دنیای اقتصاد- پازل سرمایه‌گذاری در بورس در دو ماه اول سال ۸۶ خواندنی است در مجموع به نظر می‌رسد بورس تهران که در سال گذشته به دلیل رشد قیمت مواد اولیه (فلزات اساسی و محصولات پتروشیمی)، بازدهی ۷/۱۴درصدی را ثبت کرد، در سال‌جاری با مشکلات ساختاری بسیاری روبه‌رو است. پازل سرمایه‌گذاری در بورس ۸۶

سهامداران در ۲ماه اول سال ۷/۲ درصد زیان دیدند

گروه بورس- علیرضا کدیور: پازل سرمایه‌گذاری در بورس در دو ماه اول سال ۸۶ خواندنی است. طی این مدت سرمایه‌گذاران شاهد زیان ۷/۲درصدی بودند. ۲۲درصد از معاملات متعلق به یک سهم بوده است و ...

بورس اوراق بهادار تهران در شرایطی دومین ماه سال‌جاری را پشت‌سر می‌گذارد که سهامداران فعال در بازار سرمایه به طور میانگین شاهد زیان ۷/۲درصدی در بورس هستند. این زیان به طور عمده مربوط به آغاز مجدد معاملات سهام گروه روی و ایران‌خودرو بود. ایران‌خودرو به دلیل کاهش سود محقق شده در سال مالی قبل، پس از افزایش سرمایه ۱۱درصدی با افت شدید قیمت بازگشایی شد. همچنین شرکت‌های تولیدکننده شمش روی که مدت زیادی به دلیل کاهش قیمت جهانی فلز روی و نگرانی‌های ناشی از ریزش معدن انگوران به عنوان مهم‌ترین منبع تامین مواداولیه با صف فروش روبه‌رو بودند، پس از بازگشایی نماد شاهد کاهش قیمت و تاثیر زیاد بر شاخص‌های بورس بودند.

از طرف دیگر شرکت ملی صنایع مس ایران، که طی روزهای گذشته به واسطه رشد قیمت جهانی مس با اقبال معامله‌گران روبه‌رو بود، با ارزش بازاری معادل ۳۱هزار و۲۶۴میلیارد‌ریال، عنوان با ارزش‌ترین شرکت بورس تهران را نصیب خود کرد و فولادمبارکه اصفهان که به لحاظ سرمایه ثبت شده، سه برابر بزرگ‌تر از ملی مس است به رتبه دوم سقوط کرد.

ایستاده روی یک سهم

همچنین ارزش معاملات سهام از ابتدای سال تاکنون به بیش از ۴۰۴میلیارد تومان رسید، که بخش عمده آن به معاملات ملی مس اختصاص یافت. به گونه‌ای که این شرکت، پس از ۸۹میلیارد تومان معامله، ۲۲درصد کل معاملات بورس از ابتدای سال را از آن خود کرد و سیمان تهران با ۵/۴۱میلیارد تومان معامله که ناشی از انتقال سهام تحت تملک بنیاد مستضعفان به زیرمجموعه خود بود، در رده بعدی جای گرفت.

کاهش ۲۶درصدی ارزش معاملات

اما مقایسه ارزش معاملات امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل حکایت از کاهش ۲۶درصدی این متغیر سهم در بورس تهران دارد. به بیان دیگر در زمانی که به دلیل نزدیکی فصل مجامع سالانه انتظار رشد ارزش معاملات به منظور دریافت سود نقدی در مجامع شرکت‌ها وجود دارد، به صورت معکوس افت شاخص‌ها و ارزش معاملات اتفاق می‌افتد. در مجموع به نظر می‌رسد بورس تهران که در سال گذشته به دلیل رشد قیمت مواد اولیه (فلزات اساسی و محصولات پتروشیمی)، بازدهی ۷/۱۴درصدی را ثبت کرد، در سال‌جاری با مشکلات ساختاری بسیاری روبه‌رو است، تا حدی که حتی انتشار خبرهای مثبت سیاسی نیز نمی‌تواند باعث ترغیب سهامداران به خرید سهام شرکت‌ها شود. همچنین عدم افت سنگین شاخص‌های بورس طی روزهای گذشته به طور عمده مرهون رشد قیمت شرکت ملی صنایع مس بوده است که افت قیمت جهانی فلز مس می‌تواند از یکسو سهام این شرکت و شاخص‌های بورس را با کاهش چشمگیر روبه‌رو کند و از سوی دیگر می‌تواند فشار فروش را بر روی سایر شرکت‌های حاکم بر بورس تشدید کند.

خط تداوم رکود

از دیگر نکات مهم در بورس تهران، می‌توان به افت قیمت سهام شرکت‌ها پس از مجامع سالانه حداقل به میزان سود تقسیم شده اشاره کرد که این موضوع در کنار افت پیوسته P/E سهام شرکت‌های بورسی می‌تواند به عنوان خطر تداوم رکود در بورس مطرح شود. اتفاقی که طی دو سال گذشته به طور مداوم در حال تکرار است.

درنهایت اینکه بحث حضور سرمایه‌گذاران خارجی در شرایطی که سرمایه‌گذاران داخلی در حال خروج از بازار سرمایه هستند و صحبت از عرضه سهام دولتی در حالی که بورس با بازار عرضه سهام روبه‌رو است، بیهوده است.