پنج علت رونق بازار سرمایه
بازده ۱۰درصدی بورس فقط در یکماه
طی یکماه صورت گرفت
بازده 10درصدی سرمایهگذاری در بازار سهام کشور
گروه بورس - علیرضا کدیور، بورس اوراقبهادار در حالی پنجمین ماه فعالیت خود را در سال جاری پشتسر گذاشت که کلیه شاخصهای بورس از بهبود نسبی برخوردار بودند. مهمترین شاخص عملکرد بورس که نشاندهنده بازدهی سرمایهگذاری در بازار سرمایه است، طی ماه گذشته ۱۰درصد افزایش یافت. به بیان دیگر شاخص بازده نقدی و قیمت از سطح ۳۰هزارواحد در تیرماه به بیش از ۳۳هزار واحد در پایان مرداد ماه رسید.
در این میان سهم رشد قیمت سهام شرکتها 4/4درصد و سهم سود نقدی 6/5درصد بود. همچنین ارزش معاملات و تعداد خریداران نیز نسبت به ماه، قبل به ترتیب از 2/4 و 9درصد رشد برخوردار بود. اما مقایسه عملکرد بورس تهران در 5 ماه نخست امسال با وضعیت آن در مدت مشابه سال گذشته نشان میدهد ارزش معاملات و بازدهی سرمایهگذاری از رشد نسبی برخوردار بودهاند که عمدهترین دلیل آن عرضه سهام شرکتهای مشمول سیاستهای کلی اصلی 44 بوده است.
شرکتهایی که با توجه به سیاستهای سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) به عنوان سهامدار عمده، بازدهی مناسبی را برای سهامداران طی این مدت رقم زده است، بهطوری که دو شرکت ملی صنایع مس و فولاد مبارکه اصفهان به لحاظ بازدهی در صدر جدول پربازدهترین سهام ۵ ماه نخست امسال قرار گرفتهاند. این بازدهی مناسب در کنار خود، باعث افزایش ارزش معاملات سهام این دو شرکت نیز شد، به گونهای که در مرداد ماه سال جاری، این دو شرکت در مجموع ۴۶درصد کل ارزش معاملات سهام را از آن خود کردند. یکی از دلایل رشد قیمت سهام چهار شرکت عرضه شده از طریق «ایمیدرو» رشد قیمت جهانی محصولات تولیدی این شرکتها بود، بهگونهای که قیمت جهانی مس و آلومینیوم با رشد چشمگیر نسبت به قیمتهای پیشبینی شده در بودجههای ابتدایی این شرکتها، انتظار رشد خالص این شرکتها را در میان سهامداران موجب شد. از طرف دیگر افزایش قیمت فروش محصولات فولاد مبارکه در بورس فلزات به دلیل کمبود عرضه این محصول در داخل کشور باعث پیشی گرفتن قیمت فروش محصولات ازسوی این شرکت نسبت به قیمتهای جهانی شد که این موضوع نیز منجر به ایجاد انتظار نسبت به تعدیل نسبت EPS
اعلامی از سوی شرکت شد.
همچنین براساس گزارش شرکت بورس اوراق بهادار تهران، گروه فلزات اساسی که چهار شرکت اصل 44 را در خود جای داده است، با 55درصد رشد در ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل صدرنشین گروههای بورسی لقب گرفت.
رشدی که بخشی از آن مرهون عرضه اولیه سهام شرکتهای آلومینیوم ایران (ایرالکو) و فولاد خوزستان بود.
پس از این گروه، استخراج کانههای فلزی که شرکتهای تولید کننده سنگ آهن چادرملو و گل گهر و سرمایهگذاری معادن و فلزات (هلدینگ مالک این دو شرکت) را شامل میشود، طی همین مدت شاهد 4درصد رشد بوده است.
در این میان شرکتهای دارویی با ۸درصد رشد ارزش نیز دیگر گروهی هستند که توانستند سهامداران خود را منتفع کنند.
به جز این سه گروه سایر گروههای عمده فعال در بورس تهران نتوانستند در 5 ماه نخست امسال بازدهی مثبتی را نسبت به 5 ماه نخست سال گذشته برای سهامداران خود به ارمغان بیاورند.
با توجه به موارد فوق میتوان دلایل عمده رونق نسبی معاملات طی روزهای گذشته را به نرخ زیر خلاصه کرد:
1 - افزایش قیمت جهانی فلزات اساسی شامل مس، روی و آلومینیوم
۲ - کمبود فولاد در داخل کشور و رشد قیمت فروش داخلی فراتر از قیمتهای جهانی
3 - حمایت دولت از شرکتهای تولیدکننده سنگآهن از طریق تعیین قیمت فروش کنسانتره و افزایش چشمگیر قیمت این محصول نسبت به سال قبل
۴ -کاهــــش نرخ سود
تسهیلات بانکی از سوی دولت که از یکسو باعث افزایش تقاضا برای پول شده است و از سوی دیگر به واسطه کاهش نرخ سود سپردههای بانکی، منجر به خروج نقدینگی از بانکها شده است
۵ - رکود نسبی بخش املاک و مستغلات پس از رشد حبابی این بخش در چند ماه گذشته
6 - آرامش حاکم بر فضای سیاسی
۷ - کاهش حجم مبنای شرکتهای بزرگ
در مجموع به غیر از موارد یک و هفت که دولت در آن نقش تعیینکننده نداشته است، به نظر میرسد رونق فعلی بورس تهران تا حد زیادی ناشی از سیاستها و تصمیمات دولت در بخشهای مختلف است. وضعیتی که هرچند در شرایط فعلی مثبت به نظر میرسد، اما میتواند به عنوان زنگخطری، نقش پررنگ دولت را در بازار سرمایه ایران مستقیما و غیرمستقیم نشان دهد. عاملی که میتواند به عنوان یکی از دلایل کوتاهمدت بودن افق سرمایهگذاری سهامداران داخلی و عدم حضور سرمایهگذاران خارجی مورد بررسی قرار گیرد.
ارسال نظر