به بهانه مجمع شرکت بورس

ابوالفضل‌متین*

شرکت بورس یکی از نهاد‌های جدید بازار سرمایه است که بر اساس قانون بازار اوراق بهادار، سال گذشته تشکیل یافت و اولین مجمع عادی سالانه خود را در ۲۰ تیرماه برگزار می‌کند. این شرکت سهامی عام و خصوصی به‌عنوان عالی‌ترین مقام اجرایی بازار سرمایه از بدو تاسیس مورد توجه تمام فعالان بازار سرمایه اعم از سهامداران حقیقی، نهادهای مالی و کارگزاران بوده و شاید یکی از هیجان‌انگیزترین عرصه‌های رقابت میان فعالان بازار سرمایه در پذیره‌نویسی سهام این شرکت و انتخاب هیات مدیره و مجمع موسسان و اساسنامه این شرکت را بازار سرمایه و فعالان آن در سال گذشته شاهد بودند. هنوز خالی ماندن صندلی سهامدار حقیقی در میان صندلی‌های هیات مدیره این شرکت فراموش نشده و نظرات مختلف راجع به اساسنامه شرکت و نقطه نظرات پیرامون آن مطرح است، اما به هر حال شرکت بورس تشکیل و رکن نظارت از اجرا در بازار سرمایه جدا شد.

شرکت بورس در روند اهداف خود با واگذار شدن عملیات بازار سرمایه از سازمان به شرکت در اسفند ماه گذشته، اساسی‌ترین هدف تاسیس خود را اجرایی کرد و از انصاف نباید خارج شد که در طول این مدت حجم بازگشایی نمادها در بازار، روند مناسبی داشته و توجه کمتری به حفظ شاخص بورس از سوی مدیران بازار انجام پذیرفته است. هر چند توجه به بازگشایی نمادها در کنار عدم اجرایی شدن آیین‌نامه قفل معاملات چه در صف خرید و یا فروش، گره معاملاتی بازار سرمایه را باز نکرده است، ولی باید اذعان داشت که نماد‌های زیادی باز شدند و البته با روند مطلوب هنوز فاصله داریم و بعضی از نمادها مدت زمان طولانی است که قفل شده است و لازم است اقدامی عاجل صورت گیرد که به نظر می‌رسد مدیران بازار سرمایه باید نسبت به اطلاع‌رسانی و ایجاد آمادگی بالاتر در میان مسوولان اقتصادی و نظارتی ارشد کشور، اقدامات و فرهنگ‌سازی بیشتری انجام دهند.

و البته باید نهادهای مالی و غیرمالی فعال بازار سرمایه به این موضوع کمک کنند تا ظرفیت تحمل این فرآیند در بین مسوولان و آحاد مردم و سهامداران ایجاد شود که چاره‌ای جز عبور از این مسیر نداریم. به‌رغم آنکه حجم مبنای بعضی از شرکت‌های بزرگ توسط شرکت بورس به نصف کاهش یافت و به طور قطع در روان شدن این تعداد سهام در بازار موثر بوده است، ولی تکرار می‌کنم که بدون اجرایی شدن آیین‌نامه قفل معاملات، گره اساسی بازار سرمایه گشوده نمی‌شود و البته امید است با به‌کار‌گیری نرم‌افزار جدید معاملات توسط شرکت و استفاده از تمام آپشن‌های آن، شاهد رفع همه این مشکلات باشیم. مدیران بازار سرمایه باید بپذیرند که در مقابل حرکت بازار و نقطه تلاقی خریدار و فروشنده سهام، ممکن است در کوتاه مدت بتوان با اعمال سیاست‌هایی مقاومت کرد، ولی در نهایت بازار راه خود را می‌رود و تسلیم روند طبیعی بازار شدن و اجازه حرکت روان بازار سرمایه، صحیح‌ترین رفتار مدیریتی می‌تواند باشد و توجه داشته باشیم که هیچ عدد شاخص بورس، ۱۳۰۰۰، ۱۰۰۰۰ یا ۹۰۰۰ و حتی کمتر و بیشتر در بازار سرمایه ماندگار نیست و اگر حجم معاملات بالا و رکود نسبی بازار سرمایه رفع و نقدشوندگی بازار تامین و سود‌آوری سهامداران و فعالان بازار احیا شود، تمامی این اعداد بالا و پایین به فراموشی سپرده می‌شود. مدیران بازار سرمایه به طور قطع می‌دانند که تنور بازار سرمایه گرم نمی‌شود، مگر آنکه‌ مردم وارد بازار شوند و سهامدار حقیقی همچون گذشته در بازار سرمایه فعال شود و اعتماد عمومی مردم و سهامداران حقیقی با برنامه‌ای مدون و دقیق به بورس باز گردانده شود. این موضوع شدنی است ولی طرح و برنامه مدون لازم دارد و شاید یکی از وظایف جدی مدیریت شرکت بورس، تلاش در جهت حضور هر چه بیشتر سهامدار حقیقی در بازار باشد. امید است در روند تکمیلی شرکت بورس، مقام ناظر تمام امور اجرایی بازار سرمایه را هر چه سریع‌تر به شرکت بورس واگذار کند و شاهد آن باشیم که با انتقال سازمان بورس از حافظ به ملاصدرا و جایگزینی شرکت بورس در مکان واقعی خود یعنی تالار معاملات حافظ، ضمن بر طرف شدن مشکل ساختمان و دفتر مرکزی شرکت بورس، شاهد افزایش بیشتر انتقال امور اجرایی از سازمان به شرکت بورس باشیم. در پایان باید از مدیریت شرکت بورس بخواهیم با ادامه روند بازگشایی نمادها و به هم زدن قفل معاملات در صف‌های خرید و فروش، نقدشوندگی را به بازار سرمایه بیش از بیش باز گرداند و از تلاش گذشته در روند باز گشایی نماد‌ها تشکر کرده و امیدواریم با روان شدن بیشتر بازار، شاهد افزایش حجم معاملات و سودآوری بیشتر برای سهامداران شرکت بورس باشیم.

*دبیر کانون سهامداران حقیقی