گروه بورس- زهرا مجتهد: بازدهی فصلی بورس تهران طی فصل گذشته به 1/1 درصد منفی کاهش یافت.

به گزارش اطلاعیه مدیریت بازار، از ابتدای سال‌جاری، بازدهی فصلی بورس تهران همواره مثبت بوده است، اما در فصل پاییز بازدهی بورس روند خود را تغییر داد و به ۱/۱ درصدی منفی رسید. در ماه‌های فصل پاییز، بازدهی ماهانه بورس در ماه مهر معادل ۷/۱ درصد منفی بود و در آبان‌ماه به نیم درصد منفی کاهش یافت. بورس تهران اگرچه آذرماه را با ۲/۱ درصد مثبت به اتمام رساند، اما میانگین بازدهی سه ماه فصل پاییز برای بورس، منفی بود. بورس در دوره ۹ ماه منتهی به پایان آذرماه امسال ۱۸۴ روز معاملاتی داشت که ۱۱۴ روز آن شاخص رنگ سبز مثبت بودن را به خود دید. این در حالی است که در دوره ۹ ماهه سال قبل، بورس تهران تقریبا همین روزهای معاملاتی را پشت‌سر گذاشت، به طوری که ۱۱۹ روز از این دوره، شاخص از شرایطی مثبت برخوردار بود.
در مجموع شاخص بورس در پایان آذرماه نسبت به ابتدای سال به میزان 5 هزار و 816 واحد برابر 4/46 درصد افزایش داشت و از 12 هزار و 536 واحد به 18 هزار و 353 واحد رسید.
رشد ارزش معاملات خرد و بلوک
جمع معاملات سهام و حق‌تقدم بورس در پایان آذرماه برابر 17 هزار و 656 میلیارد ریال بود که در مقایسه با آذرماه 88 معادل 133 درصد رشد داشته است. از این رقم 1/7 میلیارد ریال به معاملات خرد و بلوک و 5/10 میلیارد ریال به معاملات عمده اختصاص داشت. هر یک از این موارد یادشده در مقایسه با آذرماه سال 88 به ترتیب، 74 درصد و 243 درصد رشد داشته‌اند.معاملات خرد و بلوک تا پایان ماه نخست امسال به 5/86 هزار میلیارد ریال رسید که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از 80 درصد رشد برخوردار است و معاملات عمده در این دوره دارای ارزشی بالغ‌بر 2/94 هزار میلیارد ریال بود که نسبت به مدت مشابه سال قبل 50 درصد کاهش داشت.
خروج حقیقی‌ها در خزان بورس
حضور حقوقی‌ها در آذرماه پررنگ‌تر از حقیقی‌ها بود به طوری که 65 درصد از خریداران را در آذرماه حقوقی‌ها تشکیل می‌دادند.از طرف دیگر در فروش سهام نیز حقوقی‌ها پیشتاز بودند. بر این اساس 4هزار و 6300 میلیارد ریال ارزش معاملات خرد و بلوک حقوقی‌ها در آذرماه بود. این در حالی است که آذرماه 88، حقوقی‌ها دو هزار و 339 میلیارد ریال سهم خریداری کردند. سهم حقیقی‌ها در بازار آذرماه امسال نیز برابر دو هزار و 518 میلیارد ریال بود که سال قبل فعالیت حقیقی‌ها در خرید سهام ارزشی بالغ‌بر یک هزار و 781 میلیارد ریال اعلام شده است.
بازدهی ماهانه صنایع
در 37 صنعت دسته‌بندی شده از سوی بورس، صنایعی مانند دباغی، پرداخت چرم و ساخت انواع پاپوش، رایانه، محصولات چوبی و کشاورزی و بانک‌ها بیشترین بازدهی قیمت را طی آذرماه امسال نسبت به آذرماه 88 دارا بودند.همچنین در همین دوره کمترین بازدهی قیمت به صنایع وسایل اندازه‌گیری و پزشکی، محصولات کاغذی و استخراج نفت گاز و خدمات جنبی اختصاص داشت.
معاملات الکترونیکی سوم شدند
به گزارش بورس و اوراق بهادار، در آذرماه امسال پس از تهران که دارای بیشترین ارزش معاملات به میزان 31 هزار و 792 میلیارد ریال بود، تالار منطقه‌ای اصفهان با 466 میلیارد ریال ارزش معامله درصد و دیگر مناطق قرار گرفت. همچنین خرید و فروش‌های الکترونیکی نیز با 288 میلیارد ریال ارزش معامله در جایگاه سوم از بابت ارزش معاملات قرار گرفت. همچنین دو تالار منطقه‌ای کرج و تبریز به ترتیب با داشتن 273 میلیارد ریال و 240 میلیارد ریال ارزش معامله رتبه‌های چهارم و پنجم را کسب کرد.
