معاون سازمان بورس خبر داد
«دورکاری» در سازمان بورس امکانپذیر میشود
فارس - معاون نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس با اعلام تفاوتهای دستورالعمل جدید رتبهبندی کارگزاران و اعلام نتایج در سالجاری، از راهاندازی بخشی از نرمافزار «ستان» در اوایل سال آینده و امکان دور کاری خبر داد. قاسم محسنی با اعلام تفاوتهای دستورالعمل جدید رتبهبندی کارگزاران با دستورالعمل قبلی، از اعلام نتایج رتبهبندی۸۷ شرکت کارگزاری بورس اوراق بهادار تا پایان سالجاری خبر داد. وی به شرکتهای کارگزاری توصیههایی برای افزایش کیفیت خدمات و اخذ امتیازهای بیشتر کرد و از راهاندازی بخشی از نرمافزار «ستان» در اوایل سال آینده و امکان پیادهسازی دورکاری در سازمان بورس خبر داد.
اعلام نتایج رتبهبندی کارگزاران تا پایان سال
وی با اشاره به تصویب دستورالعمل جدید رتبهبندی شرکتهای کارگزاری بورس اوراق بهادار اظهار داشت: یکی از برنامههای اصلی معاونت نظارت بر نهادهای مالی سازمان، انجام رتبهبندی کارگزاران بورس اوراق بهادار برای دومین مرتبه است. بر همین اساس از حدود ۲۰ تا ۳۰ دی ماه طراحی فرمهای مربوطه نهایی شده و به شرکتهای کارگزاری ارسال میشود تا دیگر مراحل لازم هم انجام شود.
محسنی خاطرنشان کرد: سعی خواهیم کرد نتایج این رتبهبندی در پایان سالجاری مشخص و اعلام شود. در این رابطه درصددیم دستورالعمل رتبهبندی شرکتهای کارگزاری بورس کالا هم نهایی هم شود تا رتبهبندی شرکتهای کارگزاری هر دو بورس به طور همزمان باشد، اما در صورتی که زمانی برای انجام رتبهبندی کارگزاران بورس کالایی نباشد، این اقدام در اوایل سال بعد انجام میشود.
روش امتیازدهی به کارگزاران فرق کرده
وی در واکنش به دیگر پرسش مبنیبر اینکه دستورالعمل جدید و قدیم رتبهبندی کارگزاران چه تفاوتهایی دارند توضیح داد: تفاوت چندانی بین این دو دستورالعمل نیست و ۸۰ تا ۹۰ درصد دستورالعمل قبلی در دستورالعمل جدید هم لحاظ شده ولی روش امتیازدهی فرق کرده است.
محسنی افزود: در روش قبلی تنها تعداد مشتریان هر شرکت کارگزاری بدون در نظر گرفتن حجم معاملات و تعداد معاملات اهمیت داشت، ولی در روش جدید امتیازدهی به این معیار با تکیه بر فرمولهایی دقیقتر شده است.
این مقام مسوول ادامه داد: از طرف دیگر به کارها و اقدامات شکلی و ظاهری کارگزاران مانند راهاندازی تالارهای اختصاصی بزرگ بدون مراجعه عمومی امتیازی داده نمیشود؛ بنابراین به اندازه تالارها تا متراژ مشخص و با درنظرگرفتن حضور مشتریان امتیاز داده میشود، همچنین به خدمات الکترونیکی کارگزاران و راهاندازی نمایندگی در شهرستانها به مانند نمایندگیهای شرکتهای بیمهای نمرههای تعلق خواهد گرفت. به گفته محسنی، در گذشته صرف اخذ مجوزهایی مانند مشاور پذیرش و سبدگردانی و غیره امتیازهایی را برای شرکتهای کارگزاری به همراه میآورد، اما در روش جدید، امتیاز این معیار براساس میزان فعالیت کارگزاران طبق مجوزهای دریافتی خواهد بود.
تبعات رتبهبندی برای کارگزاران برتر و ضعیفتر
وی در برابر این نکته که اخذ رتبههای بالا برای شرکتهای کارگزاری و پایین بودن رتبه تعدادی از کارگزاران چه تبعاتی به همراه دارد، پاسخ داد: آن دسته از شرکتهایی که حایز رتبههای بالا میشوند میتوانند از آن برای جذب مشتری استفاده کنند که به طور قطع در سودآوری آنها اثرگذار است؛ بنابراین به عقیده ما سرمایهگذاری برای توسعه خدمات و ارائه سرویسهای با کیفیت توسط کارگزاران هزینه نیست بلکه سرمایهگذاری به حساب میآید.
معاون نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس در واکنش به این سوال که چنانچه شرکتی نتواند حداقل شرایط تعیین شده در رتبهبندی را احزار کند با چه وضعیتی روبرو میشود، پاسخ داد: در این حالت ابتدا پرونده این دسته از کارگزاران در کمیته تخلفات و سپس در هیات داوری مطرح شده و در صورت نبود امکان فعالیت، مجوز فعالیت آنها ازسوی سازمان بورس لغو میشود. به همین دلیل شرکتهای کارگزاری با رتبه پایین برای حفظ مجوزهای فعالیت یا توسعه میدهند یا اینکه مجوز خود را واگذار یا ادغام میشوند.
دورکاری در حوزه معاونت نظارت بر نهادهای مالی
این معاون سازمان بورس و اوراق بهادار که عهده دار نظارت بر نهادهای مالی و شرکتهای کارگزاری است، با اشاره به شروع بکار رویه معاملات الکترونیکی سهام توسط برخی از شرکتهای کارگزاری اظهار داشت: در جریان برگزاری نمایشگاه بورس، بیمه، بانک و خصوصیسازی (که از سه شنبه جاری به مدت ۴ روز برگزار میشود) معاملات آن لاین تردینگ به طور رسمی افتتاح خواهد شد.
محسنی با بیان اینکه ارتباط با نهادهای مالی مرتبط با سازمان بورس در فصل نوینی قرار دارد ادامه داد: در حال نهایی کردن سیستم تلفن مرکزی برای شرکتهای کارگزاری هستیم تا فایل صوتی سفارشهای مشتریان مشمول قانون تجارت الکترونیکی هم باشد.
وی در واکنش به این سوال که آیا امکان دورکاری در سازمان بورس و حوزه معاونت نظارت بر نهادهای مالی هم وجود دارد یا خیر، پاسخ داد: بله . با توجه به ارتباط نهادهای مالی متعدد با سازمان بورس و لزوم بررسی درخواستهایشان، نرمافزاری موسوم به «ستان» در حال طراحی است تا درخواستها و طی برخی مراحل اداری از طریق اینترنت و بدون مراجعه حضوری امکانپذیر باشد. در این حالت کارمندان این حوزه سازمان بورس میتوانند با دسترسی به این نرمافزار از هر جای کشور امور مربوطه را انجام دهند. محسنی در خاتمه گفت: برنامهریزی برای عملیاتی شدن این نرمافزار در سال ۹۰ است، اما بخشهایی از آن در ماههای آینده نهایی شده و در اختیار کاربران و کارشناسان قرار میگیرد. در این صورت میتوان شاهد تسریع در انجام امور، پایین آمدن حجم بایگانیها و افزایش اطلاعات و ساماندهی آنها بود.
ارسال نظر