دولت نهم تا دو سال آینده حدود 42هزار میلیارد تومان سهام عدالت میان 21میلیون نفر از اقشار مختلف جمعیت ایران توزیع می‌کند
هم‌اکنون به هر یک گیرنده سهام عدالت یک برگه ۵۰۰هزار تومانی سهام عدالت عرضه می‌شود که این رقم در آینده به سطح دو میلیون تومان برای هر نفر افزایش می‌یابد
هم‌اکنون به قیمت جاری، ارزش هر سهم 500هزار تومانی کارگزاری سهام عدالت حدود 526هزار تومان است. پیش‌بینی ما این است که افزایش ارزش سهام همچنان تداوم پیدا کند
خرید و فروش سهام عدالت تا دو سال آینده که این فرآیند تکمیل شود، به کلی ممنوع است و از نظر قانونی مشکل دارد. دارندگان بعد از دو سال می‌توانند خرید و فروش کنند

در گفت‌ و گو با مدیر عامل کارگزاری سهام عدالت تشریح شد
برنامه‌های جدید دولت برای توزیع سهام عدالت
گروه بورس - آخرین و تازه‌ترین خبرهای مربوط به عملکرد مسوولان درباره اجرای برنامه توزیع و تقسیم سود سهام عدالت میان دهک‌های پایین درآمدی که اقتصاددانان مستقل از آن به عنوان «عمومی‌سازی» یاد می‌کنند، امروز در گفت‌وگوی خبرنگار ما با مدیرعامل کارگزاری سهام عدالت تشریح شده است.

همزمان با درخواست رییس‌جمهور از رسانه‌ها در گفت‌وگو با مدیرعامل کارگزاری سهام عدالت تشریح شد: تازه‌ترین خبرها از توزیع سود و سهام عدالت.
مدیرعامل کارگزاری سهام عدالت در حالی دیروز با خبرنگار ما درباره آخرین وضعیت سهام عدالت مصاحبه کرد که دکتر محمود احمدی‌نژاد در اولین روز از سفر خود به استان فارس از رسانه‌ها خواست که درباره عرضه سهام عدالت و برابری گزارش دهند.
محمود احمدی‌نژاد گفت: از کارشناسان و صاحبنظران رسانه‌‌ها تقاضا دارم موضوع بورس، سهام، خرید و فروش سهام، اهمیت سهام، نحوه ورود به بازار سهام و این امور را در دستور کار قرار و آموزش دهند تا مردم عزیز با آگاهی و تسلط وارد بورس شوند.رییس‌جمهور در حالی از رسانه‌ها خواست که به مردم نحوه سرمایه‌گذاری در بورس را آموزش دهند که دنیای اقتصاد متقارن با تاکید ایشان انتشار ستون دائمی آموزش همگانی بورس را از ابتدای هفته جاری آغاز کرده است.
مدیرعامل کارگزاری سهام عدالت می‌گوید: دولت نهم تا دو سال آینده حدود ۴۶هزار میلیارد تومان سهام عدالت میان ۲۳میلیون نفر از جمعیت ایران توزیع می‌کند. دکترمحمد جواد شیخ در گفت‌وگو با خبرنگار ما افزود: هم‌اکنون به هر یک گیرنده سهام عدالت یک برگه ۵۰۰هزار تومانی سهام عدالت عرضه می‌شود که این رقم در آینده به سطح دو میلیون تومان برای هر نفر افزایش می‌یابد.شیخ اضافه کرد: هم‌اکنون ۱۰ تا ‌۷۰درصد سهام ۱۴ شرکت بورسی و غیربورسی به ارزش ۲۱هزار و ۷۹۴میلیارد ریال به کارگزاری سهام عدالت منتقل شده است.وی با اشاره به واگذاری سهام عدالت در سه مرحله گفت: «در مرحله اول ۵میلیون و ۶۰۰هزار نفر مشمول دریافت سهام عدالت شده‌اند. به این تعداد از مخاطبان مبلغ ۲۱هزار و ۷۹۴میلیارد ریال سهام عدالت اعطا شد.
