بازار برگشت
مدیرعامل شرکت بورس: پول جدید آمد. حباب نباید شکل بگیرد و سهام جدید باید عرضه شود.

گروه بورس- «۱۷مرداد روز من» بهانه زیبایی بود که مدیرعامل شرکت بورس با شرکت در یک کنفرانس خبری به سوالات خبرنگاران و به ویژه به نقدهای کارشناسی که طی یکی دو ماه اخیر، به نحوه عملکرد مدیریت بازار وارد بود، پاسخ داد. دلایل بازگشت نحوه محاسبه شاخص به روش قبل، تاکید وزیر اقتصاد بر افزایش ضریب نقدشوندگی بازار، تغییر حجم مبنای ۲۴شرکت، تکذیب شائبه نگرانی نسبت به افت شاخص به زیر ۹هزار واحد، ورود پول جدید به بازار، ابراز نگرانی نسبت به شکل‌گیری حباب، اعطای تسهیلات خرید سهام برای یک شرکت، نگرانی نسبت به بدهی‌های دولت به شرکت‌های در حالی ورود به بورس، عدم‌رعایت استاندارد ۲۵ از سوی برخی از شرکت‌ها، برنامه عرضه ۲۱ شرکت نفتی، ضرورت تجدید ساختار شرکت‌ها قبل از عرضه در بورس و ... همه و همه از جمله ده‌ها اظهارنظر خبرسازی بود که دیروز مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفت، اما حیف که این خبرها در روز تعطیل بازار منتشر می‌شود. کاش روز خبرنگار سه‌شنبه بود.
تغییر حجم مبنای 24 شرکت
به نوشته خبرنگار ما، دنیای اقتصاد از این کنفرانس خبری دکتر «علی رحمانی» در خصوص خبرهایی که پیش از این درباره تغییر حجم مبنای شرکت‌ها، منتشر شده بود، خبر داد که بر مبنای مصوبه هیات‌مدیره شرکت بورس از روز یکشنبه مورخ ۲۱/۵/۸۶ حجم مبنای شرکت‌ها با سرمایه بین یک تا سه هزار میلیارد ریال کاهش می‌یابد. بر این اساس حجم مبنای ۲۴ شرکت با نام‌های سرمایه‌گذاری توسعه ملی، سرمایه‌گذاری ملی ایران، پتروشیمی شیراز،‌ فولاد خوزستان، معدنی و صنعتی چادرملو، سرمایه‌گذاری بهمن، بانک اقتصاد نوین، پارس‌خودرو، سرمایه‌گذاری پتروشیمی، توسعه صنایع بهشهر، سرمایه‌گذاری رنا، صنعتی دریایی ایران، گسترش سرمایه‌گذاری ایران‌‌خودرو، سرمایه‌گذاری صنعت و معدن، سرمایه‌گذاری سپه، سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات، زامیاد، پتروشیمی اراک، سرمایه‌گذاری سایپا، بین‌المللی توسعه ساختمان، سرمایه‌گذاری مسکن، پتروشیمی خارک، سرمایه‌گذاری آتیه دماوند و سرمایه‌گذاری ملت از ۸ در ده هزار به ۵هزار در ده هزار سرمایه کاهش می‌یابد.
بازگشت
«رحمانی» درباره اینکه چرا شرکت بورس براساس مصوبه شورای‌عالی بورس نحوه محاسبه شاخص را به روش قبل بازگرداند، گفت: تغییر روش به دلیل وجود برخی انتقادها و اعتراض‌ها موثر از سوی شرکت‌های سرمایه‌گذاری بود.
به دلیل اینکه قراردادها سبد‌گردانی و عملکرد کارایی مدیریتی براساس شاخص با روش قبل محاسبه می‌شد، از سوی دیگر عملکرد مدیران پرتفوی شرکت‌ها و نمایش کسب بازده براساس شاخص کل به روش قبل بود.
از این رو نحوه محاسبه شاخص کل به روش قبل (روش کنونی) بازگشت.
