دستورالعمل  جدید برای شرکت‌های خارج از بورس

ایسنا - با اجرای دستورالعمل بازار اولیه محدودیتی برای ورود شرکت‌ها ایجاد نخواهد شد، چرا که این امر به دنبال شفاف‌سازی و کارآیی بیشتر انجام می‌شود. دکتر علی صالح‌آبادی، رییس سازمان بورس اوراق بهادار درباره نهادینه شدن بازار اولیه، گفت: آیین‌نامه ‌دستورالعمل بازار اولیه از سوی سازمان پس از بحث‌های طولانی که بین سازمان بورس و اداره ثبت شرکت‌ها بود، تدوین شد.

او با اشاره به لزوم هماهنگی سازمان با اداره ثبت شرکت‌ها و موسسات غیرتجاری بر اساس قانون افزود: شرکت‌های سهامی عام برای ثبت یا افزایش سرمایه خود باید مجوز سازمان بورس را دریافت کنند و سپس در اداره ثبت، ثبت شوند.

صالح‌آبادی بیان کرد: در آیین‌نامه دستورالعمل بازار اولیه، تعیین شمولیت یا معافیت اوراق بهادار توسط سازمان بورس صورت می‌گیرد، به طوری که برخی از اوراق بهادار همچون اوراق مشارکت دولت، بانک مرکزی و شهرداری‌ها و موسسات تحت نظارت بانک مرکزی موجب قانون از ثبت نزد سازمان معاف هستند، همچنین اوراق بهاداری که در عرضه‌های خصوصی عرضه می‌شوند و شرکت‌های سهامی عامی که کل حقوق صاحبان سهام آن از رقمی که سازمان تعیین می‌کند، کمتر باشد از ثبت در سازمان معاف هستند. وی تصریح کرد: رقمی که سازمان بورس برای شرکت‌های سهامی عام برای معافیت از ثبت در نظر گرفته است، کمتر از یک میلیارد تومان است، به طوری که اگر کل حقوق صاحبان سهام یک شرکت سهامی عام کمتر از یک میلیارد تومان باشد، نیازی به ثبت و مجوز سازمان بورس ندارد، اما اگر بخواهند افزایش سرمایه داده و آن را به بیش از یک میلیارد تومان افزایش دهند، نیازمند مجوز از بورس است.

رییس سازمان بورس اوراق بهادار درباره شرکت‌هایی که در گذشته ثبت شده‌اند، گفت: شرکت‌ها در صورتی که بخواهند افزایش سرمایه بدهند، باید مجوز لازم را از سازمان کسب کنند. همچنین از شرکت‌هایی که کل حقوق صاحبان سهام آنها بیش از یک میلیارد تومان است، درخواست کرده‌ایم که در بانک اطلاعاتی سازمان ثبت شوند، زیرا اگر بخواهند افزایش سرمایه بدهند، نیازمند مجوز سازمان هستند، در عین حال شرکت‌هایی که قبلا ثبت شده‌اند، ما الزامی به ثبت آنها نداریم.

صالح‌آبادی با اشاره، لزوم ثبت اسناد و مدارک نزد سازمان ، بیان کرد: براساس فصل سوم آیین‌نامه دستورالعمل بازار اولیه بیانیه ثبت و پذیره‌نویسی خواهیم داشت. بیانیه ثبت مجموعه مدارکی است که شرکتی که می‌خواهد در سازمان ثبت شود، باید به سازمان بورس ارائه دهد. خلاصه‌ای از بیانیه ثبت تحت عنوان بیانیه پذیره‌نویسی در روزنامه‌ها چاپ خواهد شد که مردم براساس این بیانیه اقدام به خرید سهام خواهند کرد، اما اطلاعات کامل مربوط به شرکت در سایت سازمان بورس درج خواهد شد.

رییس سازمان بورس اوراق بهادار گفت: براساس این دستورالعمل شرکت‌هایی که می‌خواهند در سازمان ثبت شوند، باید از خدمات شرکت‌های تامین سرمایه استفاده کنند. به طوری که شرکت‌های تامین سرمایه باید مدارک لازم برای شرکت‌ها را کامل کرده و به سازمان ارائه دهند، در تمام کشورها نیز شرکت‌های تامین سرمایه، واسط بین ناشر و مردم هستند. وی با اشاره به نبود شرکت‌های تامین سرمایه در کشور افزود: در دستورالعمل پیش‌بینی شده که تا هنگام تشکیل شرکت‌های تامین سرمایه، وظایف این شرکت‌ها را سایر مراجع مالی و بانک‌ها و موسسات اعتباری انجام می‌دهند.

صالح‌آبادی با اشاره به مشخص شدن مراحل ثبت در دستورالعمل بازار اولیه بیان کرد: همچنین تعهدات ناشر نسبت به عرضه خصوصی و عمومی نیز مشخص شده است، به طوری که هر ناشری که مجوز انتشار از سازمان دریافت می‌کند، باید یکسری اطلاعات را به سازمان ارائه کند که بحث افشای اطلاعات و گزارشگری سازمان بورس برای سهامداران است تا سهامداران اطلاعات مربوط به شرکت را چه در بورس باشد و چه در خارج از بورس، از سازمان بورس دریافت خواهد کرد.

او تصریح کرد: دستورالعمل بازار اولیه به شورای بورس ارائه شده که کمیسیون فرعی شورا نیز موظف شده که دستورالعمل پیشنهادی سازمان را مورد بررسی قرار دهد تا نهایتا به شورای بورس برای تصویب ارائه شود. رییس سازمان بورس اوراق بهادار، گفت: این دستورالعمل هفته‌های آینده در شورای بورس مطرح خواهد شد.

او درباره ایجاد محدودیت برای ورود شرکت‌ها به بورس با اجرای دستورالعمل بازار اولیه گفت: با اجرای این دستورالعمل محدودیتی برای شرکت ایجاد نخواهد شد، همچنین نباید نظارت و کسب مجوز از سازمان بورس، محدودیت تلقی شود، چرا که این امر به دنبال شفاف‌سازی و کارآیی بیش‌تر انجام می‌شود.

صالح‌آبادی تصریح کرد: در گذشته نظارتی بر افشای اطلاعات و گزارشگری و صورت مالی شرکت‌های سهامی عام و خارج از بورس وجود نداشت، در قانون نیز تصریح شده که نظارت‌ها صرفا به منزله شفافیت اطلاعات است. وی گفت: در جاهایی که منافع مردم در رابطه با اوراق بهادار مورد خطاب قرار بگیرد، سازمان بورس به عنوان سازمان عمومی نظارت خواهد کرد که شفافیت اطلاعاتی برای عامه سرمایه‌داران ایجاد شود.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار افزود: اجرای این دستورالعمل باعث می‌شود شرکت‌هایی که خارج از بورس هستند، با گذشت زمان شرایط خود را به شرایط بورس نزدیک ‌کنند، لذا مانند گذشته که شرکت‌ها آمادگی ورود به بورس را نداشتند، این شرایط پیش نخواهد آمد. وی ادامه داد، لذا بازار اولیه آمادگی شرکت‌های خارج از بورس را برای ورود آنها به بورس افزایش می‌دهد.