گزارشگری شفاف گاهی اوقات ضدارزش تلقی می‌شود

گروه بورس- مجید اسکندری: وظیفه اصلی مدیریت مالی، گزارشگری مالی است که در محیط اقتصادی ما فراموش شده است. محمد جواد صفار، رییس هیات‌مدیره انجمن مدیران مالی حرفه‌ای ایران با بیان این مطلب گفت: دستیابی به محیط کسب و کار سالم، مستلزم انضباط مالی و گزارشگری سالم و شفاف است.انضباط مالی و گزارشگری سالم و شفاف که عزمی ملی را می‌طلبد نیازمند نگاهی جامع و فراگیر است و مواردی چون کاهش عملی زمینه‌های فسادانگیز، ترویج عملی شفافیت و پاسخگویی مالی، هماهنگی قوانین و مقررات دست و پاگیر متعدد ابهام‌افزا و سرانجام تربیت و حفظ نیروی انسانی کارآمد برای تهیه اطلاعات مالی مربوط و قابل اتکا را در بر می‌گیرد.وی افزود: حرفه مدیریت مالی که وظیفه اصلی آن گزارشگری مالی است، به راستی در جامعه و محیط اقتصادی ما فراموش شده است، امروزه گزارشگری شفاف نه تنها ارزش نیست، بلکه حتی گاه ضدارزش نیز تلقی می‌شود. شناسایی نقش، کارکرد وظایف هر حرفه به‌خصوص، بخشی از وظایف تشکل‌های تخصصی است.

صفار سپس به تشکیل انجمن مدیران مالی حرفه‌ای ایران اشاره کرد و گفت: تشکل‌های حرفه‌ای موجود، وظایف مشخصی به عهده دارند. جامعه حسابداران رسمی ایران و انجمن حسابداران خبره ایران به طور کلی بر حسابرسی و خدمات اعتباردهی تاکید دارند. انجمن حسابداری ایران رسالتی دانشگاهی و آکادمیک برای خود تعریف کرده است و دیگر تشکل‌ها، وظایف عمومی و کلی را بر عهده دارند. از این روست که وجود تشکل‌های تخصصی ضرورت می‌یابد. از سوی دیگر این تشکل‌ها، مکلفند موضوع فعالیت خود را نیز به درستی به جامعه بشناسانند.

وی افزود: انجمن مدیران مالی حرفه‌ای ایران در کنار تشکل‌های تخصصی موجود و آنهایی که در آینده ایجاد خواهند شد، دستیابی محیط کسب و کار کشور را به فرآیند گزارشگری مالی و بهبود مستمر آن فراهم می‌کند. ایجاد چنین تشکلی همچنین شناسایی و سازماندهی مدیران مالی بنگاه‌های اقتصادی و انجام فعالیت‌ آنان در چارچوب ضوابط مشخص و معین و دفاع از حقوق حرفه‌ای اعضا را دنبال خواهد کرد.

صفار درباره روند تشکیل انجمن مدیران مالی حرفه‌ای ایران گفت: مجمع عمومی موسس این انجمن با حضور معاون امور بانک‌ها، بیمه‌ها و شرکت‌های دولتی وزارت اقتصاد و با تاکید بر لزوم گزارشگری مالی شفاف، برگزار شد و در جریان برگزاری، آقایان استحقاری، اسعدی، شوندی، صفار و کاردر به عنوان اعضای هیات‌مدیره به مدت دو سال انتخاب شدند.

وی ادامه داد: کارهایی که باید به تدریج انجام شود، نهایی کردن اساسنامه بر پایه نظرات اعضا و تسلیم آن به وزارت کشور و تایید نهایی کمیسیون پیشگفته خواهد بود. همزمان عضو‌گیری گسترده‌ای نیز براساس مفاد اساسنامه انجام خواهد شد. در‌حال‌حاضر جلسات هیات‌مدیره تشکیل شده و اولین کمیته تخصصی آن به عنوان کمیته پذیرش متشکل از ۵ نفر از اعضا شروع به کار کرده است و عضوگیری نیز پس از درج آگهی در روزنامه‌ها شروع خواهد شد.

رییس هیات مدیره انجمن یاد شده درباره نظارت بر کار مدیران مالی گفت: مدیران مالی، افرادی با صلاحیت و مورد وثوق صاحبان سهام و سرمایه شرکت هستند. پذیرش این مسوولیت مهم و سنگین نیازمند نظامی

خود کنترل در داخل خود حرفه است. مسوولان مالی شرکت‌های خصوصی، عمومی و دولتی با عناوینی چون مدیران مالی (و اداری) روسای حسابداری معاونان مالی (و اداری) و ... به فعالیت خود ادامه می‌دهند، از یک سو تحت هیچ حمایتی نیستند و از سوی دیگر فعالیت آنان در قالب ضوابط مدون و تعیین شده‌ای نیست و در نتیجه به حاصل کار ایشان- که اطلاعات اصلی صورت‌های مالی را تشکیل می‌دهد- توجهی نمی‌شود. البته در آیین رفتار حرفه‌ای جامعه حسابداران رسمی ایران به حسابداران رسمی غیر شاغل، که به کار حسابرسی نمی‌پردازند و برخی از آنها مدیران مالی واحدهای اقتصادی را تصدی می‌کنند، اشاره شده، اما به دلیل آنکه در این تشکل بیشتر به جامعه حسابرسی و حسابرسان کشور تاکید می‌شود، در عمل به این گروه هیچ توجه و نظارتی نشده است، ضمن آنکه مدیران مالی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران، بخش کوچکی از حرفه مدیریت مالی را تشکیل می‌دهند.

صفار درباره نقش بورس در سازمان‌دهی مدیران مالی گفت: بحث سازماندهی مدیران مالی واجد صلاحیت مورد تاکید گروه‌های مختلف تصمیم‌گیر در کشور است، از جمله بورس اوراق بهادار علاقه‌مند به تدوین ضوابطی برای مدیران مالی شرکت‌های پذیرفته شده و متقاضی پذیرش در بورس است. اهمیت بورس به ویژه در بلند مدت از آن جهت است که بخش اعظم شرکت‌های کوچک پس از طی فرآیند رشد خود در نهایت به سمت شرکت‌های سهامی عام و مورد پذیرش بورس گرایش می‌یابند و به همین ترتیب شرکت‌های دولتی نیز، به خصوص با توجه به تبیین جدید سیاست‌های اصل ۴۴ قانون اساسی، به تدریج به شرکت‌های پذیرفته شده بورس تبدیل خواهند شد.

بنابراین رفع نیازهای منطقی بورس در این زمینه از اهمیت خاصی برخوردار است. امید است با هماهنگی با مسوولان محترم بورس، انجام این کار به گونه‌ای مطلوب میسر باشد.وی در پایان گفت: تشکیل انجمن مدیران مالی حرفه‌ای به بیانی رسمی به منظور «سازماندهی لازم جهت ایفای مناسب‌تر نقش مدیریت مالی با هدف تنظیم امور و اعتلای حرفه مدیریت مالی در کشور و نظارت حرفه‌ای به کار مدیران مالی» پایه‌گذاری شده است و انتظار می‌رود ضمن شناسایی و سازماندهی مدیران مالی واجد صلاحیت و حمایت از حقوق حرفه‌ای ایشان، افزایش اعتبار اطلاعات و گزارش‌های مالی و نیز گسترش فرهنگ پاسخگویی مالی در کشور را موجب شود.