وی عنوان کرد که شاخص هم اکنون در بازار یک «ارزش قراردادی دارد» و از سوی دیگر ما تصمیم داشتیم از عرضه‌های اولیه در بازار در شاخص محاسبه نشود یا اینکه شرکت‌هایی که بیش از سه ماه از تاریخ آخرین معامله آن می گذرد و توقف معاملاتی دارند در محاسبه شاخص لحاظ نشود، اینها بخشی از اصلاحات شاخص بود.
وی استدلال اصلی تغییر شاخص را ارسال نامه‌ای از سوی فدراسیون بورس‌های جهانی عنوان کرد. براساس متن نامه‌ای که در کنفرانس خبری خواند، این نهاد بین‌المللی خواستار حذف محاسبه مضاعف شرکت سرمایه‌گذاری در محاسبه شاخص کل شده است.
افت ارزش 8میلیارد دلاری
مدیر عامل شرکت بورس ادامه داد: بر اثر حذف اثر مضاعف از شاخص (اصلاحات سه بندی)، ۸میلیارد دلار از ارزش جاری بازار کاسته می‌شد که این بر عکس نظر بسیاری از دیدگاه‌ رایج که بر این باورند: «شرکت بورس در پی بزرگ‌نمایی رشد ارزش بازار است»، مغایر است. چرا که ارزش جاری بازار نیز ۸میلیارد دلار کاهش خواهد یافت.
به نوشته خبرنگار گروه بورس، مدیرعامل شرکت پیش از اینکه پیش‌بینی رشد ارزش بازار و رسیدن آن به سطح 60میلیارد دلار در سال‌جاری را ارائه کرده است.
توهم توطئه
مدیر عامل شرکت بورس درباره تقارن روز اجرای اول بند اصلاح شاخص با بازگشایی نماد سرمایه‌گذاری بانک ملی گفت: برخی بر این عقیده‌اند که اجرای اصلاح شاخص در آن روز به این دلیل بود که اثر منفی بازگشایی نماد شرکت سرمایه‌گذاری ملی بر شاخص گرفته شود، اما این دیدگاه منطبق با دیدگاه «توهم توطئه» است. اگر شاخص به زیر 9هزار واحد بیاید، هیچ اتفاقی نمی‌افتد، چرا نوسان، نوسان، نوسان جزء ذات و ماهیت بازار است و در همه بورس‌ها وجود دارد.
حافظه شاخص
وی در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران که به نقل از یکی از مسوولان سابق بازار که عنوان کرده بود، با اجرای این روش اصلاح شاخص، حافظه بازار از شاخص حذف می‌شود گفت: مگر وقتی 89 شرکت از بازار، در تابلوی چهارم قرار گرفتند و اثر آن در شاخص لحاظ نشد، حافظه تاریخی شاخص از میان رفت؟ آیا شرکت جدیدی که به بورس وارد می‌شود، تغییری در حافظه شاخص ایجاد می‌شود؟
وی همچنین گفت: به طور قطع شاخص بورس تهران باید اصلاح شود و در آینده نه چندان دور شاخص جدید معرفی شود. همچنین شاخص‌ها، یک جزء مهم از اعتبار هر بازاری هستند.
ورود پول جدید به بازار
رحمانی در ادامه این کنفرانس خبری با اشاره به فروش سریع حدود ۹۷میلیون سهم شرکت فولاد خوزستان در روز سه‌شنبه گفت: بررسی‌های ما نشان می‌دهد که پول جدید وارد بازار شد و با توجه به رویداد روز سه‌شنبه می‌توان گفت که اعتماد مردم به بازار تقویت شده و بازار برگشته است.
