جدیدترین گزارش وضعیت نقد‌شوندگی نشان از «تغییر جهت بازار» دارد. فارس- بازار سرمایه، بهار ۸۶ را با آمار و ارقام متفاوت سپری کرد‌، به‌رغم تمام این نوسانات ارزش سهام بازار بورس از مرز ۵/۳۸‌میلیارد دلار گذشت.

عملکرد سه‌ماه اول سال بورس در مواردی چون وضعیت ۳ متغیر اصلی معاملات، میانگین بازدهی بازار و تعداد شرکت‌های سود و زیان‌ده، روند حرکت شاخص کل، ارزش بازار و‌... بررسی شده است.

آمار ۳ متغیر اصلی معاملات

چراغ‌های تابلوهای معاملاتی بازار سهام در حالی اعداد قرمز و قیمت‌های مثبت و منفی سهام شرکت‌ها را در بهار ۸۶ نشان داده‌اند که در عرض ۵۹ روز کاری بالغ ‌بر ۴‌میلیارد برگ سهم حق تقدم و عادی شرکت‌ها در قالب عرضه‌های بلوکی یا خرد معامله شده‌اند، که ارزش این تعداد سهام بیش از یک‌هزار و ۳۹۵‌میلیارد تومان برآورد شده است‌، این مبلغ از نقدینگی، توسط ۱۵۲‌هزار سهامدار حقوقی و حقیقی پرداخت شده است.

سهام مقبول بازار

در بین ۲۶۰ شرکتی که از ابتدای سال تا پایان خرداد‌ماه در بازار حاضر بودند، سهام شرکت ملی مس با ۱۸‌هزار و ۸۰۰ خریداری که داشت عنوان پرطرفدارترین سهم بهار ۸۶ را به خود اختصاص داده است. بعد از این شرکت که از ۱۵ بهمن ۸۵ در بورس پذیرفته شده است، سهام بانک پارسیان با ۱۱‌هزار و ۳۷۶ خریدار و سایپا با ۱۰‌هزار و ۴۳۱ طرفدار از جمله سهام مقبول بازار از نظر فعالان بودند.

از دیگر سهامی که با بیشترین خریدار در سه ماه اول سال برخوردار بودند باید به فولاد‌مبارکه با ۷‌هزار و ۵۳۲ خریدار‌، ایران‌خودرو با ۵‌هزار و ۱۲۸ و چادرملو با ۴‌هزار و ۲۹۰ نفر اشاره کرد.

کمترین خریداران سهام

از سوی دیگر برخی از شرکت‌ها به دلیل حضور اندک در تابلوی معاملات و یا وضعیت زیان‌دهی دارای کمترین خریدار بودند که از آن جمله می‌توان به سهام شرکت‌های قند اصفهان، پمپ ایران، مهندسی فیروزا و سولیران هر کدام با یک خریدار و سرمایه‌‌گذاری آتیه دماوند، سیمان اصفهان و قند شیروان هر یک با دو خریدار نام برد.

تساوی سهام مثبت و منفی

از وضعیت بازدهی شرکت‌ها در طول مدت‌ یاد شده نشان می‌دهد که در مجموع سهام ۲۶۰ شرکت از ۴۱۷ شرکت بورس، در تابلوهای اصلی و فرعی و چهارم معاملات مورد خرید و فروش واقع شده‌اند که در برابر سوددهی ۲۵۵‌درصدی تا یک‌صدم‌درصد ۱۲۳ شرکت بورسی، ۱۲۳ شرکت نیز با زیان‌دهی سه‌ماه اول را سپری کرده‌اند و بین ۶۴‌درصد تا یک صدم‌درصد به سهامداران خود ضرر داده‌اند.

این در حالی است که ۱۴ شرکت دیگر نیز بدون هیچ سود و زیانی مواجه بوده‌اند.

بر اساس این آمار، میانگین بازدهی سرمایه‌گذاری در بازار سهام ۷۴/۱‌درصد برآورد شده است. این در حالی است که در مدت مشابه سال قبل میانگین بازدهی بازار در بهار سال گذشته ۸/۵‌درصد سود بوده است، که این‌درصد از سود و زیان ۳۱۸ شرکت به دست آمده بود.

ارزش ۵/۳۸‌میلیارد دلاری بازار

با توجه به قیمت‌گذاری یک‌هزار و۲۰۰ تومانی سهام ایرالکو و رشد نرخ سهام شرکت‌هایی چون ملی مس و فولاد‌مبارکه، چادر‌ملو و‌... ارزش بازار در پایان خرداد‌ماه از مرز ۵/۳۸‌میلیارد دلار عبور کرد.

افت ۵۴۱ واحدی شاخص کل

بررسی نمودار حرکتی شاخص کل نیز نشان می‌دهد که به دلیل بازگشایی ۲۶۶ نماد معاملاتی که اکثرا با توجه به سود پرداختی سالانه با قیمت‌گذاری منفی همراه بوده‌اند و همچنین افت نرخ سهام برخی از دیگر شرکت‌ها از ابتدای سال تا پایان خردادماه در مجموع ۵۴۱ واحد از ارقام شاخص کل کاسته شد و عدد ۹‌هزار ۸۳۱ واحد شاخص در ۵ فروردین به ۹‌هزار و ۲۹۰ واحد در

۳۰ خرداد تغییر یافته است.