«دنیای اقتصاد» گزارش میدهد
رایزنیهای جدید برای ورود شرکتهای ایرانی به بورسهای خارجی
گروه بورس- شرکت بورس اوراق بهادار تهران مذاکرات اولیه اما جدی راهبردی برای ورود و حضور شرکتهای بورسی در بورس لندن و چند کشور عربی و آسیایی را آغاز کرده است. خبرنگار ما، خبرهایی از مذاکرات و رایزنی مقامات ایرانی از شرکت بورس با همتایان و مشاوران خارجی خود از مدیرعامل شرکت بورس دکتر«علی رحمانی» کسب کرد. وی در یک مصاحبه تلفنی با «دنیایاقتصاد» این خبر را تایید کرد.علی رحمانی که در اولین مجمع عمومی شرکت بورس در هفته گذشته برگزار شد خبرهایی را از حضور شرکتهای ایرانی در بورسهای خارجی از جمله اهداف سالجاری شرکت بورس اعلام کرد، گفت: با بازار اولیه بورس لندن (Aims) در این خصوص تماس صورت گرفته است و آنها موافقت اصولی خود را برای پذیرش شرکتهای پتروشیمی و مخابراتی اعلام داشتهاند.
رحمانی در پاسخ به این سوال خبرنگار ما که چرا از میان صنایع حاضر در بورس با پذیرش جذب شرکتهای پتروشیمیایی و مخابراتی موافقت کرده است، گفت: «از نظر آنها این سود بخشهای اقتصاد ایران دارای مزیت است و در صورت عرضه سهام شرکتهای فعال در این صنایع به بازار لندن، خرید سهامشان با استقبال روبهرو میشود».
تحلیلهای کلان حاکی از آن است که اروپاییان صنایع پتروشیمی ایران را از بعد تقسیم کار جهانی و وجود ذخایر نفتی، تولید مشتقات نفتی، خوراک قابل دسترس و ارزان جذب سرمایههای خارجی جزو صنایع دارای مزیت میدانند. همچنین بازار مصرف بکر رو به رشد فناوریهای نوین ارتباطی مخابراتی و «آیتی» و داراییهای هنگفت شرکت مخابرات ایران میتواند دلیل منطقی برای موافقت با حضور این شرکت ایرانی در یک بورس اروپایی باشد.
«رحمانی» در ادامه این خبر به دنیای اقتصاد گفت: مقامات بورس مالزی ابوظبی و امارات نیز موافقت خود را با ورود شرکتهای ایرانی به بورسهای این مناطق ابراز داشتند.
اعلام این خبر از سوی مدیرعامل شرکت بورس در تهران این پرسش را به وجود آورده است که سهام کدامیک از شرکتهای دارنده سهام مدیریتی و مالکیتی باید در بورسهای خارجی عرضه شود؟
این پرسش را خبرنگار ما در برابر «رحمانی» قرار میدهد: چه میزان از سهام و سهام کدامیک از سهامداران عمده باید در بورسهای خارجی عرضه شود؟ وی با اندکی مکث این گونه پاسخ میدهد: به طور قطع باید سهام مالکان و سهامداران عمده و بالای ۵۰درصد در بورسهای خارجی عرضه شود و امکان عرضه سهام سهامدار خرد وجود ندارد یا حداقل عرضه سهام مالکیتی امکانپذیرتر است یا اگر قرار باشد با نسبت مساوی سهام سهامداران مالکیتی عرضه شود این نسبت باید بالا باشد.
به نوشته خبرنگار ما عرضه سهام شرکتهای بورسی در بورسهای خارجی میتواند به طور غیر مستقیم هم در افزایش ارزش سهام و رشد بازدهی و سهم ریسک را متوجه سهام شرکتهای بورسی تهران کند.
مدیرعامل شرکت بورس در پاسخ به این سوال که آیا سهام شرکت خاصی در الویت برنامه شرکت بورس قرار دارد؟ اضافه کرد: درخواست باید از طرف شرکتها باشد. اما از نظر ما سهام شرکتهایی نظیر شرکت ملی پتروشیمی خارک و ... که صاحب برند بینالمللی هستند میتوانند در بورسهای خارجی عرضه شوند.
همکاریهای خاورمیانهای
سنا: مدیر امور بینالملل شرکت بورس اوراق بهادار هم در این باره گفت: قرار است در حاشیه نشست مسوولان شرکت بورس تهران و دبی، جلسهای با حضور جامعه بازرگانان ایرانی مقیم امارات برگزار شود تا شرایط برای سرمایهگذاری آنان در بورس تهران فراهم شود.
جهان دوست اظهار داشت: در دیدار با جامعه بازرگانان مقیم دبی، گزارشی از وضعیت بازار سرمایهایران برای آنان ارائه خواهد شد تا بازرگانان ایرانی شناخت مطلوبی از بورس اوراق بهادار تهران بهدست آورند. وی با بیان اینکه بازرگانان ایرانی سالها است که فعالیتهای گستردهای را در امارات آغاز کردهاند، افزود: به طور حتم شرکت بورس از تجارب و پیشنهادات این افراد در راستای گسترش فعالیتهای خود استفاده خواهد کرد.
مدیر امور بینالملل شرکت بورس اوراق بهادار در ادامه اظهار داشت: نام نخستین شرکت ایرانی اواخر هفته گذشته به مالزی ارسال شد تا شرایط ورود این شرکت در بورس مالزی فراهم شود.
وی به برگزاری نشست بورسهای کشورهای عضو اکو در مهرماه امسال در تهران اشاره کرد و افزود: شرکت بورس اوراق بهادار تهران برنامههای ویژهای را برای توسعه فعالیتهای خود به ویژه با بورسهای استانبول ترکیه و کراچی ترکیه پیشبینی کرده است.
جهاندوست در خصوص حضور شرکتهای خارجی در بورس اوراق بهادار تهران اظهار داشت: با توجه بهاینکه بورس ما نیازمند منابع جدید مالی است، اولویت برنامههای این شرکت، ورود شرکتهای ایرانی در بورسهای بینالمللی است تا منابع مالی لازم به بورس تزریق شود.
به نوشته خبرنگار ما در سه چهار سال اخیر بورسهای ابتدایی و مطالعاتی برای عرضه سهام شرکت ایرانخودرو و شرکت سرمایهگذاری غدیر به بورس لندن و فرانکفورت صورت گرفت که با تغییر رتبه اعتبار کشوری ریسک سیاسی و شروع کاهش ارزش سهام و رشد هزینه مالی شرکتهای ایرانی این پروژه تا به امروز به تعویق افتاده است.
ارسال نظر