یک کارگزار بورس:
عدمتنوع ابزارهای مالی یکی از عوامل رکود بورس است
ایسنا - نبود سیاستها و اهداف مشخص به دلیل بررسی نکردن جامع و علمی پتانسیلهای بازار باعث شده که بازار سرمایه کشور رشد پیدا نکرده و یا با رشد مقطعی مواجه باشد. عباس دهقان، کارگزار بورس اوراق بهادار تهران، آسیبشناسی بازار سرمایه کشور را مورد توجه قرار داد و اظهار کرد: به منظور آسیبشناسی بازار سرمایه کشور و دلایل کوچک ماندن آن در صورتی که بورسهای مختلف را با یکدیگر مقایسه کنیم به دلیل پتانسیل اقتصادی متفاوت کشورها مقایسه مفهوم داری انجام نشده است و نیز در صورتی که بخواهیم با توجه به پتانسیل اقتصادی کشور عملکرد بازار سرمایه را بسنجیم باید اعداد نسبی و استانداردهای لازم را مدنظر قرار دهیم.
وی افزود: تا قبل از آذر ماه ۸۴ که قانون بورس اوراق بهادار به تصویب نرسیده بود، متولی اداره کردن بازار به لحاظ نظارت و اجرا به مفهوم واقعی کلمه مشخص نبود، بنابراین اگر چه در بازار ارکانی مانند شورایعالی بورس، هیات داوری و پذیرش سازمان کارگزاران و... وجود داشت، ولی یکی از ضعفهای اصلی بازار سرمایه کشور عدم وجود قانون شفاف بود.
دهقان معتقد است: یکی از دلایل رشد نکردن بازار سرمایه کشور، نبود سیاستهای مشخص در بعد پذیرش شرکتها و کارگزاران جدید و مشخص نبودن اهداف است و این از آنجا ناشی میشود که پتانسیلهای موجود در بازار سرمایه به صورت جامع و علمی مورد بررسی قرار نگرفته بنابراین بازار سرمایه در این مدت یا رشد مقطعی داشته و یا با شرایط و افتهای کاذبی مواجه شده است، مثلا در مورد شرکتهای پذیرفته شده در یک سال، ۵۰ شرکت جدید وارد شده، در حالی که در سال بعد این تعداد به پنج شرکت نیز نرسیده است که این امر نشان دهنده آن است که بازار از نظم خاصی پیروی نمیکند.
وی به سایر عوامل پیشرفت نکردن بازار سرمایه اشاره کرد و ادامه داد: نبود شکلگیری ابزارهای مالی جدید در بازار غیر از سهم و حق تقدم که سادهترین ابزارهای مالی است و همچنین برنامهریزی نشدن جدی روی سرمایهگذاری خارجی از دیگر عوامل نبود پیشرفت است که در حال حاضر اقداماتی در این زمینه در حال انجام است.
دهقان شرکتهای تامین سرمایه را از ضروریات بازار دانست و اظهار کرد: در سراسر دنیا هنگامی که قرار است شرکتهای جدیدی وارد بازار سرمایه شوند این شرکتها توسط نهادهایی پذیرهنویسی شده و قیمت آنها مشخص میشود تا قبل از ورود به بورس عرضه اولیه آنها انجام شده و قیمت آن شفاف شود، بنابراین در صورتی که با ورود شرکتهای بزرگ اصل ۴۴ قانون اساسی این کار توسط شرکتهای تامین سرمایه یا شرکتهایی که آنها را قیمتگذاری میکنند، انجام نشود طبیعتا بازار رشد پیدا میکند، ولی اینکه چقدر ورود این شرکتها در بورس با شفافیت اطلاعات و قیمت تعادلی باشد، بدون وجود شرکتهای تامین سرمایه محقق نمیشود.
ارسال نظر