در مرحله دوم مشمولان طرح به 13میلیون نفر افزایش پیدا می‌کند که در آن صورت با در نظر گرفتن سهام 500هزار تومانی برای هر سهم، حدود 6هزار و 500میلیارد تومان سهم واگذار خواهد شد.مخاطبان مرحله دوم روستاییان و عشایر هستند و پس از آن مرحله سوم واگذاری سهام عدالت آغاز خواهد شد.وی ادامه داد: در مرحله سوم نیز 10هزار و 500میلیون تومان سهام عدالت‌ به بازنشستگان و از کارافتادگان واگذار می‌شود که با این حجم واگذاری شمار دارندگان سهام عدالت به 21میلیون نفر می‌رسد.»دولت در مسیر افزایش توانمند سازی اقتصادی دارندگان و مخاطبان سهام عدالت بنا دارد میزان واگذاری سهام از سطح هر نفر 500هزار تومان را به دو میلیون تومان افزایش دهد.شیخ در‌این‌باره می‌گوید: «در صورتی که سهام هر نفر به سطح دو میلیون تومان برسد، باید ارزش سبد سهام (پرتفولیو) تا 300درصد یا چهار برابر افزایش پیدا کند که این مبلغ به بیش از 46هزار میلیارد تومان می‌رسد.» هم‌اکنون کارگزاری سهام‌عدالت در حال دریافت و آماده‌سازی سهام شرکت‌های جدید جهت توزیع میان مخاطبان مرحله دوم است.
شیخ در این باره می‌گوید: «در مرحله دوم شرکت ذوب‌آهن اصفهان، مپنا، شرکت فولاد خوزستان،ایرالکو، بانک صادرات، ۳۳ شرکت مخابراتی، شرکت‌های بیمه و ۱۰۷ شرکت نفت و گاز و پتروشیمی وارد سبد سهام (پرتفوی) سهام عدالت خواهد شد که ورود سهام شرکت‌‌های مزبور، ارزش سبد سهام کارگزاری سهام عدالت را افزایش خواهد داد.»
افزون بر آماده‌سازی سهم شرکت‌های قابل واگذاری در مرحله دوم، تا چندی دیگر بعد از برگزاری مجامع و تقسیم سود 14شرکت حاضر در سبد سهام عدالت، تقسیم و توزیع سود سهام عدالت واگذار شده در مرحله اول آغاز خواهد شد.
«شیخ» درباره تقسیم سود سهام عدالت توزیع شده در مرحله اول اعلام کرد: مجموع ارزش سهامی که به شرکت منتقل شد، حدود ۲۱هزار و ۷۹۴میلیارد ریال است. پیش‌بینی اولیه ما این است که اگر حداقل سبد سهام شرکت در سال ۸۵ معادل ۱۰درصد هم سود بدهد، در آن صورت دو هزار و ۲۰۰میلیارد ریال سود این شرکت‌‌ها خواهد بود. از این مبلغ باید ۱۱۰۰میلیارد ریال بابت قسط اول بدهی به دولت پرداخت شود و بقیه آن به عنوان سود سهام عدالت میان شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی توزیع ‌شود و آنها نیز میان سهامداران توزیع می‌کنند. وی پیش‌بینی کرد که با احتساب حداقل ۱۰درصد سود سهام عدالت، سود هر برگ ۵۰۰هزار تومانی ۵۰هزار تومان است که ۲۵هزار تومان بابت بازپرداخت قسط اول به دولت پرداخت می‌شود.
گزارش خبرنگار ما حاکی است که ارزش پرتفوی (سبد سهام عدالت) به دلیل وجود سهام شرکت‌های بورسی به طور دائمی در حال تغییر است. گزارش‌های رسمی حکایت از آن دارد که قیمت تمام‌شده هر سهم پرتفوی بورسی شرکت کارگزاری سهام عدالت مثبت بوده و پرتفوی آن در سود است.مدیرعامل شرکت کارگزاری عدالت در‌این‌باره می‌گوید: «ارزش سهام شرکت‌های بورسی که به ما منتقل شد، حدود 16هزار میلیارد در سال بود که این میزان در‌حال‌حاضر 896میلیارد ریال افزایش یافته است. به بیان ساده‌تر نسبت قیمت جاری یا روز واگذاری سهام به (ابتدای دوره) در مقایسه با قیمت سهام در تاریخ 26 فروردین‌ماه بیش از پنج درصد افزایش یافته است.»
