اساسی را در عملکرد این دو گروه کم رنگ کرده اما در بلندمدت میتوان به این دو گروه امیدوار بود.
صادقی در این میان به ریسک سیستماتیک در مورد سوریه و فشار فروش از سوی معاملهگران اشاره و تصریح کرد: اگر به این اصل مهم در بازار اعتقاد داشته باشیم که «در بلندمدت، قیمت سهم به سمت ارزش ذاتی و واقعی خود حرکت میکند» و به عملکرد معاملهگران هم چه در دنیا و چه در ایران توجه کنیم به این نتیجه مهم میرسیم که «صبوری بر روی سهام بنیادی نتیجه خواهد داد».
کاهش ریسک سهامداران در میانه راه سال مالی
از سوی دیگر مدیرعامل شرکت سینا فرآیند نیرو در گفتوگو با خبرنگار دنیای اقتصاد، به قوانین و مقررات بازار سرمایه شرکتهای پذیرفته شده در بورس اشاره کرد که موظفند در مقاطع سه ماهه گزارش عملکرد و صورتهای مالی همراه با پیشبینی سود و زیان عملیات مالی خود را جهت اطلاع سهامداران و فعالان بازار سرمایه به صورت رسمی از طریق مراجع ذیصلاح ارائه کنند.
ابراهیم نوایی در این میان اهمیت گزارشهای ۶ و ۱۲ ماهه را از این جهت حائز اهمیت دانست که نظر حسابرس شرکت پس از بررسی به آن افزوده میشود تا سهامداران، شرایط مالی شرکت را از این طریق بهتر و با شفافیت بیشتری مورد بررسی و تجزیه تحلیل قرار دهند. وی اهمیت دیگر گزارش ۶ ماهه یا میان دورهای را ناشی از میزان تحقق بودجه شرکت با پیشبینی اولیه قابل مقایسه عنوان کرد که نشاندهنده میزان موفقیت مدیران شرکت در رسیدن به برنامه اعلام شده، است. وی توجه به این نکته را ضروری دانست که با توجه به شفافیت گزارش شش ماهه شرکتها در میانه راه سال مالی، ریسک سهامداران را در نحوه انتخاب شرکتهای مورد معامله کاهش داده و برآوردی شفاف از تحقق بودجه پایان سال یا حتی سال آتی را در اختیار متقاضیان قرار میدهد. این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: همه این مزایا باعث میشود تا اهمیت گزارشات میان دورهای نزد فعالان و تحلیل گران بازار دو چندان شده و بازار با بدست آوردن این گزارشات، با بررسی و تجزیه و تحلیل آن نسبت به شرکتهای مورد نظر خود، دیدگاههای شفافتری یابند تا به این واسطه ریسک معاملات این بازار کاهش یابد.
وی یادآور شد: همگان بر این نکته واقفند که بازارهای بورس از بالاترین ریسک فعالیتی برخوردارند و عدم افشای اطلاعات شرکتها، ریسک فعالیت در این بازار را بهشدت افزایش داده و موجب زیانهای شدید برای فعالانی میشود که بهخاطر عدم دسترسی به اطلاعات شرکت و بیاطلاعی از میزان پوشش صورتهای مالی اقدام به معامله میکنند.
مدیرعامل شرکت سینافرآیند نیرو تاکید کرد: همیشه در این مقطع از سال با توجه به فاصله گزارشهای داده شده از سوی شرکتها، خلأ اطلاعاتی کاملا مشهود بوده و میتواند باعث گمراهی سرمایهگذاران شود.
وی در مورد تاثیر گزارشهای ۶ماهه بر رونق مجدد بازار سرمایه، نحوه و میزان پوشش گزارشهای ۶ ماهه را عامل بسیار مهمی در رونق مجدد در بازار بورس تلقی و تاکید کرد: البته باید توجه داشت رونق بازار بورس در سال گذشته خصوصا پس از گزارشهای ۶ ماهه مدیون کاهش ارزش ریال در برابر سایر ارزها بود؛ به طوری که سال گذشته شرکتهای صادراتی به سرعت مورد توجه بازار قرار گرفته و رشد خیرهکنندهای تا حدود ۱۰۰درصد نصیب خود کردند.
