دنیای اقتصاد- بورس تهران از امروز تا پایان هفته شاهد 5 معامله عمده به ارزش پایه 300میلیارد تومان خواهد بود، اما پیش‌بینی اولیه این است که ارزش معاملات بر اساس رقابت خریداران از این مبلغ بسیار فراتر رود، این معاملات جدای از اینکه باعث رشد حجم و ارزش معاملات می‌شوند، باعث نقل و انتقال و جابه‌جایی مالکیت و دست به دست شدن صندلی‌های هیات مدیره شرکت‌ها می‌شود.در همین حال شاخص کل بورس اوراق بهادار هفته گذشته با رشد 224 واحدی از مرز روانی 10هزار واحد عبور کرد. بررسی روند حرکت شاخص کل بورس از ابتدای سال جاری و مقایسه آن با تغییرات این شاخص در سال گذشته تشابهاتی را نشان می‌دهد که می‌تواند در پیش‌بینی رفتار شاخص در سه ماه باقیمانده سال جاری موثر باشد.اما نکته حائز اهمیت در پیش‌بینی روند شاخص کل طی ماه‌های آینده، تقابل عوامل مثبت و منفی زیادی است که می‌تواند در آینده رخ دهد که برآیند آنها می‌تواند حرکت کلی شاخص را رقم بزند.

هفته معاملات در بورس تهران
پنج معامله بزرگ، حداقل 300میلیارد تومان
گروه بورس - علیرضا کدیور: بورس تهران از امروز تا پایان هفته شاهد ۵ معامله عمده به ارزش پایه ۳۰۰میلیارد تومان خواهد بود، اما پیش‌بینی اولیه این است که ارزش معاملات بر اساس رقابت خریداران از این مبلغ بسیار فراتر رود.
بورس تهران در هفته جاری با پنج معامله گسترش ماشین‌‌آلات عمرانی و زراعی ایران، موتورسازان تراکتورسازی ایران، بانک کارآفرین، ایران دارو و بین‌المللی توسعه ساختمان مواجه است که دو معامله اول در راستای اجرای برنامه خصوصی‌سازی دولت و سایر معاملات در مسیر معاملات درون بازاری انجام می‌شود. (جدول خبر را درباره مهم‌تر‌ین رویدادهای هفته جاری بخوانید). این پنج معامله از ابعاد مختلفی دارای اهمیت است. این معاملات جدای از اینکه باعث رشد حجم و ارزش معاملات می‌شوند، باعث نقل و انتقال و جابه‌جایی مالکیت و دست به دست شدن صندلی‌های هیات مدیره شرکت‌ها می‌شود.
در همین حال شاخص کل بورس اوراق بهادار هفته گذشته با رشد ۲۲۴ واحدی از مرز روانی ۱۰هزار واحد عبور کرد. بررسی روند حرکت شاخص کل بورس از ابتدای سال جاری و مقایسه آن با تغییرات این شاخص در سال گذشته تشابهاتی را نشان می‌دهد که می‌تواند در پیش‌بینی رفتار شاخص در سه ماه باقیمانده سال جاری موثر باشد.شاخص کل بورس در سال ۱۳۸۴ طی یک حرکت چهار مرحله‌ای ۲۲درصد افت کرد. اولین مرحله حرکت شاخص در سال گذشته، حرکت صعودی بود که شاخص از مقدار ۱۲هزار و ۱۳۰ واحد در ابتدای سال با رشد ۹/۵درصدی به ۱۲هزار و ۸۴۸ واحد در ۲۸/۱/۸۴ رسید. این رشد به‌طور عمده مرهون نزدیک شدن زمان مجامع سالانه شرکت‌ها و تقسیم سود نقدی بود که هر سال در این مقطع زمانی تکرار می‌شود.
مرحله دوم حرکت شاخص در سال 84، افت 8/23درصدی و رسیدن شاخص به سطح 9هزار و 789 واحد در 30/8/84 بود که در حقیقت این افت با توجه به شرایط سیاسی و اقتصادی آن زمان و به دلیل کاهش قیمت سهام به میزانی بیش از سود تقسیمی شرکت‌ها رخ داد.