بیمه در کانون توجه حقیقی‌ها
بنابر این گزارش، بخش عمده پولی که از سوی حقیقی‌ها طی 9 ماه ابتدایی سال وارد بورس شده در سهام 5 شرکت بیمه و صندوق بازنشستگی به جز تامین، خدمات فنی و مهندسی، خودرو و ساخت قطعات، استخراج کانه‌های فلزی و رایانه و فعالیت‌های وابسته به آن سرمایه‌گذاری شده است. بر این اساس حقیقی‌ها به طور خالص 226 میلیارد ریال در صنعت بیمه و صندوق بازنشستگی سرمایه‌گذاری کرده‌اند.این گروه 5/221 میلیارد ریال در گروه خدمات فنی و مهندسی، 210 میلیارد ریال در گروه خودرو و ساخت قطعات، 3/184 میلیارد ریال در گروه استخراج کانه‌های فلزی و 1/153 میلیارد ریال در گروه رایانه و فعالیت‌های وابسته به آن وارد بورس کرده‌اند.از سویی این گروه (حقیقی‌ها) طی همین مدت 1/51 میلیارد ریال از سرمایه خود را از گروه لاستیک و پلاستیک، 8/189 میلیارد ریال را از گروه مواد و محصولات دارویی، 1/235 میلیارد ریال را از گروه مخابرات، 8/647 میلیارد ریال را از گروه فلزات اساسی و 8/856 میلیارد ریال را از گروه بانک‌ها و موسسات اعتباری خارج کرده‌اند.
نقش ۱۰ صنعت بزرگ در ارزش بازار بورس
گروه بانک‌ها، موسسات اعتباری و سایر نهادهای پولی با 8 شرکت فعال در بورس طی آذرماه امسال 2/14 درصد از ارزش بازار را دارا بود. درصد تغییر ارزش بازار این گروه نسبت به ابتدای سال معادل 68 درصد بود.
این رشد ارزش بازار در گروه یادشده منجر شد تا در صدر جدول رتبه‌بندی صنایع از حیث ارزش بازار قرار گیرد.
در این دسته‌بندی گروه فلزات اساسی با داشتن ارزش بازاری بالغ بر 132 هزار و 47 میلیارد ریال و حضور 23 شرکت، 1/15 درصد از ارزش بازار را در اختیار داشت. درصد تغییر ارزش بازار این گروه نسبت به اسفندماه 88 معادل 25 درصد افزایش بود.
مخابرات، استخراج کانه‌های فلزی، خودرو و ساخت قطعات، شرکت‌های چند رشته‌ای، محصولات شیمیایی، سیمان، آهک و گچ و فرآورده‌های نفتی، کک و سوخت هسته‌ای و خدمات فنی و مهندسی، صنایعی هستند که از نظر ارزش بازار در ۱۰ صنعت بزرگ بورس جای دارند.
حجم و ارزش معاملات صنایع در 9 ماه
معادل ۲/۲۳ درصد از ارزش معاملات در صنایع مختلف به گروه خودرو اختصاص داشت که ۵/۲۶ درصد به معاملات عمده و ۹/۱۹ درصد مربوط به معاملات خرد و کلان
بود.
خودرو و ساخت قطعات در مجموع دارای ارزش معاملاتی برابر ۴۰ هزار و ۴۱۷ میلیارد ریال بود.
در معاملات خرد و بلوک نیز بانک‌ها و موسسات اعتباری 3/13 درصد از ارزش این معاملات را با رقم 11 هزار و 548 میلیارد ریال در اختیار داشت.
فلزات اساسی، استخراج کانه‌های فلزی و شرکت‌های چندرشته‌ای دیگر صنایعی بودند که در رتبه‌های سوم تا پنجم رتبه‌بندی صنایع از حیث حجم و ارزش معاملات جای گرفتند.
پرطرفدارترین گروه‌های بازار
بنابراین گزارش، گروه سرمایه‌گذاری‌ها با داشتن بیشترین سهامدار به میزان ۵۵۹ هزار و ۸۳۰ سهامدار، پرطرفدارترین گروه بازار بودند.
گروه خودرو و ساخت قطعات نیز با داشتن 439 هزار و 742 سهامدار در رتبه دوم پرطرفدارترین گروه بازار ایستاد.
همچنین انبوه‌سازی املاک و مستغلات نیز با وجود ۲۷۳ هزار و ۵۴۰ سهامدار، سومین گروه پرطرفدار بورس در دوره مزبور بود.
بر همین اساس سیمان، آهک و گچ با 239 هزار و 199 سهامدار و استخراج کانه‌های فلزی با 225 هزار و 667 سهامدار به ترتیب در جایگاه‌های چهارم و پنجم پرطرفدارترین‌های بورس قرار گرفتند.