گروه بورس - زهرا مجتهد: بورس تهران در ماه نوامبر توانست رتبه نایب‌ قهرمانی خود را به لحاظ رشد شاخص و بازدهی همانند دو ماه ماقبل حفظ کند. براساس گزارش ارائه‌شده از سوی سازمان بورس به فدراسیون جهانی بورس‌ها، بورس تهران به لحاظ تغییرات شاخص و بازدهی رتبه دوم را در میان بورس‌های دنیا به خود اختصاص داد. تغییرات شاخص بورس تهران در مقایسه با ماه نوامبر سال میلادی گذشته ۵/۵۲ درصد افزایش نشان می‌دهد.با توجه به اینکه بورس تهران در میان ۵۷ بورس عضو فدراسیون جهانی، جایگاه خود را در سه ماه گذشته میلادی به ثبت رسانده است، این بورس از حیث ارزش بازار با افزایش رتبه مواجه شده است.پیش از این بورس تهران جایگاه ۱۱ را در این زمینه دارا بود که در نوامبر توانست با فعالیت‌های انجام‌شده در بازار و عرضه‌های جدید به رتبه دهم ارتقا یابد.در رتبه‌بندی‌های فدراسیون جهانی بورس، بورس «کلمبو» با ۱۲۱ درصد بازدهی رتبه نخست را از نظر بازدهی دارا است و پس از آن بورس تهران جای گرفته است. بورس‌های «سانتیاگو»، «تایلند»، «استامبول»، «کلمبیا»، «فیلیپین»، «کپنهاک»، «کره» و «ایسلند» در رتبه‌های سوم تا دهم دسته‌بندی بورس‌ها از حیث بازدهی نشستند. در همین حال بورس‌های «مادرید»، «بیلبائو» و «والنسیا» از نظر بازدهی در دامنه منفی قرار داشتند و ماه نوامبر، «ماه خوش‌شانسی» این بورس‌ها نبود.همچنین بورس‌های «لوبیلجانا»، «آتن»، «قبرس» و بارسلونا از این دسته بودند.

ارزش بازار؛ یک پله بالاتر

ارزش بازار بورس تهران در ماه گذشته به ۴/۸۳ میلیارد دلار رسید تا بورس تهران به لحاظ رشد ارزش بازار نسبت به نوامبر ۲۰۰۹ یک گام فراتر بردارد. با این تغییرات بورس تهران رتبه دهم را در میان سایر بورس‌های دنیا به لحاظ ارزش بازار به دست آورد. پیشتازان در این زمینه بورس‌های «کلمبو»، «فیلیپین»، «تایلند»، «استامبول»، «شنزن»، «سانتیاکو»، «کلمبیا»، «مالزیا» و «سنگاپور» بودند.

بورس تهران از حیث ارزش بازار نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۲ درصد رشد داشته است.

گردش سهام و ارزش معاملات درمیانه جدول

رتبه بورس تهران از حیث درصد گردش سهام با ۹ درصد تغییر معادل ۳۹ گزارش شد. در حالی که گردش سهام در بورس تهران در میان اعضای فدراسیون جهانی منجر نشده است که رتبه مطلوبی را از آن خود کند، در زمینه ارزش معاملات از ابتدای سال میلادی تاکنون رتبه ۳۴ را به دست آورد. اگر چه این رتبه نیز نمی‌تواند برای بورس تهران یک امتیاز تلقی شود، اما همین امر حکایت از کاهش نقل و انتقالات سهام در این بازار را دارد، به طوری که در سپتامبر ۲۰۱۰ بورس تهران توانسته بود جایگاه دوم این رتبه‌بندی را در میان سایر بورس‌های دنیا کسب کند.تنزل رتبه بورس تهران از رتبه قبلی پس از گذشت دو ماه میلادی چندان تعجب‌برانگیز نیست، زیرا در چند ماه اخیر بیش از ۲۰ هزار میلیارد تومان از جابه‌جایی سهام از سوی سرمایه‌گذاری‌های استانی به انجام رسیده و نسبت کمتری از واگذاری‌ها سهام عدالت در شرکت‌های بورسی باقی مانده است که این موضوع کاهش ارزش معاملات بورس تهران را تفسیر می‌کند.

اعضای تازه وارد

ورود سهام جدید تاثیر بسزایی در ماه نوامبر برای رتبه بورس تهران در میان بورس دنیا نداشت.

به نظر می‌رسد که بورس «یورونکست» در نوامبر با وجود تغییرات ۲/۲ درصدی پذیرش شرکت‌ها نسبت به ماه سپتامبر عملکرد بهتری را از خود گزارش کرده است. بورس‌های «نزدک»، «شانگهای»، «هند»، «شنزن»، «کره»، «بمبئی»، «توکیو»، «تایوان» و «تی اس ایکس» بیشترین میزان شرکت‌های فعال را دارا هستند.بورس‌های یادشده در رتبه‌های نخست تا دهم تعداد شرکت‌های حاضر در اعضای فهرست فدراسیون جهانی بورس‌ها را دارا هستند.تهران در این میان به رتبه ۳۵ اکتفا کرد. تغییرات یادشده برای بورس تهران در ماه گذشته میلادی به گزارش رتبه ۱۹ برای بورس تهران منجر شده بود.