گروه بورس- یک گروه تحلیلگری با بررسی وضعیت بازار سهام کشور در شش‌ماه اول سال‌جاری پیش‌‌‌بینی کوتاه مدتی را در خصوص رفتار گروه‌های بازار در نیمه دوم سال ارائه کرده است. شرکت مدیریت و راهبری سرمایه آگاهان در پیش‌بینی خود آورده است: در شش‌ماه اول سال ۱۳۸۵ جمعا تعداد ۶۱۸۳میلیون سهم به ارزش ۲۰۲۸۵میلیارد ریال در بورس اوراق بهادار تهران مورد معامله قرار گرفت که از نظر تعداد سهام معامله شده نسبت به دوره مشابه سال قبل ۲۶درصد کاهش و از نظر مبلغ حدود ۵/۴۴درصد کاهش یافته است. متوسط ارزش هر سهم معامله شده در این دوره مبلغ ۳۲۸۱ریال بوده است. در پایان شهریور ماه ۱۳۸۵ شاخص کل ۹۵۰۱ بوده که در مقایسه با شاخص کل در پایان سال ۱۳۸۴ تنها به میزان ۳۸ واحد (۴/۰درصد) رشد یافته است. رشد شاخص بازده نقدی طی این شش‌ماه ۴/۹درصد بوده است.

این تحلیل در پیش‌بینی بلندمدت و کوتاه‌مدت خود آورده است: پیش‌بینی تحولات بلندمدت بازار سهام ایران به علت عوامل اساسی تاثیرگذار بر آن مانند مسائل هسته‌ای، بین‌المللی و منطقه‌ای، زمان اجرای عملی برنامه خصوصی‌سازی گسترده شرکت‌های بزرگ دولتی و اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی و نحوه اجرای آن و غیره، بسیار دشوار است. اما در کوتاه‌مدت می‌توان انتظار داشت که تا پایان سال شاهد گرایش بیشتر فعالان بازار به سهام شرکت‌های تولیدکننده محصولات پتروشیمی باشیم. این تحلیل می‌افزاید: در نیمه اول سال ۸۵ شاخص گروه مزبور ۸/۳درصد ترقی کرده و در مهر ماه رشد قیمت سهام شرکت‌های عضو این گروه سرعت گرفته و صف‌های طویل خرید برای سهام مزبور تشکیل شده است. در مجموع استنباط بازار نسبت به سهام این شرکت‌ها به علت بالا ماندن قیمت نفت در بازار جهانی، احتمال خروج محصولات آنها از سبد حمایتی، P/E منطقی و طرح‌های توسعه آنها مثبت است. بازار همچنین نسبت به گروه شرکت‌های املاک و ساختمان توجه دارد و پیش‌بینی می‌شود که با عنایت به رشد حدود ۲۰درصدی قیمت ساختمان و املاک در بسیاری از شهرها در نیمه اول سال ۸۵، بر تحرک بازار مسکن و ساخت و ساز افزوده شود. در ادامه آمده است: البته تداوم سرمایه‌گذاری در مسکن، متاثر از شرایط اساسی مانند امنیت اقتصادی، حمایت دولت و سطح درآمد مردم است. شرکت‌های سیمانی به شدت نیازمند عنایت دولت و خروج از سبد حمایتی دولت هستند. تحت شرایط موجود و با توجه به نرخ پایین فروش سیمان توسط تولیدکنندگان، تکمیل طرح‌های توسعه ظرفیت‌های تولید سیمان در کشور همچنان با مشکل مواجه خواهد بود. قیمت فروش سیمان ضرورتا باید تعدیل و مکانیزم قیمت‌گذاری تابع عرضه و تقاضای بازار باشد.

در صورت تعدیل قیمت سیمان، سهام شرکت‌های سیمانی مورد توجه بازار سرمایه قرار گرفته و بورس اوراق بهادار تهران رونق بیشتری خواهد یافت. ماده اولیه معدنی بیش از ۸۰درصد فلز روی تولیدی در کشور از معدن انگوران تامین می‌شود. معدن مزبور به تازگی ریزش کرده و بهره‌برداری از آن متوقف شده است. شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران که بهره‌بردار این معدن است، هنوز تاریخی را برای آماده‌سازی معدن جهت بهره‌برداری مجدد اعلام نکرده، لذا وضعیت اکثر شرکت‌های تولیدکننده کنسانتره و فلز سرب و روی در کشور متاثر از وضعیت معدن انگوران خواهد بود.

این گزارش می‌افزاید: آنچه به عنوان یک پیش‌بینی کوتاه‌مدت می‌توان اظهار کرد این است که در نیمه دوم سال ۸۵ از میزان فعالیت‌های تولیدی و اقتصادی شرکت‌های مزبور کاسته خواهد شد و این امر شاخص‌های گروه استخراج کانه‌های فلزی و فلزات اساسی را تحت‌تاثیر قرار خواهد داد. این در شرایطی است که بهای فروش فلزات روی و سرب در بازارهای جهانی و داخلی به نقطه اوج خود و به حدود ۴۰۰۰دلار و ۱۵۰۰دلار رسیده است.

عملکرد بانک‌های خصوصی در دوره کوتاه فعالیت آنها‌، بسیار مطلوب و در مقایسه با بانک‌های کم انگیزه دولتی موفقیت آمیز بوده است.

در صورتی که دولت در جهت فراهم کردن بستر مناسب‌تر برای فعالیت آنها حرکت کند، فعالیت این بانک‌ها به سرعت توسعه یافته و سهام آنها بورس تهران را متحول خواهد کرد.

این گزارش می‌افزاید: اگر شش ماه اول سال‌جاری دوره توجه ویژه بازار سهام به شرکت‌های استخراج کانه‌های فلزی و تولید فلزات اساسی بود، شش ماه دوم احتمالا دوره توجه ویژه بازار نسبت به سهام شرکت‌های پتروشیمی خواهد بود. حادثه معدن انگوران، P/E بالای سهام شرکت‌های معدنی و فلزی، مسائل مدیریتی و مالی در شرکت‌های خودرویی و مسائل مبتلا به گروه‌های سیمانی و بانک‌ها این احتمال را تقویت می‌کند.