فاطمه دادبه

فواد موحدی

یک عامل مهم که عملکرد مدیریت را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد «ریسک» است. ریسک‌ها می‌تواند شامل انواع مختلفی مانند ریسک نقدشوندگی، ریسک تقلب، ریسک شهرت، ریسک رقابت و... باشد. بنابراین حرفه حسابرسی داخلی شاهد تغییراتی گسترده در این دوره یعنی تغییر از نوع سنتی حسابرسی معاملات یا حسابرسی رعایت به حسابرسی بسیار پویا و حسابرسی مبتنی بر ریسک است. این مساله حتی تحت عنوان برآورد کنترل یا توجیه کنترل توصیف می‌شود که بسیار متفاوت از حسابرسی داخلی سنتی است که تنها باعث شکایت و اذیت کارکنان شرکت می شود بدون اینکه هیچ بازدهی برای شرکت یا حسابرس داشته باشد. امروزه حسابرسی داخلی رو به سوی مکانیزم برآورد ریسک آورده است که تجزیه و تحلیلی از ریسک شکل گرفته در هر فعالیت کسب و کار فراهم می‌کند. افزون بر این، حسابرسی داخلی همچنین به برآورد کنترل و توجیه صلاحیت اشاره می‌کند. این مساله در برگیرنده این موضوع است که یک شخص مناسب، یک شغل مناسب نیز دارد.

در عصر جدید حسابرسان داخلی مسوولیت‌‌های بسیاری نسبت به دوره‌های گذشته دارند. زمینه‌های مهمی که وجود دارند در زیر آمده است:

۱. بررسی عملیات، خط مشی‌ها و رویه‌ها

۲. کمک به تضمین اهداف کمی و کیفی که با آن رو به رو می‌شوند

۳. شناخت کلی از کار و عملیات گوناگون

۴. پیشنهادهایی برای بهبود اقتصاد و کارآیی

نقش بالای حسابرسان داخلی، تجزیه و تحلیل‌های مالی، ارزیابی‌هایی از ریسک، بهبود عملیات و عملکرد کسب و کار، پیشنهادهای عرضه و ایجاد ارزش برای سازمان را تحت پوشش قرار می‌دهد. حسابرسان داخلی همه فعالیت‌های قابل حسابرسی و عوامل ریسک را مشخص و سطح اهمیت آنها را برآورد می‌کنند، عامل را جست‌وجو، آنها را برآورد و سپس اشتباه بالقوه را از روی آن مشخص می‌کنند، موارد را با مدیریت در میان می‌گذارند و نتایج را پیش‌بینی‌ می‌کنند و فرصت‌های موجود در زمینه‌های جدید برای حسابرسی را غنیمت می‌شمرند.

نقش حسابرسی داخلی برای سازمان به منظور همگام بودن با عملیات سازمان، همگام بودن با تغییرات و افزایش تکنولوژی‌های پیچیده، ریسک سازمان و افزایش سطح انتظارات است. نقش حسابرسی داخلی باید طرح‌ها را عملی و رفتارها را طبقه‌بندی کند. هرچیزی که به درستی طرح ریزی نشود، نمی‌تواند به خوبی اجرا شود.

اول از همه، ما نمایی از ریسک واحد اقتصادی ایجاد می‌کنیم. شناخت محیط کسب و کار و ارزیابی مشابه آن عامل کلیدی برای ریسک شکل گرفته است. سایر اطلاعاتی که در این زمان برآورد می‌شوند باید فرهنگ سازمانی، طرح استراتژیک، طرح کسب و کار سال‌های جاری، طرح مالی و سایر موارد شناخته شده مربوط را در برگیرند. ما باید همه این موارد را به منظور ایجاد نمایی از سازمان تجزیه و تحلیل کنیم. اگر شما به طور کلی محیط و سایر عوامل تاثیر گذار بر سازمان را نشناسید، هرگز نخواهید دانست که ریسک کجاست و درجه پیچیدگی ریسک چقدر است. برنامه حسابرسی می‌تواند به منظور بیان ریسک خاص طراحی شود و بررسی بیشتر و کنترل در زمینه‌‎های ریسک زیاد را پیشنهاد کند. روش شناسی حسابرسی مبتنی بر ریسک چهار مرحله زیر را دنبال می‌کند:

(۱. شناخت مشتری:) شناختی از عملیات واحد تجاری و نقش‎های شرکت و محیط کسب و کار که هر واحد در آن کار می‌کند، به‌ دست آورید.

(۲. طرح‌ریزی و برآورد ریسک:) ریسک یک مقطع زمانی از واحد کسب و کار را برآورد کنید و رویکرد حسابرسی را به منظور بیان آن ریسک‌ها طرح‌ریزی کنید.

(۳. آزمون و ارزیابی:) کار حسابرسی را در قالب یک رفتار کارآ و موثر انجام دهید تا نتایج آزمون حسابرسی را در محتوای کسب و کار ارزیابی کنید.

(۴. برقراری ارتباط بین نتایج:) بین نتایج حسابرسی که از طریق یک روش کارآ و موثر به دست آمده و عاملی موثر برای ایجاد ارزش افزوده برای حسابرس از طریق ایجاد توازن بین ریسک و بازدهی واحد کسب و کار می شود، ارتباط برقرار کنید.

ارتباط موثر بین مدیریت سطوح بالا و حسابرس داخلی یک خط آبی برای هر نقش حسابرسی داخلی است. یک حسابرسی موثر بدون برقراری ارتباط بین نتایج با مدیریت ارشد سازمان، زیاد قابل استفاده نیست. اگر شما بین برآوردتان از ریسک در سطح سازمانی با مسوولیت‌‌های مناسب، ارتباط برقرار نکنید، برای سازمان زیاد مفید نخواهد بود. یک شخص مناسب می‌تواند از اطلاعات مناسب با یک روش مناسب استفاده کند. این مساله کلید گزارشگری از یافته‌های به دست آمده از حسابرسی داخلی است.

چیزی که باید به خاطر سپرده شود این است که مدیریت ارشد وقت زیادی برای مطالعه همه جزئیات ندارد. شما باید مجموعه‌ای از مطالبی که مورد نیاز اوست را فراهم آورید. یک خلاصه برای مدیر اجرایی نیز یک قسمت فراموش نشدنی از هر گزارشی است. شما نباید انتظار داشته باشید که مدیران ارشد جزئیات را به طور کامل مطالعه کنند. شما باید خلاصه مختصری تهیه کنید که همه نتایج مربوط و نکات رسیدگی شده را در برگیرد. یک مساله مهم این است که آن نکات را برجسته کنید. در پایان، باید بگوییم حسابرسی داخلی به عنوان فیلتری برای هر سازمانی که خط مشی‌ها و رویه‌های نامناسب دارد، کار خواهد کرد.

منبع:www.caclubindia.com