من نگران هستم
مدیرعامل شرکت بورس با اشاره به رقابت فشرده بر سر خرید سهام «فخوز» در روز سه‌شنبه و وجود تقاضای ۷۶میلیونی برای خرید باقی‌مانده سهام این شرکت در روز گذشته گفت: رقابت بر سر خرید سهام و فعل و انفعالات در کانون تمرکز سفارشات خیلی بالا بود و من از این نگران شدم که قیمت این سهم باید تا چه سطحی رشد کند؟
وی ادامه داد: احتمال وجود شکل‌گیری حباب در بازار وجود دارد و جلسه‌ای سه‌شنبه شب در شرکت بورس برگزار شد که این موضوع مورد بررسی قرار گرفت.
به نظر می‌آید توجه جدی به بازار صورت گرفته و بازار در حال بازگشت است. از این رو باید طرف عرضه، سهام بیشتری وارد بازار کند تا حباب قیمتی شکل نگیرد.
آماده‌سازی امید
رحمانی به شرکت‌هایی که از قبل تقاضای پذیرش داده‌اند اشاره کرد و گفت: سمت عرضه انحصاری است، بنابراین تمرکز خود را روی این شرکت‌ها قرار داده و به سرعت شرکت سرمایه‌گذاری امید را آماده می‌کنیم. همچنین یکی از محورها این بوده که بانک‌ها وام اعطا کنند و بانک سپه نیز ۵۰‌درصد قیمت خرید سهام سرمایه‌گذاری امید را به همه وام می‌دهد.
آمادگی فولاد خراسان
وی به آماده‌سازی سهام فولاد خراسان اشاره کرد و گفت: مپنا نیز ۲۵۸‌میلیارد تومان از دولت طلبکار است که اگر قرار است سهامش به فروش برسد، باید وضعیت آن مشخص شود.
او شرکت‌های در جریان پذیرش را شامل شرکت‌های مخابرات ایران، بانک پاسارگاد، مدیریت سرمایه‌گذاری امید (مشروط)، کشتیرانی جمهوری اسلامی‌ ایران (مشروط)، پالایش نفت تبریز، پالایش نفت اصفهان، بیمه ملت، پتروشیمی‌ خراسان، پتروشیمی‌ فناوران، سرمایه‌گذاری دانایان پارس، لیزینگ ایرانیان، مالی و اعتباری بنیاد، مجتمع فولاد خراسان، سرمایه‌گذاری ساختمان نوین، کویر تایر، شیر پاستوریزه پگاه فارس (مشروط)، دارو‌سازی ثامن (مشروط) دانست.
مدیرعامل شرکت بورس اقداماتی نظیر مشارکت در کمیته خصوصی‌سازی بانک‌ها به منظور بررسی چالش‌ها و مشکلات اجرایی، قانونی و مالی موجود بر سر راه خصوصی‌سازی بانک‌های تجارت، صادرات ایران، ملت و رفاه و آماده‌سازی پذیرش در بورس اوراق بهادار تهران، مشارکت در کمیته خصوصی‌سازی بیمه‌های دولتی با رویکرد مشابه بانک‌ها، مشارکت در کمیته خصوصی‌سازی شرکت مخابرات ایران با موضوع اصلاح اساسنامه و نحوه تبدیل ودایع مشترکان به سهام برای آماده‌سازی پذیرش در بورس و راه‌اندازی سایت اینترنتی شرکت بورس اوراق بهادار و اطلاع‌رسانی آخرین وضعیت پذیرش شرکت‌های متقاضی به طور خاص و مشارکت در کمیته خصوصی‌سازی نیروگاه‌های مشمول واگذاری را از جمله تسهیلات شرکت بورس دانست.
رحمانی همچنین در بخش دیگری از سخنان خود تاکید کرد: اگر سهم عرضه نکنیم، این التهاب باعث حباب می‌شود.
وی درباره عرضه سهام نفتی‌ها و این که هشت شرکت برای ورود به بورس زمان‌بندی شده‌اند، گفت: سه‌شنبه آینده جلسه با نفتی‌ها برگزار و روال کار را مشخص خواهیم کرد.
