گروه بورس- به دنبال چاپ یادداشتی از «ابوالفضل متین» دبیر کانون سهامداران حقیقی در روز چهارشنبه درباره کاهش زمان حق‌‌‌تقدم افزایش سرمایه شرکت،‌ یک کارشناس ارشد بازار سرمایه در گفت‌وگو با خبرگزاری «موج»، چالش سهامداران در این خصوص را تشریح کرد. یک کارشناس بازار سرمایه گفت:‌ تعیین زمان ۶۰ روزه در استفاده از حق‌‌‌تقدم شرکت‌ها به منظور کشف قیمت واقعی حق‌تقدم صورت گرفته است که کاهش زمان استفاده از این مهلت قانونی، این اختیار را از سهامدار سلب می‌کند. بهروز شهدایی، کارشناس بازار سرمایه، با تاکید بر اولی بودن قانون بر آیین‌نامه، به استفاده قانونی از زمان ۶۰ روزه حق‌‌‌تقدم در اساسنامه شرکت‌ها اشاره کرد که کاهش استفاده از زمان حق‌‌‌تقدم ناشی از افزایش شرکت‌های بورسی خلاف این اساسنامه است.وی با اشاره به مشکل نقدینگی در بازار سرمایه در پی توقف ۱۲۰ نماد بورسی، اظهار داشت:‌ عدم نقدینگی در بازار سرمایه، منجر شده است تا سهامداران در استفاده از حق‌‌‌تقدم افزایش سرمایه شرکت‌ها ناچار به نقد کردن بخشی از سهام خود باشند تا بتوانند نقدینگی لازم را برای استفاده از این حق‌‌‌تقدم به‌دست آورند. شهدایی با اشاره به قابلیت معامله حق‌‌‌تقدم، تصریح کرد: تعیین زمان ۶۰‌روزه در استفاده از حق‌‌‌تقدم شرکت‌ها به منظور کشف قیمت واقعی حق‌‌‌تقدم صورت گرفته است که کاهش زمان استفاده از این مهلت قانونی، این اختیار را از سهامدار سلب می‌کند.

وی در ادامه گفت:‌ اگر فرض را بر این گذاریم که با به پایان رسیدن مهلت ۳۰ روز‌ه استفاده از حق‌‌‌تقدم، حق‌‌‌تقدم‌ها تامین وجه نشده باشد هیات مدیره شرکت چه اقدامی در راستای تامین نقدینگی خود باید انجام دهد؟

این کارشناس بازار سرمایه اضافه کرد:‌ آیا باید مجدد حق‌‌‌تقدم خریداری نشده را در بازار به فروش رساند؟

وی با تاکید بر بیان فلسفه کاهش زمان استفاده از حق‌‌‌تقدم از سوی شورای بورس عنوان داشت: باید دید که چه استراتژی در این مساله نهفته است که قانون‌گذار در هنگام وضع قانون تجارت از این مساله مغفول مانده است؟

وی با بیان اینکه «در بازار اولیه، پذیره‌های اولیه با مهلت ۳۰ روزه انجام می‌شود»، تصریح کرد:‌‌ آیا می‌توان حق‌‌‌تقدم را هم پذیره‌نویسی اولیه درنظر گرفت.