در ستون کندوکاو روز سه‌شنبه مورخه ۲۴/۱۱/۱۳۸۵ روزنامه دنیای اقتصاد، نقدی با عنوان «شبهه در انتخاب کتاب سال حسابداری» با امضای دکتر موسی بزرگ اصل چاپ شده است. به نظر نگارنده نقد فوق قبل از آنکه یک نقد علمی باشد، بیشتر شبیه تخطئه شخصیتی بوده است. ما در رشته حسابداری حداقل در مقطع کارشناسی ارشد ، با فقر شدید منابع فارسی، برای تدریس مواجه هستیم، کتاب فلسفه حسابرسی که حاصل زحمات چندین و چند ساله

جناب آقای دکتر یحیی حساس یگانه است. هم‌اکنون در مقطع دکتری حسابداری در دانشگاه‌ها تدریس می‌شود.

اما اینکه چرا تلاش و زحمات کسانی که آنچه را داشته‌اند، در طبق اخلاص گذاشته و با تمام وجود برای ارتقای کیفی حرفه حسابداری از خود مایه گذاشته‌اند و نظرات جدیدی را در حرفه حسابداری پایه‌گذاری کرده‌اند و کمتر سمینار یا همایشی را می‌توان یافت که به ارائه مطلب در باب تئوری‌های حرفه حسابداری نپرداخته‌اند، این چنین نقد شود ، جای بحث فراوانی دارد، اما جهت تنویر افکار عمومی در مورد نقد منتشره حداقل دو نکته ضروری به نظر می‌رسد:

۱) نویسنده نقد که در حال حاضر همکار

دکتر حساس یگانه در دانشگاه و در گذشته نه چندان دور در قبای دانشجوی ایشان بوده‌اند. در نوشته خود اعتراف کرده اند که حداقل چهار فصل از این کتاب هیچ ارتباطی به ترجمه ندارد. علاوه بر آن، در فصل‌های دیگر کتاب تغییراتی اساسی داده شده است. کتابی که چهار فصل آن ارتباطی به ترجمه ندارد و فصول دیگر در تطابق با متن اصل تغییرات زیادی دارد، آیا باید با نام ترجمه چاپ شود؟

این موضوع نشان می‌دهد که ممکن است منتقد! فرصت کافی پیدا نکرده است که کتاب را به طور کامل مطالعه کند. ضمن قدر نهادن به تلاش تمام دست‌اندرکاران سازمان مطبوع نویسنده، در جهت تلاش برای ارتقای کیفی حرفه حسابداری در ایران (که هیچ تردیدی در آن نیست)، سازمان مطبوع سالیان سال است که به رغم در اختیار داشتن بودجه و امکانات فراوان، گامی فراتر از ترجمه و به جای گذاشتن منتقدان فراوان از خود، برنداشته و تولید نکرده است و ناخواسته نقد برخی از تولیداتشان، تبدیل به سیلابس‌های درسی در مقطع کارشناسی‌ارشد رشته حسابداری شده است. (برای نمونه، نقد درون متنی استاندارد گزارشگری- استاندارد شماره ۷۰ نوشته دکتر یحیی حساس‌یگانه و امیر پوریا نسب).

۲) نویسنده نقد حتی اصل خبر مربوط به انتخاب کتاب سال را مطالعه نکرده‌اند. در خبر مربوط به انتخاب کتاب فلسفه حسابرسی نام دکتر یگانه به عنوان «مولف» کتاب ذکر شده است نه نویسنده کتاب. شاید اگر فرصت کافی در اختیار ایشان بود، تا اصل خبر را به طور کامل مطالعه می‌کردند اکنون شاهد چنین داوری نمی‌شدند.

علی جعفری- فارغ‌التحصیل دوره دکتری حسابداری از دانشگاه علامه طباطبایی