گروه بورس - یکی از مشکلاتی که بورس اوراق بهادار تهران از آن رنج می‌برد، نبود نهادهای تخصصی مشاوره برای ارائه خدمات فعالان بازار سرمایه به ویژه سهامداران حقیقی است. شدت این مشکل تا حدی پیش رفته است که مسوولان سازمان بورس اوراق بهادار در مقاطع زمانی مختلف اقدام به ارائه مشاوره به سهامداران می‌کنند.سابقه این موضوع به زمان مسوول سابق ناظر و مجری بازار باز می‌گردد که در آن زمان با توصیه‌هایی در مصاحبه‌های رادیو تلویزیونی و مطبوعاتی، افراد حقیقی را به حضور در بازار سرمایه و خرید سهام شرکت‌های خاص تشویق می‌کرد.

در تازه‌ترین نمونه این گونه مشاوره، مدیر عامل شرکت بورس اوراق بهادار مشترکان مخابرات را به تبدیل ودیعه تلفن‌های ثابت و همراه به سهام ترغیب کرده است.

در کنار این مورد که به نظر می‌رسد به دلیل جایگاه نظارتی و اجرایی سازمان شرکت سهامی بورس، ارائه این گونه پیشنهادها صحیح نیست، پایگاه اطلاع‌رسانی بازار سرمایه ایران که متعلق به سازمان بورس اوراق بهادار است، در اقدامی نادر به تحلیل شرکت‌های بانکی و تاثیر کاهش نرخ سود تسهیلات بانکی بر بانک‌های خصوصی حاضر در بورس و اظهار نظر در خصوص بخشنامه دولت کرده است.

تحلیل بانک‌ها از سوی کارشناس مدیریت پژوهش «سازمان» صورت گرفته و اظهارنظر در خصوص افزایش ۳۰درصدی تعرفه صادرات انواع آهن قراضه ضایعات از سوی نایب‌رییس انجمن صنایع و معادن سرب و روی ایران در این سامانه منتشر شده است.

فارغ از میزان صحت تحلیل‌ها و برداشت‌های فوق، به نظر می‌رسد مقامات و مراجع رسمی نظیر «سازمان» در مقام نظارتی نمی‌تواند له یا علیه هیچ‌یک از شرکت‌ها و صنایع بورسی اظهارنظر کند و این موضوع در حیطه مسوولیت‌های تعریف شده «سازمان» و شرکت بورس نیست، بلکه این موارد باید از سوی کارشناسان و متخصصان مربوطه مورد نقد و بررسی قرار گیرد.وظیفه «سازمان» و شرکت بورس نیز نظارت بر حسن انجام معاملات، تسهیل شرایط معامله برای تک‌تک سهامداران و نظارت بر شرکت‌های بورسی در زمینه اجرای آیین‌نامه‌های «سازمان» است.چرا که این گونه اظهارنظرها و تحلیل‌ها از سوی «سازمان» تنها می‌تواند شبهه جانبداری یا خصومت «سازمان» را با برخی از صنایع و شرکت‌ها به اذهان متبادر کند.

از طرف دیگر ارائه اینگونه تحلیل‌ها از سوی مسوولان به نوعی هزینه کردن مسوولان از جیب سهامداران است، چرا که در صورت به نتیجه رسیدن توصیه‌ها، مسوولان می‌توانند از این موضوع در جهت اثبات کارآیی مدیریت خود استفاده کنند.

اما در صورت شکست، این سهامداران هستند که هزینه توصیه‌های مسوولان بورس را پرداخت می‌کنند.

نتیجه‌ای که برای خیل عظیمی از سهامدارانی که در سال‌های ۸۳ و ۸۴ به توصیه مسوولان وارد بازار سرمایه شده‌اند، حاصل شده است.