وی با اشاره به اینکه ارزش پرتفوی غیربورسی کارگزاری هم‌اکنون بیش از ۱۶هزار و ۸۹۶میلیون ریال است، افزود: هم‌اکنون به قیمت جاری، ارزش هر سهم ۵۰۰هزار تومانی کارگزاری سهام عدالت حدود ۵۲۶هزار تومان است (البته بدون احتساب افزایش قیمت سهام پرتفوی غیربورسی). وی ادامه می‌دهد: «پیش‌بینی ما این است که افزایش ارزش سهام همچنان تداوم پیدا کند.»در حالی که مدیرعامل کارگزاری سهام عدالت، ارزش هر سهم در سبد سهام شرکت‌های بورسی کارگزاری سهام عدالت را ۵۲۶هزار تومان اعلام می‌کند، گزارش‌هایی از بعضی شهرستان‌ها دریافت شده است که دارندگان سهام عدالت هر برگ سهام خود را به نصف قیمت می‌فروشند.
منبع خبری «دنیای‌اقتصاد» در این باره می‌گوید: «خرید و فروش سهام عدالت تا دو سال آینده که این فرآیند تکمیل شود، به کلی ممنوع است و از نظر قانونی مشکل دارد، دارندگان بعد از دو سال می‌توانند خرید و فروش کنند. معادل 50درصد قیمت سهام‌ عدالت، مشمول تخفیف دولت است. از سوی دیگر دو تا 5درصد (10 درصد) که اقساط آن است را شرکت کارگزاری به دولت پرداخت می‌کند و 60درصد آن آزاد می‌شود یعنی 60درصد از 500هزار تومان،‌ (300هزارتومان) را می‌توان بعد از دو سال فروخت. ولی تاکید ما این است که این کار را انجام ندهند، چرا که سهام‌عدالت شامل شرکت‌های سودآور است و می‌تواند درآمد مستمر خوبی برای خانوار ایجاد کند. وی در پاسخ به این پرسش که برنامه امسال کارگزاری سهام عدالت چیست؟ گفت: در ارتباط با شرکت‌هایی که به ما منتقل شده‌اند، سیاستمان این بود که ساختار آنها اصلاح شود و سودآوری آنها بالا برود،‌ در سال 86 هم این برنامه را برای شرکت‌های جدید داریم. پیگیری می‌کنیم شرکت‌هایی که مشمول اصل 44 هستند، در بورس پذیرفته شوند و سهام آنها به کارگزاری سهام عدالت منتقل شود.» وی در ادامه اشاره کرد که فرآیند سهام عدالت به این صورت است که مردم سهامدار شرکت‌های تعاونی شهرستانی هستند، شرکت‌های تعاونی شهرستانی سهامدار شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی هستند، شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی نیز سهامدار شرکت کارگزاری سهام عدالت هستند.
این شرکت هم سهامدار شرکت‌های سرمایه‌پذیر است که از طرف دولت به آن منتقل شده‌اند.

سود شرکت‌ها هم به شرکت کارگزاری پرداخت می‌شود. این شرکت ابتدا قسط اول دولت را می‌پردازد و مابقی را میان شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی توزیع می‌کند و شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی به شرکت‌های تعاونی شهرستانی و آنها هم به مردم واگذار می‌‌کنند.شیخ اضافه کرد که بخشی از سودی که از شرکت‌های سرمایه‌پذیر گرفته می‌شود، به عنوان ذخیره احتیاطی برای افزایش سرمایه شرکت‌های سرمایه‌پذیر نگهداری می‌شود و باقی توزیع می‌شود.
مدیرعامل کارگزاری سهام عدالت نیز همانند بسیاری از کارشناسان بر این عقیده است که واگذاری سهام عدالت، عمومی‌سازی است، نه خصوصی‌سازی. وی می‌گوید: «واگذاری سهام عدالت در واقع نوعی عمومی‌سازی است. هد‌ف‌نهایی این است که بخش‌خصوصی سهام مدیریتی را خریداری کند.»