دنیای اقتصاد- به گفته دکتر علی رحمانی، مدیرعامل شرکت بورس، امسال زمینه ورود بسیاری از شرکت‌های بزرگ به بورس فراهم خواهد شد و مردم شاهد حضور شرکت‌های بزرگ و جدید در بورس خواهند بود.

اولویت‌ها و جزئیات واگذاری سهام در سال ۸۶ اعلام شد
فارس - معاون امور آماده‌سازی سهام و شرکت‌های دولتی سازمان خصوصی‌سازی در تشریح اولویت‌ها و جزئیات واگذاری‌ها در سال 86 گفت: شرکت مخابرات ایران مراحل واگذاری را تا پایان خرداد ماه طی خواهد کرد.
اسماعیل غلامی، ضمن بیان این مطلب که براساس برنامه‌های سوم و چهارم توسعه کشور روند واگذاری‌های خارج از اصل ۴۴ قانون اساسی در سال ۸۶ نیز ادامه خواهد داشت در خصوص اولین اولویت سازمان خصوصی‌سازی در سال جدید گفت: براساس برنامه‌های موجود اولویت اول سازمان خصوصی‌سازی ادامه واگذاری سهام شرکت‌هایی است که براساس برنامه سوم و چهارم توسعه و خارج از اصل ۴۴ قانون تعیین شده‌اند. وی افزود: در این اولویت و با توجه به آماده بودن وکالت نامه‌ها و اوراق سهام شرکت‌هایی آماده واگذاری هستند که جهت واگذاری فقط به تجدید ارزیابی مجدد نیاز دارند.
280 شرکت باقی مانده
غلامی ضمن بیان این نکته که سال گذشته نسبت به آگهی فروش ۸۰ شرکت اقدام و ۹۰‌درصد از شرکت‌ها به فروش رفته است، گفت: براساس برنامه‌های سوم و چهارم سهام حدود ۴۸۰ شرکت برای واگذاری در نظر گرفته شده که از این تعداد تا سال گذشته‌درصد‌هایی از سهام حدود ۲۰۰ شرکت به فروش رسیده و نزدیک به ۲۸۰ شرکت دیگر نیز باقی مانده است. معاون سازمان خصوصی‌سازی در برابر این پرسش که عمده دلایل عدم فروش باقی شرکت‌ها چه بوده تصریح کرد: عمده دلیل عدم فروش مواردی مانند مبالغ بالا و قیمت گذاری بیش از حد معمول سهام شرکت‌ها در سال‌های گذشته، زیان دهی و نیاز به اصلاح ساختار مالی شرکت‌ها بود.
اولویت دوم: تسریع اجرای اصل 44
معاون امور آماده‌سازی سهام و شرکت‌های دولتی سازمان خصوصی‌سازی در رابطه با دومین اولویت سازمان خصوصی‌سازی در سال ۸۶ به تاکیدات مقام معظم رهبری به اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی اشاره کرد و گفت: اولویت دوم واگذاری آن دسته از شرکت‌هایی مشمول اصل ۴۴ است که در اواخر سال گذشته رایزنی‌ها و توافقات اولیه با مدیران و مسوولان و وزیران به عمل آمده است.
غلامی افزود: بر این اساس امسال شرکت‌هایی از 4 وزارت‌خانه نفت، مخابرات، نیرو و اقتصاد و دارایی واگذار خواهد شد که تاکنون توافقاتی به عمل آمده و در صورت آماده بودن هر یک از زیرمجموعه‌های این چهار وزارتخانه بلافاصله مراحل واگذاری طی خواهد شد. غلامی ضمن اشاره به این موضوع که برخی از شرکت‌های اصل 44 به اصلاح ساختار‌ مالی نیاز دارند در پاسخ به این سوال که تاکنون مقدمات واگذاری چه شرکت‌هایی از این 4 وزارتخانه انجام شده خاطرنشان کرد: شرکت مخابرات ایران مراحل واگذاری را تا پایان خرداد ماه طی خواهد کرد و احتمالا‌درصدی از سهام 33 شرکت از وزارتخانه مخابرات در قالب یک شرکت به نام شرکت مخابرات ایران واگذار خواهد شد.
