صدور ۸ مجوز صکوک اجاره برای هدایت سرمایهها به بورس
حجتالاسلام سید عباس موسویان با تاکید بر ضرورت راهاندازی ابزارهای مالی اسلامیبرای توسعه بازار سرمایه کشور گفت: مجوز این ۸ نوع صکوک اجاره، منطبق با فقه امامیه و شیعه بوده و هم اکنون سازمان بورس و اوراق بهادار در حال طراحی مدل عملیاتی این ابزارها است.
سنا- دبیر کمیته فقهی تخصصی سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: این کمیته مجوز ۸ نوع صکوک اجاره را صادر کرد.
حجتالاسلام سید عباس موسویان با تاکید بر ضرورت راهاندازی ابزارهای مالی اسلامیبرای توسعه بازار سرمایه کشور گفت: مجوز این ۸ نوع صکوک اجاره، منطبق با فقه امامیه و شیعه بوده و هم اکنون سازمان بورس و اوراق بهادار در حال طراحی مدل عملیاتی این ابزارها است. وی به وجود حجم نقدینگی بالا در کشور از یک طرف و نیاز فعالان اقتصادی به نقدینگی از طرف دیگر اشاره کرد و گفت: این موضوع شکاف عمیقی را بین این دو گروه از جامعهایجاد کرده است.
دکتر موسویان ادامه داد: هم اکنون سرمایههای پراکنده زیادی در کشور وجود دارد که افراد به دلایل مختلف نمیتوانند سرمایهگذاری مناسبی را در چرخه اقتصاد انجام دهند و فعالان اقتصادی بیشماری نیز در عرصههای مختلف (صنعتی، کشاورزی، بازرگانی و...) هستند که به علت نداشتن سرمایه لازم نمیتوانند در فعالیتهای اقتصادی، حضور مطلوبی داشته باشند.
وی خاطر نشان کرد: در چنین شرایطی راهاندازی ابزارهای واسطهای برای پیوند زدن این دو گروه از جامعه الزامیاست تا بتوان ارتباط منطقی میان سرمایهگذاران و فعالان اقتصادی ایجاد کرد.
دبیرکمیته فقهی تخصصی سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: بانکها با توجه به ظرفیتها و روابط حقوقی خود تنها بخشی از این خلاء را پر کردهاند. تجربه کشورهای پیشرفته نشان داده که بهرغم فعالیت گسترده بانکها، هنوز خلاءهای زیادی در خصوص جذب سرمایههای راکد جامعه باقی مانده است.
موسویان با بیان اینکه بانک یک واسطه جامع و کامل نیست، افزود: باید ابزارهایی در کشور راهاندازی شوند تا افراد بتوانند سرمایههای خود را در اختیار عناصر فعال اقتصادی قرار دهند.
وی اظهار داشت: اگر این نوع ابزارهای مالی در کشور طراحی شوند، سرمایههای مالی و سرمایههای انسانی با ظرفیتهای زیادی وارد فعالیتهای اقتصادی میشوند که بدون شک رشد و توسعه اقتصادی کشور سرعت بیشتری به خود میگیرد.
دبیرکمیته فقهی تخصصی سازمان بورس و اوراق بهادار تصریح کرد: اندیشمندان اسلامی قصد دارند با طراحی این ابزارها بر اساس تعالیم اسلامی، پل ارتباطی مناسبی را میان سرمایهداران و فعالان اقتصادی ایجاد کنند تا از آثار تخریبی سرمایهها جلوگیری کند.
وی با بیان اینکه هم اکنون حجم نقدینگی در جامعه بالا است، گفت: بسیاری از افراد به دلیل نبود روشهای صحیح و سالم برای سرمایهگذاری به سمت خرید و فروش مسکن، ارز، طلا و... رفتهاند کهاین امر روند رشد اقتصادی کشور را کند کرده است.
حجت الاسلام سید عباس موسویان افزود: به طور حتم با عرضه ابزارهای مالی اسلامیمتناسب با سلایق افراد مختلف جامعه، میتوان به توسعه اقتصادی کشور امیدوار بود. وی در بخش دیگری از سخنان خود در مورد راهاندازی ابزارهای مالی در کشورهای اسلامی گفت: اندیشمندان اسلامی پس از موفقیت نسبی ایده بانکداری اسلا می(بانکداری بدون ربا)، به فکر طراحی ابزارهای مالی اسلامیبا استفاده از عقود شرعی شدند.
