کاهش سهم ۱۰شرکت برتر طی نیمسال فعالیت بازار
جابهجایی بزرگان در بورس - ۲۲ شهریور ۸۵
گروه بورسـ بورس اوراق بهادار تهران طی ماه جاری، شاهد تغییراتی در ردهبندی شرکتهای بورسی به لحاظ ارزش بازار بود. این تغییر بهطور عمده پس از برگزاری مجامع سالانه شرکتها و تقسیم سود نقدی به وقوع پیوست.
مهمترین جابهجایی در این ردهبندی، افت قیمت سهام شرکت سایپا و واگذاری عنوان با ارزشترین شرکت بورس از طرف سایپا به شرکت سرمایهگذاری غدیر بود.
در حقیقت سایپا پیش از بستهشدن نماد برای برگزاری مجمع سالانه شاهد قیمتی معادل 4304 ریال برای هر سهم بود که با توجه به سرمایه 5250میلیارد ریالی شرکت مزبور، از ارزش بازاری معادل 22هزار و 596میلیارد ریال برخوردار بود. اما به واسطه تقسیم سود 800 ریالی سایپا در مجمع سالانه، بازگشایی نماد شرکت مزبور در 13شهریور ماه جاری باعث کاهش قیمت هر سهم سایپا به سطح 3854ریال شد که در نتیجه آن ارزش بازار سایپا به 20هزار و 5/233میلیارد ریال تنزل پیدا کرد. در نتیجه این افت، شرکت سرمایهگذاری غدیر با ارزش بازاری معادل 6/20619میلیارد ریال به رده اول شرکتهای بورسی به لحاظ ارزش بازار صعود کرد. یکی از دلایل این جابهجایی نیز ثابت ماندن قیمت سهام شرکت سرمایهگذاری غدیر از تاریخ 26اردیبهشت ماه امسال بهدلیل عدم معامله سهام و حجم مبنای بالا بوده است، به طوری که قیمت هر سهم شرکت مزبور در این مدت تنها 12ریال کاهش پیدا کرده است و از 4085 به 4073ریال رسیده است.
البته حجم مبنای شرکت سرمایهگذاری غدیر با توجه به سرمایه ۵/۵۰۶۲میلیارد ریالی معادل ۴میلیون و ۵۰هزار سهم است. به این معنا که شرکت مزبور باید روزانه معادل ۴میلیون و ۵۰هزار سهم دادوستد شود، تا بتواند دودرصد تغییر قیمت پیدا کند و در مدت یادشده این شرکت تنها شاهد معامله ۸۰هزار سهم خود بوده است.
همچنین در میان 10شرکت برتر بورس، پتروشیمی خارک با ارزش بازاری معادل 13هزار و 10میلیارد ریال، جایگاه سوم را از آن خود کرده است و شرکتهای ایرانخودرو، چادرملو، سرمایهگذاری صندوق بازنشستگی، گلگهر، سیمان فارس و خوزستان، پتروشیمی اراک و سرمایهگذاری بانکملی رتبههای چهارم تا دهم را به خود اختصاص دادهاند.
با نگاهی به ۱۰ شرکت یاد شده، مشخص میشود که از بین ۱۰ شرکت بورسی، سه شرکت در گروه شرکتهای چند رشتهای صنعتی قرار دارند که شامل سرمایهگذاری غدیر، صندوق بازنشستگی و بانکملی میشود. همچنین دو شرکت خودروساز سایپا و ایرانخودرو که هر دو به نوعی هلدینگ تخصصی خودرو هستند، نیز دیده میشود. سیمان فارس و خوزستان نیز هلدینگ تخصصی سیمان است و قسمت عمده پرتفوی شرکت مزبور از سهام شرکتهای سیمانی تشکیل شده است.
در میان چهار شرکت باقیمانده نیز دو شرکت پتروشیمی خارک و اراک در گروه شیمیایی، چادرملو و گلگهر در گروه استخراج کانههای فلزی قرار دارند. این 10شرکت بیش از 36درصد ارزش کل بورس (معادل 118هزار و 684میلیارد ریال) را به خود اختصاص دادهاند، به بیان دیگر بیش از یکسوم ارزش بورس ایران در اختیار 10شرکت برتر است.
همچنین با مقایسه وضعیت فعلی با ۱۰شرکت برتر بورس در ابتدای سالجاری مشخص میشود که تغییراتی در این ترکیب به وجود آمده است، به این صورت که شرکتهایی مانند بانک پارسیان و گروه بهمن که در آن زمان رتبههای نهم و دهم را از آن خود کرده بودند، از این فهرست خارج شدهاند و جای خود را به دو شرکت فلزی چادرملو و گلگهر دادهاند. دلیل خارجشدن بانک پارسیان از لیست ۱۰شرکت برتر، مربوط به سیاستهای شورای پول و اقتصاد و بانکمرکزی در کاهش نرخ سود تسهیلات بانکی بوده است.
گروه بهمن نیز بهدلیل کاهش EPS با افت ارزش بازار مواجه شده است. نکته جالب در مقایسه ارزش بازار ۱۰شرکت برتر از ابتدای امسال، کاهش ۵/۰درصدی سهم شرکتهای برتر از بورس بوده است که نشان از رشد کمتر ارزش بازار ۱۰شرکت برتر نسبت به سایر شرکتهای بورسی دارد که عمدهترین دلیل آن، حجم مبنای بالای این شرکتها و رشد کمتر قیمت سهام این شرکتها نسبت به سایر شرکتهایی است که حجم معاملات اندک، امکان افزایش قیمت پیدا میکنند.
در این شرایط به نظر میرسد جو مثبت حاکم بر بورس میتواند باز هم سهم ۱۰شرکت برتر را از ارزش بورس کاهش دهد.
ارسال نظر