نوایی با بیان اینکه امسال این رونق را شاهد نخواهیم بود، اهمیت این گزارش را از منظر دیگری مورد توجه قرار داد و گفت: نزدیک یک ماه است که بازار به دنبال لیدر و گروه پیشرو در فعالیتهای بورس میگردد که در این راستا به سراغ گروههای متفاوت و با انگیزه رفته و آنها را آزمایش میکند.
به گفته وی، در این میان گزارشهای ۶ ماهه سمت و سوی بازار را در انتخاب این گروه و تمرکز سرمایهگذاران و تحلیلگران را روشن ساخته و میتواند بازار را برای چند ماهی از بلاتکلیفی برای انتخاب گروه پیشرو رهایی بخشد؛ از سوی دیگر شناخت اطلاعات ۶ ماهه توقع از بعضی گروهها را کاهش داده و موجب اصلاح قیمتی آنها میشود.
مدیر عامل شرکت سینا فرآیند نیرو در برابر این سوال که با توجه به رسیدن P/E بازار به ۷ واحد، به نظر شما این ارزشگذاری برای سهام تا چه حد منطقی است و آیا نشانگر محدود شدن پتانسیل رشد بازار نیست، ابراز داشت: ابتدا باید عرض کنم P/E متوسط بازار را میتوان نزدیک به ۶ به حساب آورد زیرا وزن شرکتهایی که با P/E پایین در گستره بازار فعال هستند به مراتب بیشتر از شرکتهایی است که دارای P/E بالاتر از ۹ است، از طرفی با شرایط ثبات نرخ ارز و کاهش رشد نرخ تورم از یک سو و خوشبینی سرمایهگذاران نسبت به تیم اقتصادی دولت جدید و شروع به کار این تیم و شفافیت دیدگاهها و برنامههای این تیم بهخصوص در رابطه با محوریت بازار سرمایه، حتی در شش ماهه دوم میتواند باعث رونق بهتر بازار شود.
وی دلیل این امر را ثبات و آرامش حاصل نظرات این مدیران عنوان کرد که باعث اطمینان خاطر فعالان و سرمایهگذاران بازار سرمایه میشود.نوایی ادامه داد: از سوی دیگر عدم توجه سرمایهگذاران به سایر بازارهای موازی و رقیب میتواند مسیر ورود سرمایه را به بازار سرمایه تسریع بخشد؛ در این میان باید پتانسیل رشد بازار در برخی از گروهها محدود شود اما نمیتوان این نظر را به کلیت بازار تسری داد.
وی از گزارشهای ۶ ماهه به عنوان عاملی برای اصلاح P/E بازار نام برد و ابراز کرد: به عبارتی این مساله تنها به معنای کاهش یا افزایش عدد P/E نیست، اما موجب میشود در شرکتهایی که انتظار و توقع بیش از حد نزد سرمایهگذاران ایجاد کردهاند کاهش یابد و کمتوجهی به سایر گروهها را که طی ماههای اخیر به دلایل متفاوت کمتر در کانون توجه بازار بودهاند به رونق و توجه فعالان بازار نزدیک گرداند.
وی ادامه داد: در واقع یعنی P/E گروههای مختلف نسبت به عملکرد آنها اصلاح میشود، البته باید توجه داشت P/E کلیت بازار به دلایل کلان اقتصادی، سیاسی و سایر ریسکهای کلی میتواند کاهش یا افزایش یابد و گزارشهای ۶ ماهه شرکتها تنها باعث شفافیت اطلاعات و آگاهی سرمایهگذاران از عملکرد شرکتها و میزان تحقق اهداف مالی شرکتها میشود.