تسهیلات 1500میلیارد تومانی
رحمانی در مورد اعطای تسهیلات ۱۵۰۰‌میلیارد تومانی به خریداران بلوکی سهام و این که دستورالعمل آن باید از سوی معاونت بانک و بیمه وزارت امور اقتصادی و دارایی و سازمان خصوصی‌سازی نهایی شود، گفت: ما نیز از شرکت‌های سرمایه‌گذاری نظرخواهی کرده و پیشنهاداتی را ارائه کرده‌ایم.
وی صدور مجوز بازار خارج از بورس (OTC)، صکوک، اصلاح آیین‌نامه خارجی را از اهم اقدامات انجام شده دانست و ادامه داد: در خصوص ورود شرکت‌های ایرانی به بورس‌های خارجی آیین‌نامه‌ای نداریم که این ضوابط در آیین‌نامه خارجی گنجانده شده و به زودی به شورای بورس سپرده خواهد شد.
سرمایه‌گذاران خارجی
رحمانی درباره تفاهم‌نامه‌های صورت گرفته با سایر کشور‌ها توضیح داد: با بورس مالزی و شانگهای، تفاهمنامه به امضا رسیده‌ و همچنین با بورس بحرین نیز از قبل صحبت‌هایی به عمل آمده که امیدواریم بحث پذیرش متقابل را داشته باشیم. در شهریور نیز با بورس ابوظبی و بورس بین‌المللی دوبی مذاکراتی خواهیم داشت و همچنین با بورس ترکیه نیز صحبت‌هایی شده است.
سود ۶۶ ریالی شرکت بورس
وی EPS چهار ماهه شرکت را 66‌ریال، هزینه‌های عملیاتی را 300‌میلیون تومان و سود عملیاتی را 490 ‌میلیون تومان دانست و گفت: شرکت در این مدت یک‌ میلیارد و 100‌میلیون تومان به طور کلی سود داشته که 123‌میلیون تومان ذخیره مالیات، 613‌میلیون تومان سود سپرده اوراق و 982‌میلیون تومان سود خالص داشته است. رحمانی گفت: از ابتدای سال 12‌هزار کد جدید صادر شده است همچنین در راستای فرهنگ‌سازی و آموزش، 17‌هزار و 625‌نفر ساعت آموزش دیده‌اند. وی درخصوص سرمایه‌گذاری خارجی و این که در سال قبل 300‌هزار دلار مجوز گرفتند، گفت: در سال جدید مجوزی از طریق سرمایه‌گذاری خارجی نداشتیم.
۵۵ایستگاه و معاملات جدید
«رحمانی» درخصوص توسعه ایستگاه‌های معاملاتی جدید در بورس تهران نیز گفت که 55ایستگاه معاملاتی جدید به بازار افزوده شد و به دنبال برنامه‌ای هستیم که کارگزاران بتوانند از دفتر کار خودشان معاملات را انجام دهند و چون نقل و انتقال وجوه از طرف شرکت سپرده‌گذاری مرکزی صورت می‌گیرد و نگرانی بابت عدم پرداخت معاملات وجود ندارد. از سوی دیگر توسعه تالارهای محلی در تهران باعث می‌شود که دیگر تمرکز معاملات در تالار حافظ نبوده و با توجه به مساله کمبود بنزین تردد به مرکز شهر کمتر شود. همچنین قرار است که شرایط ایجاد تالار نیز سهل شود تا کارگزاری‌ها علاوه بر محل دادوستد، مکانی برای مشاوره، اخذ وام، وثیقه سپاری نیز باشد. البته اجرای تمام برنامه‌های بازار نیازمند حمایت‌های نهادهای بیرون بازار است.
رحمانی اضافه کرد که مدیریت بازار براساس تاکید وزیر اقتصاد روی نقدشوندگی سریع سهام در بازار توجه جدی دارد تا مردم بتوانند در حداقل زمان دارایی‌های خود را نقد کنند. همچنین توجه مردم به بورس تغییر کرده و باید شرکت‌های جدید وارد بازار شوند.