مرحله سوم حرکت شاخص در سال گذشته رشد ۸/۶درصدی شاخص تا ۱۴/۹/۸۴ و عبور شاخص از مرز ۱۰هزار واحد و رسیدن به عدد ۱۰هزار و ۴۵۳ بود. اما آخرین مرحله از حرکت شاخص نیز افت ۵/۹درصدی شاخص و رسیدن به عدد ۹هزار و ۴۶۰ واحد بود که بخش عمده آن در دو روز پایانی سال درپی بازگشایی نماد ۷۰ شرکت اتفاق افتاد.
نگاهی به روند تغییرات شاخص کل در سال‌جاری نیز شباهت‌هایی با روند حرکتی آن در سال گذشته را نشان می‌دهد، به گونه‌ای که شاخص کل با رشد 7/1درصدی تا 20/4/85 به 9هزار و 621رسیده است که دلیل اصلی آن انتظار تقسیم سود نقدی در مجامع شرکت‌ها است. همان‌طور که ملاحظه می‌شود رشد شاخص همانند سال گذشته اتفاق افتاده است، اما میزان آن کمتر و مدت آن طولانی‌تر است.
حرکت دوم شاخص در سال ۸۵ نیز به افت شدید شاخص مربوط می‌شود. حرکتی که باعث می‌شود شاخص کل با کاهش ۷/۵درصدی به سطح ۹هزار و ۶۹ واحد در ۴/۵/۸۵ برسد. درحقیقت حرکت دوم شاخص در سال ۸۵ نسبت به حرکت دوم در سال ۸۴ با شدت کمتری اتفاق افتاده است که یکی از دلایل آن رشد به نسبت کمتر شاخص در حرکت اول در سال ۸۵ و پایین بودن میانگین P/E شرکت‌های بورسی در سال‌جاری بوده است که باعث می‌شود از یک طرف از شدت افت شاخص کاسته شود و از طرف دیگر نزولی بودن شاخص طولانی نشود.
حرکت سوم شاخص نیز که تا پایان هفته گذشته تکمیل شد، مربوط به رشد 7/10درصدی شاخص کل است که باعث شد این متغیر‌ همانند آذرماه سال‌ گذشته از مرز 10هزار واحد عبور کرده و در عدد 10هزار و 38واحد توقف کند.
در بررسی امکان تداوم روند صعودی یا تکرار افت مجدد شاخص کل در سال‌جاری باید به عواملی که می‌تواند تاثیر مثبت یا منفی بر شاخص کل داشته باشد، توجه کرد. عواملی که می‌تواند روند صعودی را در سه ماه باقی‌مانده سال‌جاری تداوم دهد، روند رو به رشد قیمت جهانی فلزات اساسی و محصولات پتروشیمی است که می‌تواند با توجه به ارزش بازار شرکت‌های این گروه، تاثیر زیادی در افزایش شاخص کل بورس داشته باشد.
اما در بررسی عوامل کاهشی، مواردی همچون پرونده هسته‌ای ایران و احتمال بازگشایی چند نماد متوقف و تاثیرگذار بر شاخص کل مانند سرمایه‌گذاری غدیر مشاهده می‌شد که می‌تواند مانع تداوم روند صعودی و احتمالا شروع روند نزولی شاخص شوند. از طرف دیگر عرضه قریب‌الوقوع سهام شرکت گسترش سرمایه‌گذاری ایران‌خودرو با توجه به قرار داشتن این شرکت در صنعت خودرو و عدم اقبال خریداران به سهام این گروه در شرایط فعلی و حجم سرمایه بالای این شرکت، می‌تواند به عنوان عاملی در جهت افت شاخص عمل کند.
اما نکته حائز اهمیت در پیش‌بینی روند شاخص کل طی ماه‌های آینده، تقابل عوامل مثبت و منفی ذکر شده و سایر عواملی است که می‌تواند در آینده رخ دهد که برآیند آنها می‌تواند حرکت کلی شاخص را رقم بزند.
به نظر می‌رسد انجام معاملات عمده در هفته جاری می‌تواند مقاومت شاخص کل را در برابر افت طی ماه‌های باقی‌مانده سال‌ پی‌ریزی کند و زمینه‌‌ساز حرکت شاخص‌های بورس تهران به سمت بالا باشد.