موسی بزرگ‌اصل
هم‌اکنون در آستانه انتخاب اعضای شورای عالی جامعه حسابداران رسمی ایران هستیم.

شورای عالی جدید راه دشواری را پیش رو دارد. این شورا لازم است ضمن ایجاد همدلی در بین اعضای جامعه و در درون شورا تمام ظرفیت‌های حرفه‌ را در راه اعتلای حرفه و کمک به توسعه اقتصادی بسیج کند.
اگر سطح درآمد حرفه را به طور کلی در نظر بگیریم، درمی‌یابیم که این شاخص رضایت‌بخش نیست. از یک طرف قیمت خدمات حرفه حسابداری بسیار پایین است و از سوی دیگر از ظرفیت‌های این حرفه به طور کامل استفاده نمی‌شود. درآمد کل حسابرسی بخش خصوصی و دولتی در حدود ۶۰میلیارد تومان یا حدود ۵/۶۴میلیون دلار است. تولید ناخالص داخلی هم در حدود ۲۴۰میلیارد دلار برآورد می‌شود. نسبت درآمد حسابرسی به تولید ناخالص داخلی ۲۶هزارم درصد است.
درآمد یکی از موسسات بزرگ حسابرسی به نام PWC ا22میلیارد دلار است. نسبت درآمد کل حسابرسی در ایران به درآمد این موسسه
سه‌دهم درصد است. این شاخص‌ها نشان می‌دهد خدمات حسابرسی با سوبسید ارائه می‌شود اما سوبسید آن را خود حسابداران تحمل می‌کنند. عامل دیگر پایین بودن درآمد حرفه، محدود بودن دامنه و عمق خدمات حرفه است. حرفه حسابداری برای ارائه خدمات بیشتر و بهتر به منابع بیشتر نیاز دارد بنابراین در این راه تلاش شورا می‌تواند ثمربخش باشد. تقویت پاسخگویی و حساب‌دهی در کشور با تصویب قوانین و مقررات لازم نیز می‌تواند دامنه و عمق خدمات حرفه را برای کمک به توسعه اقتصادی افزایش دهد. رشد حرفه حسابداری در دنیا متاثر از وجود موسسات بزرگی است که هم‌اکنون به چهار موسسه رسیده است. البته این تعداد بسیار کم است و هم‌اکنون در کشورهای غربی به عنوان یک انحصار و معضل به آن نگاه می‌شود. اما ریز شدن بیش از حد موسسه‌ها هم می‌تواند یک تهدید باشد.مهم‌ترین منبع یک موسسه، نیروی انسانی است. برای جذب نیروی انسانی و آموزش آن باید منابع نقدی کافی وجود داشته باشد. وقتی منابع محدود بین تعداد زیادی موسسه تقسیم شود، سهم هر کدام پایین خواهد بود و هزینه‌های ثابت حرفه حسابداری در مجموع بالا می‌رود. شورای عالی باید در وهله اول فرصت برابر را برای تمام موسساتی که توان و ظرفیت یکسان دارند، فراهم کند. سپس سیاست‌های تشویقی لازم را برای ادغام موسسات و تشکیل موسسات بزرگ‌تر فراهم سازد.
هر موسسه باید متناسب‌ با نیروی حرفه‌ای خود کار مناسب و درخور شان داشته باشد. موسسه‌ها باید تقویت شوند، اما نباید در حسابرسی انحصار ایجاد شود.
موسسه‌ها کوچک در برابر مشتریان خود نیاز به حمایت دارند، زیرا ممکن است به دلیل عدم توافق با مدیریت تهدید به تعویض شوند لذا شورای عالی باید از تمام راهکارهای لازم به خصوص از طریق تعامل با بورس اوراق بهادار از حسابرسانی که به دلیل حفظ استقلال خود در معرض تهدیدند شجاعانه و بدون مصلحت اندیشی دفاع کند.
هم‌اکنون ارتباط بین شورا و اعضای جامعه ضعیف است. اعضای جامعه نیروهای تحصیل‌کرده و متخصصی هستند که با برقراری ارتباط بیشتر می‌توان از این سرمایه فکری در راه اعتلای حرفه به خوبی استفاده کرد. لذا انتظار می‌رود این ارتباط تقویت شود.
مهم‌ترین سرمایه ما اعتماد جامعه به ویژه بازار سرمایه است. حفظ این اعتماد مستلزم وجود ارتباط سازنده بین شورای جامعه و نهادهای بازار سرمایه برای آگاهی از دیدگاه‌ها و انتظارات آنان است. دیدگاه تقابل در این میان بسیار مضر است و با برقراری ارتباط سازنده می‌تواند اعتماد جامعه را حفظ کرد.
با این وظایف سنگین شورا، ما اعضای جامعه وظیفه سنگین‌تری در انتخاب اعضای آن داریم.
کسانی را انتخاب کنیم که نه در پی منافع شخصی، باندبازی یا کسب پرستیژ باشند، بلکه افراد توانمندی را برگزینیم که با شجاعت منافع حرفه را در چارچوب منافع عمومی جامعه دنبال کنند.