ابلاغ قریب‌الوقوع دستورالعمل انتقال شرکت‌ها از فرابورس به بورس

سه‌شنبه، مزایای بورسی شدن در همایشی ملی تبیین می‌شود

گروه بورس- علیرضا باغانی: معاون ناشران و امور اعضای بورس اوراق بهادار تهران از ابلاغ قریب‌الوقوع دستورالعمل انتقال شرکت‌ها از فرابورس به بورس خبر داد. محمدرضا رستمی که در آستانه برگزاری همایش ملی پذیرش بنگاه‌های اقتصادی در بورس اوراق بهادار سخن می‌گفت، با اشاره به برنامه‌های در نظر گرفته شده برای ترغیب ورود شرکت‌های خصوصی به بورس افزود: برای تسهیل پذیرش شرکت‌ها در بورس، دستورالعمل انتقال شرکت‌ها از فرابورس به بورس در آستانه ابلاغ قراردارد که براساس آن شرکت‌ها پس از ۶ ماه حضور در فرابورس می‌توانند وارد بورس شوند.

وی در برابر این سوال که دستورالعمل انتقال شرکت‌ها از فرابورس به بورس چه کمکی می‌تواند به ورود شرکت‌های جدید به بورس کند؟ گفت: یکی از مشکلات پذیرش شرکت‌ها در بورس مقررات عرضه است و برخی از سهامداران شرکت‌ها تمایلی به از دست دادن ۵ درصد سهام خود ندارند، حال آن که فرابورس این قابلیت را دارد که شرکت‌ها را بدون عرضه اولیه و با روش بازگشایی نماد پذیرش کند، از این رو سهام شناور مورد انتظار بورس می‌تواند ظرف مدت ۶ ماه محقق شود.

حداقل‌های بورسی شدن

وی افزود: سهم شناور آزاد شرکت‌ها در بازار دوم بورس حداقل ۱۰ درصد تعیین شده است و شرکت‌های حاضر در تابلوی فرعی بازار اول بورس نیز باید حداقل سهم شناور ۱۵ درصدی داشته باشند، ضمن این که ۲۰ درصد سهم شناور آزاد برای شرکت‌های حاضر در تابلوی اصلی بازار اول بورس در نظر گرفته شده است که همه این مقررات موجب شده تا برخی از شرکت‌ها که به لحاظ سرمایه، سودآوری و مسائل دیگر شرایط ورود به بورس را دارند به دلیل عدم تمایل سهامداران عمده مبنی بر از دست ندادن سهام، پشت درهای بورس معطل بمانند.

این مقام مسوول در بورس اوراق بهادار تهران پیش‌بینی کرد: ابلاغ قریب‌الوقوع دستورالعمل انتقال شرکت‌ها از فرابورس به بورس می‌تواند، بورس را در حوزه پذیرش متحول کرده و برخی از موانع پذیرش در بورس را برطرف ‌کند.

وی گفت: این دستورالعمل از سوی سازمان بورس جمع‌بندی و نهایی شده و به زودی ابلاغ خواهد شد.

آخرین وضعیت همایش ملی پذیرش

معاون ناشران و امور اعضای بورس اوراق بهادار در ادامه از استقبال شرکت‌های خصوصی از حضور در همایش ملی پذیرش بنگاه‌های اقتصادی در بورس سخن گفت و افزود: تا این لحظه بیش از ۲ هزار نفر از فعالان اقتصادی در این همایش شرکت کرده‌اند و بیش از ۲۰۰ شرکت نیز در خصوص پذیرش در بورس و شرکت در این همایش از خود تمایل نشان داده‌اند.

محمدرضا رستمی زمان برگزاری این همایش را سوم خرداد ماه جاری اعلام کرد و گفت: در این همایش بالاترین مقام اقتصادی کشور در کنار رییس اتاق بازرگانی ایران، رییس سازمان بورس و مدیرعامل شرکت بورس مزایای پذیرش بنگاه‌های اقتصادی در بورس را تشریح خواهند کرد.