حجت الاسلام موسویان اظهار داشت: دانشمندان اسلامیاز ۱۰ سال قبل بهاین جمعبندی نظری رسیدند که میتوان بر اساس عقود انتفاعی و غیر انتفاعی اسلام، ابزارهای مالی اسلامیرا راهاندازی کرد.
وی کشورهای مالزی، بحرین و کویت را پیشگامان استفاده از ابزارهای مالی اسلامینام برد و گفت: نخستین اوراق بهادار اسلامی(صکوک اجاره) در این کشورها مطرح شد که در مدت کوتاهی موفقیت خوبی به دست آورد. پس از آن سایر اوراق اسلامی(اوراق مشارکت، سلم، استصناع، مرابحه، مضاربه و...) در کشورهای اسلامی عملیاتی شد به طوریکه هم اکنون بسیاری از کشورهای اسلامی و غیراسلامیاز اوراق بهادار اسلامی استفاده میکنند.
دبیر کمیته فقهی تخصصی سازمان بورس و اوراق بهادار افزود: هم اکنون برخی از این اوراق بهادار اسلامی با مقبولیت صددرصد مواجه و تعدادی نیز مراحل تکامل خود را پشت سر میگذارند که امید است در آینده وارد بازارهای مالی اسلامی شوند.
وی با بیان اینکه اندیشمندان اسلامی بر اساس قراردادهای مجاز اسلامی ابزارهای مالی را به سه گروه تقسیمبندی کرده است، گفت: گروه اول ابزارهای مالی غیرانتفاعی هستند که با اهداف خیرخواهانه طراحی شدهاند که شکل نخستین آن تحت عنوان اوراق قرضالحسنه در کشورهای اسلامی مطرح شده است.
حجت الاسلام موسویان اضافه کرد: برخی از کشورهای اسلامی نیز در راستای گسترش ابزارهای مالی غیر انتفاعی درصدد اجرای ایده اوراق قرضه با پوشش نرخ تورم هستند تا صاحبان اوراق ارزش پول خود را حفظ کنند.
دبیر کمیته فقهی تخصصی سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: اندیشمندان اسلامی بر اساس عقود مبادلهای اسلام، اوراق بهادار با نرخ بازدهی تقریبا معینی را طراحی کردند که اوراق اجاره، مرابحه، سلف و... از این نوع اوراق هستند. وی افزود: در این نوع اوراق بهادار اسلامی، صاحبان سرمایه وجوه خود را در جریان مبادلات وارد میکنند و از این طریق تقریبا سود معینی را به دست میآورند.
حجت الاسلام موسویان در مورد گروه سوم اوراق بهادر اسلامی اظهار داشت: ابزارهای مالی مشارکتی نیز برای افراد ریسکپذیر جامعه طراحی شده است تا سود بیشتری نصیب آنان شود.
وی ادامه داد: در این روش موسسه ناشر اوراق، سرمایههای افراد را جمعآوری و در فعالیتهای مولد و مفید اقتصادی سرمایهگذاری میکند و سود حاصل از سرمایهگذاری را میان صاحبان اوراق توزیع میکند.
دبیر کمیته فقهی تخصصی سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: با توجه بهاینکه اصل سرمایهگذاری در گروه سوم، یک فرآیند انتظاری است، نرخ سود به صورت طبیعی همراه با ریسک بوده اما بالاتر از نرخ سود اوراق مبادلهای خواهد بود.
وی خاطر نشان کرد: هدف اندیشمندان اسلامی طراحی یک بازار مالی جامع و کامل، متناسب با سلیقه تمامی سرمایهگذاران است.
حجت الاسلام موسویان با بیان اینکه مسوولان بازار سرمایه ایران نیز پس از موفقیتهای ابزارهای مالی اسلامی درصدد عرضه این ابزارها در کشور هستند، اظهار داشت: بر همین اساس از اواخر سال ۸۵ کمیته تخصصی فقهی در سازمان بورس و اوراق بهادار تشکیل شد و فعالیتهای خود را در ابتدای سال ۸۶ آغاز کرد تا مطالعات فقهی و پایهای در خصوص ابزارهای مالی اسلامیمنطبق با فقه امامیه و شیعه انجام شود.
دبیر کمیته فقهی تخصصی سازمان بورس و اوراق بهادار افزود: این کمیته تاکنون ابعاد مختلف انواع صکوک اجاره را بررسی و مجوز ۸ نوع از این اوراق را تصویب کرد تا شرایط عرضه این اوراق در کشور فراهم شود.
ارسال نظر