گروه بورس- هنوز مشخص نیست، اما بیشتر گمانه‌های کارشناسی حکایت از آن دارد که نرخ سود بانکی تثبیت نشده و در نهایت با فشار شماری از وزرای کابینه، نرخ سود کاهش خواهد یافت. از دیدگاه کارشناسان این تصمیم، دو اثر متفاوت بر بازار دارد اول اینکه باعث کاهش ارزش سهام بانک‌های حاضر در بورس می‌شود و دوم اینکه به طور بالقوه باعث تقویت بازار سهام و حرکت سهام به سوی بورس خواهد شد.

روز گذشته خبرگزاری فارس در مقاله‌ای نوشت که سهام سه بانک خصوصی حاضر در بورس، در شرایطی هفته گذشته با اقبال بازار سهام مواجه شده بودند که در پی اعلام خبر کاهش نرخ سود تسهیلات با صف‌های فروش و حمایت بازارگردانان در اولین روز هفته مواجه و ظرف یک هفته با دو حالت متضاد در بورس روبه‌رو شدند.
هفته پیش اکثر سهامداران با مدنظر قرار دادن خبر انصراف شورای پول و اعتبار از کاهش نرخ سود بانکی اقدام به ارائه سفارش خرید سهام سه بانک خصوصی حاضر در بورس، یعنی پارسیان، اقتصاد نوین و کارآفرین کردند. این توجه با صف‌های خرید چند‌میلیون سهام این گروه، همراه بود.
این اتفاق تا پایان روز معاملات چهارشنبه گذشته ادامه داشت و سهام این سه بانک بار دیگر در تیررس فعالان حرفه‌ای و تازه وارد قرار گرفت. در حالی که عصر روز چهارشنبه اعلام شد که به دستور رییس جمهور، نرخ سود تسهیلات بانکی کاهش یافته است.
این خبر در حالی منعکس شد که با توجه به انتشار اخبار مذاکره لاریجانی با سولانا فراروی تالار شیشه‌ای، روزهای آفتابی و گرمی‌قرار گرفته است.
با انتشار گسترده خبر کاهش نرخ سود بانکی از اولین ساعات معاملات دیروز بازار،‌ سهام سه بانک خصوصی بورس با صف‌های فروش مواجه شدند، به طوری که در برابر داد و ستد بیش از یک‌میلیون و ۴۵۰‌هزار سهم پارسیان توسط۳۴ نفر صف فروش ۵/۴‌میلیونی این بانک به جا ماند. بانک اقتصادنوین نیز با سرمایه ۲۰۰‌میلیارد تومانی فقط معامله ۲۰هزار و ۱۷۲ سهمی‌توسط ۳ نفر را شاهد بود و صف فروش ۱۸۳‌هزار سهمی‌آن نیز ایجاد شد. در این میان بانک کارآفرین که به تازگی مجوز سبد مشارکت را دریافت کرده با حمایت ۹ سهامدار حقوقی معامله ۴/۹‌میلیون سهمی‌را به خود دید. این شرایط و آمار اندک خریداران در حالی برای حدود ۹۸‌هزار سهامدار این سه بانک ایجاد شد که با توجه به صف‌های فروش و کاهش نرخ سهام به نظر می‌رسد بانک‌های خصوصی با چالش‌های جدیدی روبه‌رو شده‌اند. هر چند حدود میزان این چالش، هنوز با توجه به مبهم بودن درصد کاهش نرخ سود نامشخص است، اما سهامداران از روی تجزیه و تحلیل و یا عادت و یا ترس از هم اکنون شیپور عقب نشینی و خروج از سهام بانک‌های خصوصی را نواخته‌اند. در همین حال یک کارشناس بورس در گفت‌وگو با واحد مرکزی خبر گفت: کاهش نرخ سود تسهیلات بانکی موجب جذب سرمایه‌ها و پس‌اندازهای مردم به سمت بازار سرمایه و تولید می‌شود. اکبر زرگانی‌نژاد با اشاره به اینکه در برنامه چهارم توسعه پیش‌بینی شده است، نرخ سود بانکی هر سال کاهش یابد، افزود: سپرده‌گذاران با کاهش نرخ سود تسهیلات بانکی برای حفظ ارزش پول و به‌دست آوردن بازدهی بیشتر، پس‌اندازهای خود را به بازار سرمایه می‌آورند. این کارگزار بورس اضافه کرد: سپرده‌گذاری در بازارهای مالی در دو بخش بازار پول و سرمایه انجام می‌شود که کاهش نرخ سود بانکی موجب جا‌به‌جایی پس‌اندازها به نفع بازار سرمایه و بورس خواهد شد. آقای زرگانی‌نژاد گفت: کاهش نرخ سود تسهیلات بانکی باعث کاهش هزینه‌های مالی موسسات اقتصادی از جمله شرکت‌هایی که در بورس پذیرفته شده‌اند، می‌شود و سود آوری را افزایش می‌دهد. این کارشناس بورس تصریح کرد: با افزایش بازدهی سرمایه‌گذاران تقاضا برای خرید سهام در بورس افزایش می‌یابد و زمینه‌های رشد قیمت سهام در بورس فراهم می‌شود. آقای زرگانی‌نژاد با اشاره به اینکه تاثیر کاهش نرخ سود بانکی در بورس مثبت است، افزود: متاسفانه در سال گذشته به دلیل فراهم نبودن شرایط مناسب برای جذب سرمایه‌های سپرده‌گذاران، شاهد جذب سرمایه‌های کلان در بازار سرمایه نبودیم.