آمادگی سازمان بورس برای راه‌اندازی موسسات حسابرسی بین‌المللی

سنا - رییس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت:‌ بازار سرمایه موتور محرک توسعه حرفه حسابداری است، زیرا این بازار ابداعات جدیدی انجام می‌دهد که حرفه حسابداری باید به موازات آن حرکت کند. دکتر «علی صالح‌آبادی»‌ در سومین کنفرانس بین‌المللی حسابداری ایران افزود:‌ واقعیت این است که توسعه بازار سرمایه بدون حرفه حسابداری و حسابرسی امکان‌پذیر نیست به طوری که بازار سرمایه و حرفه حسابداری و حسابرسی مکمل یکدیگر هستند. وی به پیشرفت‌های بازار سرمایه در سال‌های اخیر اشاره کرد و اظهار داشت: بازارها (فرابورس)، ابزارها (قراردادهای آتی، صکوک و حق تقدم تسهیلات مسکن)‌ و نهادهای مالی (صندوق‌های سرمایه‌گذاری) جدیدی در کشور راه‌اندازی شده‌اند که حرفه حسابداری می‌تواند در این مقوله‌ها به بازار سرمایه کمک کند.

سخنگوی سازمان بورس «آموزش» را حلقه مفقوده بازار سرمایه اعلام کرد و گفت:‌ این سازمان فعالیت‌های گسترده‌ای را در این زمینه آغاز کرده است تا آموزش را نظام‌مند کند و سطح دانش فعالان بازار سرمایه را افزایش دهد.

دبیر شورای عالی بورس و اوراق بهادار گفت:‌ شرکت‌های بزرگی با شرکت‌های زیر مجموعه‌های بسیار به بخش خصوصی واگذار شده‌اند که این موضوع باعث شده است تا روش حسابداری و حسابرسی آنان تغییر کند، بنابراین باید چالش‌ها و فرصت‌های جدید حرفه حسابداری و حسابرسی بررسی و متناسب با آن،‌ راهکارهای لازم اتخاذ شود تا این حرفه بتواند نقش خود را در اقتصاد ملی به خوبی ایفا کند.

وی یکی از مشکلات کنونی بازار سرمایه را ارائه صورت‌های مالی تلفیقی شرکت‌های بزرگ اعلام کرد و افزود: آشنایی افراد در این مقوله محدود است که باید با آموزش‌های لازم، صورت‌های مالی تلفیقی مناسبی در اختیار سرمایه‌گذاران قرار گیرد.

رییس سازمان بورس به ماده ۱۲۹ قانون تجارت اشاره کرد و اظهار داشت: فضای کار حرفه حسابداری و حسابرسی نسبت به گذشته بسیار پیچیده شده است، اما فعالان این حرفه باید با هوشیاری بیشتری به فعالیت خود ادامه دهند.

دکتر صالح‌آبادی با بیان اینکه اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی،‌ تحول بزرگی را در بازار سرمایه ایجاد کرده است،‌ افزود:‌ باید تحولات بسیاری در حرفه حسابداری و حسابرسی متناسب با الزامات جدید ایجاد شود تا این حرفه نیز بتواند فعالیت‌های خود را توسعه دهد.

نقش حسابداران در کشف تقلب

رییس سازمان بورس با بیان اینکه شرکت‌ها نباید برای پرداخت سود بیشتر به سهامداران، بنیه مالی خود را تضعیف کنند، تصریح کرد:‌ شرکت‌ها نباید با بهره‌گیری از یکسری استانداردها و روش‌های ثبت حسابداری، توان مالی خود را تضعیف و سود بیشتری را برای سهامداران شناسایی کنند.

وی ادامه داد:‌ سازمان بورس موافق این گونه تقسیم سود در بازار سرمایه نیست، بلکه توزیع و شناسایی سودها باید منطقی شود که در این رابطه حسابداران نقش مهمی در کشف تقلب‌ها و روش‌های سوء‌استفاده در توزیع سود‌ها دارند.

تدوین سند راهبردی بلندمدت

رییس سازمان بورس در این کنفرانس پیشنهاد کرد: سند راهبردی بلندمدت نقش حرفه حسابداری در رشد اقتصادی و عدالت اقتصادی تدوین شود تا وظایف هر رکن مشخص شود.

وی با بیان اینکه سند راهبردی بلندمدت بازار سرمایه در افق سال ۱۴۰۴ در حال تکمیل است،‌ افزود:‌ در این سند راهبردی،‌ جایگاه این بازار در افق سال ۱۴۰۴ تبیین شده است.

تشکیل موسسات حسابرسی بزرگ

دکتر صالح‌آبادی خواستار تشکیل موسسات حسابرسی بزرگ در کشور شد و گفت:‌ سازمان بورس آمادگی لازم را برای راه‌اندازی این موسسات با اعتبار بین‌المللی دارد.

وی با بیان اینکه از سال آینده تمامی شرکت‌های سهامی عام نزد سازمان بورس به ثبت می‌رسند، اظهار داشت:‌ بحث استقلال حسابرسان و وجود موسسات حسابرسی بزرگ یکی از نیازهای آتی کشور است که امیدوارم تدابیر لازم در این خصوص اتخاذ شود.

تامین اطلاعات مالی آینده نگر

رییس سازمان بورس با بیان اینکه همیشه نمی‌توان به اطلاعات مالی گذشته و تاریخی اکتفا کرد،‌ گفت:‌ چند سالی است که صورت‌های مالی پیش بینی شده شرکت‌های بورسی قبل از آنکه به بازار اعلام شود، همزمان گزارش اجمالی حسابرس درخصوص صورت‌های مالی آتی شرکت منتشر می‌شود، اما اطلاعات مالی مبتنی بر آینده، موضوع مهمی است که باید در دستور کار حسابرسان قرار گیرد.

دکتر صالح‌آبادی نیروی انسانی متخصص را مهم‌ترین دارایی شرکت‌ها اعلام کرد و گفت:‌ باید این دارایی‌ها شناسایی و نحوه ثبت و برخورد با آنها نیز مشخص شود.