... ناگهان رویه برگشت

گروه بورس - رییس اداره نظارت بر ناشران بورسی هفته گذشته در اقدامی بی‌سابقه، با وجود تعدیل بیش از ۱۰درصدی پیش‌بینی سود هر سهم شرکت سرمایه‌گذاری گروه صنایع بهشهر ایران «وصنا»، محدودیت نوسان قیمت سهام این شرکت را حذف نکرد. این در حالی است که طبق رویه حاکم بر معاملات، اگر شرکتی پیش‌بینی سود هر سهم خود را بیش از ۱۰درصد کم یا زیاد کند، سازمان بورس در اولین روز بازگشایی نماد این شرکت محدودیت نوسان قیمت را برای آن شرکت حذف می‌کند. آخرین نمونه‌های این اتفاق تعدیل ۵/۱۰درصدی پیش‌بینی سود هر سهم نفت پارس بر اساس اطلاعیه منتشره در ۲۰/۱۰/۸۵ و تعدیل ۵/۱۰درصدی EPS بانک اقتصاد نوین بر اساس اطلاعیه منتشره در ۲۷/۱۰/۸۵ از سوی سازمان بورس و اوراق بهادار است که در هر دو مورد نماد این دو شرکت بدون محدودیت نوسان قیمت در اولین روز بازگشایی مواجه شدند، اما نماد شرکت سرمایه‌گذاری گروه صنایع بهشهر پس از تعدیل EPS از ۲۰۱ به ۲۲۲ریال معادل ۴/۱۰درصد در تاریخ ۲/۱۱/۸۵ با احتساب محدودیت نوسان دو‌درصدی بازگشایی شد.

این در حالی است که شرکت سرمایه گذاری گروه صنایع بهشهر به لحاظ اطلاع رسانی سریع و شفاف ، پیش بینی جدید خود را در کمتر از یک روز به سازمان ارایه کرد. به گفته یک منبع آگاه، رییس اداره نظارت بر ناشران دلیل این موضوع را نظر کارشناسان «سازمان» مبنی‌بر بی‌اهمیت بودن تعدیل سود هر سهم شرکت اعلام کرده است. ظاهرا اداره نظارت بر ناشران به شرکت گفته است: «طبق آیین‌نامه معاملات با اهمیت بودن تعدیل EPS باید به تایید کارشناسان و مدیران «سازمان» برسد و افزایش بیش از ۱۰درصد سود نمی‌تواند دلیلی مبنی‌بر حذف سقف محدودیت‌ها شود.» خبرنگار ما به نقل از منابع موثق گزارش کرد که تماس‌های مدیران «وصنا» پیش از آغاز زمان معاملات در روز سه‌شنبه ۳/۱۱/۸۵ و تاکید آنان مبنی‌بر تعدیل بیش از ۱۰درصد مفید واقع نشد و نماد شرکت در این روز دوباره برای تعدیل ۳ ریالی بسته شد. بر پایه این گزارش تعدیل EPS نفت پارس و بانک اقتصاد نوین تنها نمونه‌هایی از حذف محدودیت قیمت در اولین روز بازگشایی است و طی چند سال اخیر هیچ موردی مبنی‌بر عدم حذف محدودیت نوسان قیمت پس از تعدیل بیش از ۱۰درصد مشاهده نشده است که این مورد به شائبه برخورد سلیقه‌ای «سازمان» با شرکت‌های بورسی دامن می‌زند.

از طرف دیگر به دنبال این اتفاق جمعی از سهامداران حقیقی نسبت به عملکرد مدیر عملیاتی نظارت بر بازار در خصوص چگونگی برخورد در توقف و بازگشایی نماد‌ها اعتراض کردند.

جمعی از فعالان حقیقی بازار سهام نیز در گفت‌وگو با فارس اظهار داشتند: مدیر عملیات و نظارت بر بازار به هنگام توقف و بازگشایی نمادها به گونه‌ای رفتار می‌کند که موجب ضرر و زیان سهامداران شده و شائبه رفتارهای سلیقه‌ای را در اذهان عمومی متبادر می‌کند. این سهامداران در اعتراض به مدیر عملیات و نظارت بر بازار تصریح کردند: سرمایه‌گذاری صنایع بهشهر سود اعلامی ۲۰۱‌ریال را در تاریخ ۲/۱۱/۸۵ به مبلغ ۲۲۲‌ریال افزایش داد و سپس در تاریخ ۳/۱۱/۸۵ مجددا ۳ریال دیگر به سود اعلامی اضافه کرد و سود اعلامی را به مبلغ ۲۲۵‌ریال رساند که با توجه به افزایش بی ش از ۱۰‌درصد از سود اعلامی باید نماد این شرکت متوقف و قیمت سهام این شرکت از محدوده نوسان دو ‌درصدی خارج و به صورت باز معامله می‌شد.

این سهامداران افزودند: طبق آئین‌نامه‌ها و قوانین موجود هر شرکتی بعد از تعدیل ۱۰‌درصد سود، باید با توقف نماد معاملاتی روبه‌رو شود و قیمت سهام به صورت باز مورد معامله قرار گیرد که به‌رغم تعدیل بیش از ۱۰‌درصدی سود سرمایه‌گذاری صنایع بهشهر، چنین اتفاقی رخ نداد که مقصر اصلی این مساله مدیر عملیات و نظارت بر بازار است.

به گفته این سهامداران طی چند تماس با مدیرعملیات و نظارت، نامبرده موفق به قانع کردن این گروه و پذیرش اشتباه نشد و موضوع را به دیگر مسوولان ارجاع داد که به گفته این سهامداران به دلیل نظام دیوانسالار، بررسی این اعتراض توسط مدیران بورس به روزهای آینده نامعلوم موکول شد. این رویداد در شرایطی رخ داد که یکی از کارگزاران ضمن تایید اعتراض سهامداران گفت: این اتفاق به دلیل اشتباه کارشناسان مربوطه و شخص مدیر عملیات و نظارت بر بازار روی داده است. وی که خواست نامش فاش نشود اظهار داشت: متاسفانه ضریب اشتباه کارشناسان و مسوولان در مورد اطلاعیه‌ها و وضعیت توقف و بازگشایی نمادها افزایش یافته، به طوری که چندان نمی‌توان به اطلاعات منتشره از سازمان بورس تکیه کرد. این کارگزار ادامه داد: ضعف کارشناسی در بورس منجر به بروز اشتباهات فاحشی چون تداخل اطلاعات شرکت‌ها، عدم توقف نماد با توجه به تعدیل بیش از ۱۰‌درصدی سود سهام وعدم درخواست اطلاعات جدید با توجه به تحقق بیش از اندازه سود برخی شرکت‌ها شده است.

وی در خاتمه یادآور شد: در بورس دیگر کشورها یکی از قسمت‌های مهم بازار سهام، چگونگی نظارت و مرکز صدور اطلاعات است که متاسفانه به دلیل سیر طولانی اطلاعیه‌ها از زمان اعلام شرکت تا انتشار آن توسط سازمان بورس کشور، وضعیت اطلاع‌رسانی مطلوبی مشاهده نمی‌شود.