وی افزود: مسوولان شرکت مخابرات ایران تقاضای پذیرش را در بورس به سازمان بورس و اوراق بهادار ارائه کرده‌‌اند. غلامی در رابطه شرکت‌های وزارت نفت ابراز داشت: توافقات اولیه برای عرضه سهام شرکت‌های زیرمجموعه این وزارتخانه نیز صورت گرفته که باید مسوولان مربوطه نسبت به ارایه برنامه‌ زمانبندی واگذاری‌ها و اسامی شرکت‌های قابل واگذاری به سازمان خصوصی‌سازی اقدام کنند. وی با اشاره به این مطلب که سال گذشته‌درصدی از سهام ۷ شرکت از وزارتخانه نیرو واگذار شد گفت: براساس مصوبات موجود و توافق دولت، نیروگاه‌ها باید بعد از تبدیل شدن به شرکت به صورت سهامی عام باشند تا علاوه بر واگذاری سهام شرکت‌هایی چون مپنا سهام نیروگاه‌ها نیز واگذار شود. این در حالی است که به گفته وزیر نیرو سهام ۷ شرکت وزارت نیرو امسال در دو قالب سهام عدالت و بورس واگذار خواهد شد.
اولین‌های بانک و بیمه
غلامی به جزئیات واگذاری سهام زیرمجموعه وزارت اقتصاد و دارایی پرداخت.
وی گفت: عمده‌ترین مانع در واگذاری سهام موسسات بانکی تعیین تکلیف ضمانت‌‌نامه‌هایی است که توسط دولت تضمین شده و نیاز به اصلاح ساختار‌ مالی و تبدیل شدن به شرکت سهامی عام این موسسات است.
وی افزود: از میان ۴ بانک صادرات، ملت، رفاه و تجارت به نظر می‌رسد با توجه به تلاش مدیران بانک صادرات جهت حضور در بورس، سهام این بانک زودتر عرضه شود. ضمن اینکه بانک ملت نیز اقداماتی انجام داده است. غلامی افزود: اقداماتی در خصوص رفع موانع واگذاری بانک‌ها در حال انجام است تا این موسسات زمینه‌های حضور در بورس را هر چه زودتر فراهم کنند.
غلامی خاطرنشان کرد: هر یک از موسسات بیمه‌ای دانا، آسیا و البرز نیز که زودتر اعلام آمادگی و آماده واگذاری باشند، امسال عرضه خواهند شد.
اولویت سوم: آماده سازی دیگر وزارتخانه‌ها
غلامی سومین اولویت سازمان خصوصی‌سازی در سال 86 را انجام اقدامات اولیه برای واگذاری سهام زیرمجموعه‌های دیگر وزارتخانه دانست و در این رابطه اظهار داشت: با توجه به الزامات قانونی و مفاد موجود در بودجه 86 که وزارتخانه‌ها را ملزم به تبدیل شدن و یا تاسیس شرکت‌های خصوصی کرده تعدادی از این وزارتخانه‌ مانند جهاد کشاورزی ابراز تمایل کرده‌اند تا مقدمات عرضه سهام آنها در سال 86 صورت گیرد. وی افزود: بر همین اساس بخشی از توجه و فعالیت‌های سازمان خصوصی در سال جدید در بررسی واگذاری زیرمجموعه‌های دیگر وزارتخانه‌ها متمرکز خواهد بود.
مشکلات و موانع موجود
غلامی مشکل اصلی واگذاری سهام را نبود نهادهای مالی برای ارایه تسهیلات به شرکت‌های سرمایه‌گذاری و نبود شرکت‌های تامین سرمایه و در نتیجه کمبود نقدینگی برای جذب سهام قابل واگذاری دانست. وی افزود: در واقع مساله اصلی وجود خریدار و نقدینگی است که این مشکل و مانع را می‌توان از طریق ایجاد نهادهای مالی و جذب سرمایه‌گذار خارجی مرتفع کرد.