وی تبیین الگوی نظام تامین مالی در کشور، تبیین جایگاه بورس برای تامین مالی و معرفی ابزارهای مالی و استفاده از آنها برای تامین مالی را از مهم‌ترین محورهای برگزاری این همایش ذکر کرد و گفت: همایش ملی پذیرش بنگاه‌های اقتصادی در بورس سوم خردادماه در مرکز همایش‌های برج میلاد برگزار خواهد شد که در دوپنل تخصصی آن در خصوص مزایای پذیرش، فرصت‌ها و قوت‌ها و تامین مالی از طریق بورس بحث و بررسی صورت خواهد گرفت.

معاون بورس تهران در برابر این سوال که برگزاری این همایش آیا تاثیری در روند پذیرش شرکت‌ها در بورس خواهد داشت؟ گفت: یکی از مباحث مهمی که در این همایش تبیین می‌شود، تامین مالی است و این که از این پس تامین مالی شرکت‌ها از طریق بورس انجام می‌شود، بدان معنی که بورس تنها محل معامله سهام نیست، بلکه مرکز نقدشوندگی است و بخش خصوصی به جای بانک‌ها می‌توانند به بورس بیایند و تامین مالی خود را از طریق این بازار انجام دهند.

نخستین پذیرش بورس ۹۰ تا دوهفته دیگر

این مقام مسوول در بورس تهران در ادامه اظهاراتش از عرضه اولیه شرکت اصل چهل و چهاری کشتیرانی والفجر ظرف دوهفته آتی در بورس خبر داد و گفت: با درج کشتیرانی والفجر به عنوان چهارصد و شصتمین شرکت پذیرفته شده در بورس، به محض تکمیل عملیات سپرده‌گذاری، ۵ درصد از سهام این شرکت اصل چهل و چهاری که تمام سهام آن متعلق به کشتیرانی جمهوری اسلامی است در بورس عرضه خواهد شد که به نظر می‌رسد کار سپرده‌گذاری سهام ظرف دوهفته آینده تکمیل شود.رستمی به فعال شدن درخواست پذیرش شرکت پالایشگاه بندرعباس اشاره کرد و افزود: پیش از این تصمیم گرفته شده بود که پالایشگاه بندرعباس به بورس نیاید، اما براساس آخرین مصوبات پالایشگاه شازند دولتی باقی خواهد ماند و ۵ درصد از سهام پالایش نفت بندرعباس در بورس عرضه می‌شود. وی گفت: با توجه به این که از مهلت پذیرش پالایشگاه بندرعباس مدت‌ها گذشته است، فرآیند پذیرش این شرکت هزار و ۳۸۰ میلیارد تومانی که بزرگ‌ترین پالایشگاه کشور به لحاظ سرمایه است، با درخواست پذیرش جدید دوباره فعال می‌شود و با دریافت اطلاعات لازم، مقدمات اولیه برای پذیرش جوان‌ترین پالایشگاه در بورس فراهم خواهد شد.

عرضه دخانیات جدی دنبال نمی‌شود

معاون بورس در خصوص پذیرش شرکت دخانیات ایران هم گفت: برای پذیرش دخانیات، نامه‌نگاری‌های لازم ادامه دارد، اما هنوز موضوع بورسی شدن این شرکت به طور جدی دنبال نمی‌شود.

دکتر رستمی از شرکت حمل و نقل خلیج‌فارس متعلق به وزارت بازرگانی نیز به عنوان یکی از شرکت‌های در آستانه پذیرش در بورس یاد کرد و افزود: این شرکت، بندهای مشروط برای پذیرش دارد که پس از رفع می‌تواند به عنوان یک اصل چهل و چهاری وارد بورس شود.

وی به نزدیک شدن اتمام مهلت پذیرش این شرکت اشاره کرد و افزود: مدت پذیرش این شرکت در خردادماه به پایان می‌رسد، اما اگر بندهای مشروط آن برطرف شود، مشکلی برای پذیرش شرکت در خردادماه وجود ندارد.

معاون بورس اوراق بهادار تهران درباره پرونده پذیرش بانک‌ها نیز گفت: بانک انصار و شهر مراحل پذیرش در بورس را می‌گذرانند، اما بانک سرمایه به دلیل مشکل سهامداران عمده برای عرضه، راهی فرابورس شد.

وی درپایان هلدینگ نفت و گاز الوند را یکی دیگر از شرکت‌های در آستانه پذیرش در بورس عنوان کرد و از ورود قریب‌الوقوع شرکت بورس اوراق بهادار به فرابورس سخن گفت.