در آستانه اولین مجمع عمومی
کارشناسان به شرکت بورس نمره میدهند
گروه بورس - شرکت بورس تهران در حالی اولین مجمع عمومی خود را در ۲۰ تیر ماه برگزار میکند که طی مدتی که از زمان آغاز فعالیتش میگذرد، بازار به دستاوردهای مختلفی رسیده است. با وجود تمام محدودیتهای موجود، کارشناسان داوریهای متفاوتی نسبت به عملکرد شرکت بورس دارند، داوریهایی که غالبا عملکرد را با توجه به مقدورات و ملاحظات تایید میکند. معقول در محیط پرتلاطم
یک کارشناس ارشد بازار، عملکرد مدیرعامل شرکت بورس را با توجه به محدودیت امکانات بسیار خوب توصیف کرد و گفت: عملکرد مدیرعامل شرکت بورس با توجه به محدودیتهایی که در اساسنامه وجود دارد، قابل قبول بوده است.شاهین شایان آرانی در ادامه گفت: با توجه به محیط پرتلاطم و ملتهب حاکم بر بورس در برهههای زمانی مختلف، برخوردهای معقولی از سوی شرکت بورس در این زمینه دیده میشود.وی انجام نشدن برخی وظایف تعریف شده شرکت بورس را ناشی از عملکرد ضعیف این شرکت ندانست و گفت: به نظر من اشکال کار بیشتر از حوزه سازمان و شورایعالی بورس بوده است.بخش زیادی هم به تداخل وظایف اجرایی سازمان و شرکت، با همدیگر برمیگردد.
تعیین تکلیف نشدن ماده ۵۷
شایان آرانی تقسیم نشدن اموال و داراییهای شرکت بورس را عامل کاهندهای در روند فعالیتهای شرکت بورس ذکر کرد و گفت: با توجه به اینکه در شرایط کنونی، شرکت دارای سرمایه و دارایی تعریف شده نیست و حتی یک ساختمان مجزا برای فعالیتهای خود ندارد، میتوان نمره خوبی به عملکرد کوتاهمدت شرکت داد. وی تصریح کرد: سازمان بورس باید اختیارات بیشتری را به شرکت بورس واگذار کند و چنانچه این برنامه را در دستور کار ندارد، بهتر است خود به انجام وظایف تعریف شده برای شرکت بپردازد.
ضرورت تفکیک وظایف
این کارشناس ارشد بازار سرمایه، تفکیک وظایف میان سازمان و شرکت را ضروری دانست و گفت: علاوه بر این کار، باید برنامهای برای انتقال داراییهای شرکت بورس از یک طرف و مشارکت دادن شرکت در عملیات پذیرش شرکتها در بورس از طرف دیگر، پیاده کرد. وی تاکید کرد: در صورت اجرا شدن ماده ۵۷، تعریف اختیارات برای شرکت در اساسنامه همچنین استقلال شرکت از سازمان از جمله مواردی است که میتواند به بهتر شدن عملکرد شرکت کمک کند. وی تاکید کرد: با تفکیک وظایف، همچنین تکلیف شرکتهایی که در صف درخواست پذیرش برای ورود به بورس هستند نیز، روشن میشود.
در حد انتظار نبود
ابراهیــم جمیـــلی، رییـس هیاتمدیره شرکت کالسیمین با اشاره به این که هنوز گزارش عملکرد شرکت بورس را دریافت نکرده، گفت: انتظار ما از شرکت بورس بیش از اینها بود اما واقعیت این است که در سال اول تشکیل این شرکت به دلیل نبود مقررات، زمان عمدهای صرف تهیه قوانین شده و نمیتوان بیش از حد انتظار داشت.
وی افزود: با توجه به نیاز بازار سرمایه به ورود شرکتهای جدید به این بازار، شرکت بورس اوراق بهادار باید زمینه تقویت بازار و آمادگی آن برای پذیرش شرکتهای جدید را در اولویت کاری خود قرار دهد.
عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی ایران سپس گفت: در شرایط فعلی با توجه به واگذاریهای اصل ۴۴ و تسریع روند خصوصی سازی لازم است، شرکتهای هلدینگ جدید تشکیل شود، از سوی دیگر با توجه به کاهش نرخ سود بانکها اکنون بهترین زمان برای استفاده از سرمایههای بلوکه شده و هدایت آنها به سمت بورس است. رییس اتاق بازرگانی زنجان پیشنهاد کرد: اگر بوروکراسی موجود حذف شود و بازار سرمایه احساس امنیت بیشتری بکند، سرمایههای کوچک به صورت مولد به کار گرفته خواهد شد، بنابراین باید همه دست به دست هم بدهند تا بازار سرمایه بهتر و بیشتر از گذشته توسعه یابد.
فعالیت مضاعف
عباس علی حقانی نسب، کارگزار بورس در این زمینه گفت: عملکرد شرکت بورس از آغاز تاسیس تاکنون مثبت ارزیابی میشود، زیرا این شرکت یک فعالیت مضاعف را دنبال میکرد، از یک سو ساختار سازی و تدوین مقررات را دنبال میکرد و از سوی دیگر عملیات اجرایی بازار را بر عهده داشت.
وی افزود: به دلیل گستره کاری شرکت در حوزههای گوناگون اعم از پذیرش انجام معاملات مدیریت تالارهای منطقهای و محلی و هدایت فعالیت آنها با در نظر گرفتن اولویت کاری شرکت بورس که «حفظ منافع سهامدار و بازار» است، عملکرد شرکت مناسب بوده است. اگرچه برخی موارد و نقایص وجود دارد که رفع آنها به گذشت زمان نیاز دارد و شرایط فرهنگی بازار باید بهتر شود.
وظایفی خارج از محدوده اختیار
همچنین یک حسابدار رسمی معتقد است: شرکت بورس طی مدت کوتاه فعالیت خود با امکانات بالقوهای که در اختیار داشته در جهت نیل به اهداف خود حرکت کرده است.
بهروز رزمآزما در عین حال اضافه کرد: البته نواقص و کمبودهایی که در فعالیت شرکت مشاهده میشود ناشی از مسائلی است که خارج از حدود اختیارات هیاتمدیره شرکت است.
وی گفت: به طور مثال مطابق ماده ۵۷ باید احوالی به شرکت واگذار شود، ولی هنوز این اقدام صورت نگرفته است.
وی تصریح کرد: با توجه به این که مجمع عمومی شرکت مزبور در شرف تشکیل است و این مورد نیز در مجمع گزارش میشود، بنابراین منطقی است که مانع مذکور به طور جداگانه در فعالیت هیاتمدیره مورد بررسی قرار گیرد.
وی تاکید کرد: با واگذاریهای هر چه بیشتر به شرکت علاوه بر شکوفایی بورس کشور میتوانیم شاهد رشد و رونق اقتصاد کشور نیز باشیم.
ارجحیت اجرا بر نظارت در سازمان بورس
اما یک کارشناس دیگر بازار، شرکت بورس را به عنوان یک زیر مجموعه سازمان بورس معرفی کرد و گفت: روند فعالیت شرکت و سازمان بورس به شکلی بوده که تصور میشود، شرکت زیرمجموعهای از سازمان است. در حالی که باید روند به شکل دیگری باشد.
امیر حسین نیک طره در توضیح این مطلب گفت: باید کلیه عملیات اجرایی به وسیله شرکت بورس انجام شود و از آن طرف وظایف نظارتی به سازمان ارجاع شود. وی تاکید کرد: سازمان بورس واحدی است که ساختار اجرایی آن بسیار گسترده است واین ساختار با ضوابط یک واحد نظارتی، تطابقی ندارد.
محدودیتهای چند منظوره
نیک طره با اشاره به محدودیتهای شرکت بورس گفت: شرکت بورس هم دارای محدودیتهای جدی از حیث توان مالی، نیروی انسانی و همین طور فضای کار است. بنابراین شرکت نمیتواند به شکل یک شرکت مستقل به وظایف پیشبینی شده خود در قانون بپردازد.
ارسال نظر