مدیرعامل شرکت سینا فرآیند نیرو در برابر این سوال که با توجه به افت قیمت دلار در تابستان نسبت به بهار، برخی انتظار دارند گزارشهای شش ماهه به ویژه در گروههای معدنی، فلزی و پتروشیمی ضعیفتر از گزارشهای سه ماهه باشد. نظر شما در این مورد چیست؟ عنوان کرد: میتواند اینگونه باشد اما باید توجه داشت شرکتهایی که عنوان شده تقریبا تمام بودجه خود را با نرخ به مراتب پایینتری اعلام کردهاند و حتی نرخهای مورد معامله در تابستان میتواند تعدیلات خوبی را برای این شرکتها به ارمغان آورد.
وی ادامه داد: ضمن آنکه سود شرکتها و هزینههای آنها بر اساس نرخهای به مراتب پایینتری مورد بررسی و تصویب قرار گرفته است؛ ثابت ماندن یک طرف (هزینهها) و افزایش نرخ در طرف دیگر آن (درآمد) در تراز مالی باعث جهش سود میشود.
نوایی تصریح کرد: در حال حاضر با پایین آمدن نرخ ارز میزان این جهش کاهش مییابد؛ اما کماکان میتوان شاهد تعدیلات مناسب در صورتهای مالی بود.
وی در این میان اقبال بازار نسبت به سهام بانکها و خودروسازان در ماههای اخیر را از امید به تغییر نگرش در سیاستهای دولت جدید نسبت به سایر گروههای فعال در بورس از جمله بانک، خودرو، تجهیزاتی و ساختمانی عنوان و تصریح کرد: البته سرمایهگذاران باید توجه داشته باشند قسمتی از این خوشبینی به دلیل کاهش محدودیتهای فعالیت گروههای یاد شده است و از طرفی نگرش خوبی که نزد سرمایهگذاران نسبت به سیاستهای تعامل داخلی و خارجی وجود خواهد داشت، موجب رشد این گروهها شده است.
این کارشناس بازار سرمایه خواستار توجه و دقت به این مساله شد که آثار این تغییر نگرش در صورتهای مالی ۶ ماهه این گروهها به هیچ عنوان قابل مشاهده نخواهد بود؛ چرا که در حقیقت در نیمه دوم سال با استقرار تیم مدیریتی دولت دکتر روحانی و ابلاغ دستورات راهگشای تیم اقتصادی ایشان، میتوان به بهبود فضای فعالیت اقتصادی بهخصوص این گروهها امید بست.
وی پیشبینی کرد: آثار این تغییرات و نتایج اولیه این سیاستهای جدید را میتوان در پیشبینی گزارشهای مالی سال آینده از پایان سال ۱۳۹۲ شاهد بود.
وی در شرایط کنونی از سرمایهگذاران خواست تا برای بررسی شرکتهای مختلف جهت سرمایهگذاری نکات متعددی را مدنظر داشته باشند که یکی از آنها میتواند گزارشهای ۶ ماهه شرکتها باشد؛ البته نحوه این گزارشها نباید تنها باعث حذف یا تایید شرکتی برای سرمایهگذاری قرار گیرد.
نوایی همچنین از پتانسیلها، طرحهای توسعهای، بهبود شرایط فعالیت صنعت، سیاستهای ابلاغی دولت درخصوص صنایع مختلف، تعامل و همکاری با بخش خصوصی بر اساس حل گرههای موجود این بخش و همچنین رفع موانع تولید یا رفع تحریمها در بعضی صنایع با شرکتها که فعالیت آنها را محدود کرده بودند نیز بهعنوان عواملی نام برد که برای انتخاب شرکتهای پتانسیلدار جهت سرمایهگذاران مورد بررسی، تجزیه و تحلیل قرار گیرد.
ارسال نظر