گروه بورس- انتخاب مدیر عامل شرکت بورس اوراق بهادار یکی از گام‌های موثر در جهت اجرای قانون جدید بازار اوراق بهادار به شمار می‌رود. با توجه به نوپا بودن تشکیلات جدید بازار سرمایه و طی مراحل تکامل این بازار، مدیر عامل شرکت بورس می‌تواند در جهت هر چه بهتر اجرایی شدن قانون جدید، بسیار موثر واقع شود. وی به عنوان بالاترین مقام اجرایی بازار، از نزدیک با مکانیزم عملیات بازار و دادوستد سهامداران در ارتباط است، بنابراین انتظارات فراوانی را باید برآورده سازد.انتظاراتی که پیش از این و در تشکیلات قبلی بورس، شاید آرمان و آرزوی بسیاری از فعالان بازار بود.گفت‌وگوی فارس با دوتن از کارشناسان به گوشه‌ای از این انتظارات می‌پردازد.

اجرای صحیح قوانین

حامد فرمند، مسوول یک گروه تحلیلگری بازار سهام در این زمینه گفت:مدیرعامل شرکت بورس در وهله اول باید شرایطی را فراهم کند تا سازمان بورس به مقام ناظر تبدیل شود و سپس زمینه اجرای قوانین و افزایش مشارکت‌کنندگان را از طریق استانداردسازی مشخص و فراهم کند.

وی با اشاره به این مطلب که بازیگران بازار سهام شامل گروه‌هایی چون سهامداران حقوقی و حقیقی، بازارسازها، کارشناسان، پژوهشگران، تحلیلگران، حسابرسان، مشاوران، مدیران و کارگزاران هستند، اظهار داشت: مدیرعامل شرکت بورس با در نظر گرفتن همه گروه‌های بازار سهام باید قوانین و مقررات را به درستی پیاده کند و در حوزه‌هایی چون شفاف‌سازی اطلاعات و مشخص کردن قواعد فعالیت در بازار سرمایه اقدمات لازم را صورت دهد.

وی ادامه داد: در حال حاضر بسیاری از مسائل مربوط به شفاف‌سازی و انتشار واقعی اطلاعات رعایت نمی‌شود و کمتر فعالی احساس وجود فضایی شفاف می‌کند که این موضوع به کاسته شدن اطمینان و اعتماد بازیگران منتهی شده است.

فرمند بحث توقف نمادها را یکی از معضلات اساسی بازار سرمایه دانست و گفت: مدیرعامل شرکت بورس باید این نکته را بداند که بازنده اصلی طولانی شدن توقف نمادها مردم هستند که جادارد در این زمینه فعالیت‌های اساسی و کارسازی انجام شود.

مسوول گروه تحلیل‌گری پارس آتی‌نگر درخصوص دیگر اولویت کاری مدیرعامل شرکت بورس به لزوم تعریف و رعایت قواعدی برای اصناف مختلف بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: بخش اجرا و عمیات بازار سرمایه که از این پس به شرکت سهامی بورس واگذار می‌شود نباید در حوزه‌هایی چون آموزش، مشاوره و اطلاع‌رسانی دخالت و فعالیت کند، بلکه فقط باید زمینه آموزش، مشاوره و اطلاع رسانی را برای اصناف مختلف فراهم کند.

فرمند ضمن تاکید بر این نکته که در حوزه تحلیلگری بازار سرمایه هیچ استانداردی وجود ندارد، تصریح کرد: در بورس تمام کشورها تحلیلگران نقش مهم و بسزایی در پیشبرد بازار به عهده دارند اما این حوزه مهم در ایران نه تنها از هیچ استاندارد و قواعدی برخوردار نیست بلکه گروه‌های مختلف و متعددی با استفاده از فضای مجازی اینترنت در قالب تالارهای گفت‌وشنود مطالبی را در قالب تحلیل ارائه می‌دهند که منجر به گمراهی سهامداران می‌شود. وی افزود: سهامداران حقیقی و حتی حقوقی های بازار سهام بارها به دلیل خلاء تحلیل‌های کارشناسانه و واقعی با ضررهای هنگفتی مواجه شده‌اند که مدیرعامل شرکت بورس باید نسبت به سر و سامان دادن و فعال کردن این حوزه زمینه‌های لازم را فراهم کند.

نصب نرم‌افزار جدید معاملات

محمدعلی شهیدی کاویانی، کارشناس بازار سرمایه نیز در گفت‌وگو با فارس ضمن اشاره به این نکته که تاخیر در راه‌اندازی شرکت بورس ضربه‌هایی را به بازار سهام وارد کرده، ابراز داشت:‌ عمده‌ترین مشکل بازار وجود نرم‌افزار معاملاتی فرسوده و ناکارآمد است که موجب سوءاستفاده برخی و دستکاری قیمت‌ها شده است.

وی ادامه داد: ‌قدیمی‌ بودن سیستم معاملات موجب شده دسترسی یکسان کارگزاران برای خرید و فروش با اشکالاتی مانند

هنگ کردن روبه‌رو شود.

شهیدی کاویانی یکی از مشکلات و اختلافات اساسی بین کارگزاران و سهامداران را خرید و فروش عمده سهام با اصطلاح «ددد» دانست و گفت: این نرم‌افزار قابلیت خرید و فروش تعداد زیادی از سهام را به طور مجزا ندارد و کارگزار مجبور است با یک کد چندین هزار و یا چند میلیون برگ سهم را خریداری ‌کند و سپس به متقاضیان تخصیص دهد که با توجه محدود بودن سهام و نوسان، برخی سهامداران از خرید سهام و یا قیمت‌های مورد نظر محروم می‌شوند.

وی ادامه داد: معضل نرم‌افزار چنان گریبانگیر شده که به عنوان مانعی بزرگ در پذیرش و عرضه سهام شناسایی می‌شود به طوری که به هنگام بازگشایی چند نماد نرم‌افزار با اختلالاتی روبه‌رو می‌شود. وی افزود: این موضوع را همگان می‌دانند اما قول دو سال گذشته مسوولان بورس عملی نشده و معلوم نیست تا اوایل سال آینده این اقدام انجام شود.

وی ادامه داد: با توجه به این مقوله مدیرعامل شرکت بورس به منظور گره‌گشایی و فراهم کردن زمینه‌های رشد شرکت‌ها و در نتیجه افزایش گزینش سهامداران باید نسبت به ارائه مجوزهای افزایش سرمایه‌ و عرضه اولیه سهام در اسرع وقت اقدام کند.

شهیدی کاویانی ضمن اشاره به این مطلب که اکثر فعالان از وضعیت اطلاع‌رسانی کنونی گله‌مند هستند به تاکید کارشناسان به لزوم ایجاد فضایی شفاف در عرصه اطلاع‌رسانی بازار سهام تاکید کرد و گفت:‌در همه نقطه‌نظرات کارشناسان درخصوص اولویت‌های کاری مدیرعامل شرکت بورس که چند روز گذشته انتشار و انعکاس یافت موضوع اطلاع‌رسانی از چنان جایگاه حساسی برخودار است که باید مورد توجه ویژه مدیرعامل قرار گیرد.