فارس- مدیرعامل سیمان‌ فارس خوزستان، می‌گوید:‌ به‌‌دلیل عدم‌بازنگری در سیستم تجدید ارزیابی دارایی‌های کارخانه‌های سیمانی، هزینه استهلاک واحدهای قدیمی غیرواقعی محاسبه شده و سوددهی آنها نیز صوری است. محمدرضا حیدری، اظهار داشت: سوددهی کارخانه‌های سیمانی صوری است، به عبارتی قیمت تمام‌شده محصولات کارخانه‌های قدیمی براساس دفاترشان پایین است و ظاهرا سود می‌دهند، ‌اما در واقع در حال حراج ماشین‌آلاتشان هستند. وی توضیح داد: نرخ‌های استهلاک در دفاتر این‌گونه شرکت‌ها تاریخی است و ذخیره‌ واقعی برای جایگزینی تاسیسات خود نیاندوخته‌اند. حیدری، خاطرنشان کرد: در گذشته یک کارخانه سیمان با یک‌میلیارد تومان راه‌اندازی می‌شد و اکنون ۱۵۰‌میلیارد تومان، هزینه راه‌اندازی یک واحد تولید سیمان است. مدیرعامل هلدینگ تامین‌اجتماعی، یادآور شد: یک واحد سیمان باید سالانه از سود خود رقمی را کنار بگذارد تا ظرف ده - دوازده سال آینده بتواند با آن سیستم‌های خود را نو کند، اما ارزش دارایی‌های کارخانه‌های ۳۰سال قبل در دفاتر آنها به همان نرخ قدیمی است و ذخیره استهلاک بر مبنای همان نرخ پیش‌بینی می‌شود و از سویی قیمت سیمان نیز از سوی دولت تعیین می‌شود. حیدری، با اشاره به اینکه پس از جنگ تحمیلی پایه پول در کشور به هم ریخت و دلار ۷تومانی که تجهیزات کارخانه با آن خریداری شده‌ بود، اکنون به سطح ۹۰۰تومان رسیده است، تاکید کرد:‌ اگر این کارخانه‌ها درحال‌حاضر راه‌اندازی شوند، هزینه راه‌اندازی هریک از آنها بالای ۱۵۰میلیارد تومان است، اما چون با یک‌میلیارد تومان راه‌اندازی شده و هزینه استهلاک نیز بر همان مبنا تعیین می‌شود، شاید اندوخته واحدهای تولیدی برای جبران استهلاک کارخانه نیز از یک‌میلیارد تومان فراتر نرود. وی گفت: تحت این شرایط چون هزینه پیش‌بینی شده، استهلاک متناسب با هزینه‌های روز نیست، عملا کارخانه‌های قدیمی سیمان تجهیزاتشان را از دست داده و باید به سهامدارانش سود نیز بپردازند.

وی گفت:‌ بدین ترتیب کارخانه‌ها طی چند سال آینده مستهلک شده و از بین می‌روند، در حالی که معتقدم پس از جنگ کارخانه‌های قدیمی باید تجدید ارزیابی‌ شده و این شرکت‌ها محصولاتشان را به نرخی می‌فروختند که می‌توانستند ذخیره استهلاکشان را کنار گذاشته و مجددا سیستم را جایگزین کنند.

حیدری تاکید کرد: هنوز هم بعضا نهادهای تصمیم‌گیری براساس محاسبات قدیمی، هزینه‌های کارخانه‌‌ها را کم و سود آن را بالا می‌دانند، در حالی که پایین بودن هزینه، به دلیل غیرواقعی بودن نرخ استهلاکی است که کنار گذاشته می‌شود و این یک فاجعه اقتصادی در صنعت سیمان است و برای آن تصمیمی گرفته نشده است. مدیرعامل سیمان خوزستان، تصریح کرد: در برخی موارد حتی سود تسهیلات بانکی کارخانه‌های سیمان را ‌نیز به عنوان هزینه نمی پذیرند. وی گفت: باید سال‌ها قبل سیستم تجدید ارزیابی دارایی‌های کارخانه‌های سیمانی اصلاح می‌شد، اما این کار انجام نشده و اکنون به صورت یک معضل درآمده است.