برنامه قطعی زمان‌بندی 120شرکت در هفته جاری اعلام می‌شود

گروه بورس- اولتیماتوم، فهرست، لیست، تکذیب، سفر، وزیر، هفته و ... اینها همه واژگانی هستند که خصوصی‌سازی و واگذاری ۱۲۰شرکت بورسی را به حاشیه رانده، اما همه این حاشیه‌ها در صدر اخبار خصوصی‌سازی قرار گرفته است. به نوشته خبرنگار ما، در حالی که در روز چهارشنبه گذشته سازمان خصوصی سازی اعلام کرده بود که در صورت اعلام نشدن اسامی شرکت‌های نفتی تا پایان ۳۰ خرداد آنها را در جلسه هیات عالی واگذاری به تصویب خواهند رساند، اما در روزهای گذشته از سوی برخی از رسانه‌ها، لیست ۱۲۰ شرکت نفتی برای واگذاری را منتشر کرد که بر اساس آن از این میزان ۴۹ شرکت زیرمجموعه وزارت نفت آماده واگذاری در سال جاری، ۲۲شرکت در سال ۸۷، معادل ۱۳ شرکت در سال ۸۸، ۱۳ شرکت در سال ۸۹، ۱۵ شرکت در سال ۹۰ و ۱۳ شرکت در سال ۹۱ خواهد بود.

پس از انتشار این لیست مسوولان وزارت نفت و سازمان خصوصی‌سازی در گفت‌وگو با خبرگزاری «ایسنا»، انتشار رسمی لیست شرکت‌ها را رد کردند.

یک مقام مسوول در وزارت نفت اعلام کرد که گزارش منتشر شده مربوط به گذشته است و چنین لیستی در وزارت نفت وجود ندارد.

وی به «ایسنا» گفت: تا آخر هفته جاری تعداد شرکت‌هایی که آمادگی لازم برای عرضه در بورس دارند را در اختیار وزارت امور اقتصادی و دارایی خواهیم گذاشت که تعداد آنها از ۱۱۸ شرکت هم کمتر است.

او کم بودن تعداد شرکت‌ها را به دلیل اصلاح ساختارهاشان ذکر کرد و افزود: علاوه بر اصلاح ساختار مباحث مربوط به آزادسازی قیمت‌ها، مساله سرمایه‌گذاری و پرداخت دیون باید در پروسه‌ای که مورد تصویب هیات وزیران قرار می‌گیرد، دیده شود.

این مقام مسوول با بیان این‌که واگذاری شرکت‌های نفتی در دو بخش انجام خواهد گرفت، توضیح داد: یکسری شرکت‌ها آمادگی ورود به بورس را داشته و واگذاری یکسری از شرکت‌ها نیز تابع مصوبه‌ای خواهد بود که تکلیف آنها از لحاظ الزامات واگذاری مشخص خواهد شد.

این مقام مسوول ادامه داد: بخش مهمی از مصوبه تاکنون نهایی شده و بخشی نیز در حال بررسی است.

وی از اعلام لیست شرکت‌های نفتی تا آخر هفته خبر داد و افزود: شرکت‌هایی که از لحاظ بنیه اقتصادی آمادگی عرضه در بورس را داشته باشند، معرفی خواهند شد و الباقی شرکت‌ها که نیازمند اصلاح ساختار باشند اصلاحاتی روی آنها صورت گرفته و سپس اعلام می‌شوند، بنابراین لیستی که ارائه شده مفید نبوده و چند روز آینده تغییر خواهد کرد.

سید مهدی عقدایی، معاون واگذاری سازمان خصوصی، به اعلام نشدن فهرست شرکت‌های نفتی اشاره کرد و گفت: هنوز لیستی به سازمان خصوصی‌سازی اعلام نشده و تا اعلام اسامی حداقل دو تا سه روز به طول خواهد انجامید.

اولتیماتوم دولت به دولت

«خبرگزاری مهر» گزارش داد که ‌سازمان خصوصی‌سازی تا سه شنبه هفته جاری به وزارت نفت مهلت داده تا اولین فهرست واگذاری‌ شرکت‌های زیر مجموعه این وزارتخانه را ارائه کند.

معاون امور آماده‌سازی سهام و شرکت‌های دولتی‌ سازمان خصوصی‌سازی در گفت‌وگو با «مهر» گفت: براساس توافقی که بین وزارتخانه‌های امور اقتصادی و دارایی و نفت در جلسه روز پنج شنبه هفته گذشته صورت گرفت، وزارت نفت باید تا ۲۴ خرداد (پنج‌شنبه) فهرست اسامی ۱۵ شرکت زیر مجموعه این وزارتخانه را که مشمول واگذاری به بخش‌خصوصی هستند، به‌سازمان خصوصی‌سازی ارائه می کرد.

وزیر در سفر

اسماعیل غلامی افزود: براساس بحث‌های مجددی که با این وزارت خانه صورت گرفت، به دلیل سفر کاری وزیر نفت به خارج از کشور، قرار شد پس از بازگشت وزیر نفت، لیست این شرکت‌ها حداکثر تا روز سه‌شنبه هفته جاری به ‌سازمان خصوصی‌سازی ارائه شود.

به گفته وی، اگر وزارت نفت تا روز سه شنبه هفته جاری لیست اسامی ۱۵ شرکت مشمول واگذاری مرحله اول این وزارت خانه را به‌سازمان خصوصی‌سازی اعلام نکند، ‌سازمان خصوصی‌سازی مجبور است لیست تعدادی از شرکت‌های زیر مجموعه وزارت نفت را براساس لیستی که خود آماده کرده است، در جلسه روز چهارشنبه هیات عالی واگذاری برای تصویب ارائه کند.

عضو هیات عامل‌ سازمان خصوصی‌سازی با تاکید بر اینکه ‌سازمان خصوصی‌سازی لیست ۱۲۰شرکت از شرکت‌های زیر مجموعه وزارت نفت را برای واگذاری مشخص کرده است، تصریح کرد: از بین ۱۲۰ شرکت مشمول، تعدادی در سال جاری و تعدادی در سال‌های آینده واگذار خواهد شد.

۱۰شرکت استثنایی

وی با بیان اینکه اگر وزارت نفت فهرستی از شرکت‌های خود را برای واگذاری به ‌سازمان خصوصی‌سازی ارائه کند، مجبور است برای آماده‌سازی آنها با‌سازمان خصوصی‌سازی همکاری کند، افزود: البته ۱۰ شرکت تولید نفت و گاز وزارت نفت جزو استثنائات بند(ج) هستند که واگذار نخواهند شد.

غلامی خاطرنشان کرد: اگر وزارت نفت خود اولویت واگذاری شرکت‌های زیر مجموعه را مشخص کند، بهتر است، زیرا در واگذاری آنها با مشکلات کمتری مواجه خواهیم شد.

وی لیست شرکت‌های مشمول واگذاری شرکت نفت را به سه گروه براساس شرایط قیمت گذاری محصولات آنها تقسیم بندی کرد و گفت: در مرحله اول شرکت‌هایی که نرخ محصولات آنها براساس نرخ مصوب دولت نیست و به صورت آزاد تعیین می شود، واگذار خواهد شد، مشمولین مرحله دوم شرکت‌هایی هستند که نرخ‌های آنها مصوب دولت بوده، اما باید دولت برای آزادسازی محصولات آنها راه‌حلی پیدا کند و مرحله سوم شرکت‌هایی هستند که هنوز به بهره‌برداری نرسیده‌اند.

معاون‌سازمان خصوصی‌سازی تصریح کرد: براساس مصوبه هفته گذشته هیات دولت، قرار است از محل ۷۰‌درصد فروش سهام شرکت‌های دولتی که به شرکت مادر تخصصی آنها ارائه می‌شود، طرح‌های در دست انجام و نیمه تمام، تکمیل و سپس واگذار شوند.