یادداشت
مالیات توافقی، ابزاری در نظام مالیاتی ناکار آمد
بر اساس رویه موجود در ادارههای امور مالیاتی و دلایل گوناگون و برداشت از تعدادی مواد قانونی، روش محاسبه مالیات بسیاری از شرکتهای بزرگ در ایران به صورت توافق با ممیز مالیاتی (روش سنتی و پذیرفته شده در ادارات امور مالیاتی از جمله تبصره ۱ ماده ۱۹۰)و ارائه برگه قبولی مالیاتی (ماده ۲۳۹ ق. م. م) از سوی مودی مالیاتی است.
مصطفی با تقوا *
بر اساس رویه موجود در ادارههای امور مالیاتی و دلایل گوناگون و برداشت از تعدادی مواد قانونی، روش محاسبه مالیات بسیاری از شرکتهای بزرگ در ایران به صورت توافق با ممیز مالیاتی (روش سنتی و پذیرفته شده در ادارات امور مالیاتی از جمله تبصره ۱ ماده ۱۹۰)و ارائه برگه قبولی مالیاتی (ماده ۲۳۹ ق. م. م) از سوی مودی مالیاتی است. سوال ۱) آیا مگر درآمدها و هزینههای شرکت مشخص نیست که باید از روش توافق و گرفتن برگه قبولی مالیات (بدون تاریخ، تا زمانی که ۳۰ روز از زمان صدور برگ تشخیص بگذرد تا دیگر مودی مالیاتی، حق اعتراض نداشته باشد) مالیات را تشخیص داد؟
سوال ۲) مگر سود مشمول مالیات شرکت از فرمول ساده در آمدهای مشمول پس از کسر هزینههای قابل قبول، محاسبه نمیشود؟
پس داستان توافق و برگه قبولی کتبی چیست؟
سوال ۳) چرا تمام مودیان مالیاتی راضی از امر توافق هستند و به راحتی برگه قبولی کتبی میدهند؟
سوال ۴) آیا تا بهحال کسی از ممیز مالیاتی پرسیده است چرا عددx را توافق کردهای؟ چرا مالیات را عدد x+y توافق نکردهای؟
سوال۵) آیا پروندههای ممیزان مالیاتی در این زمینه و سایر موارد توسط ارگانی مستقل بررسی ویژه، نظارت و کنترل کیفی میشود؟
و چندین سوال دیگر؟!
به طور قطع موضوع یادشده یکی از معضلات اساسی قانون مالیاتهای مستقیم است که جز با اقتصاد شفاف و تشخیص مالیات به صورت سیستماتیک و دخالت نداشتن سیستمهای دستی، وجود ارگان نظارتی خاص بر روی نحوه برگ تشخیصهای مالیاتی و مشخص شدن علت تفاوت زیاد ارقام مندرج در برگ تشخیصهای صادره با ارقام قطعی و اصلاح اساسی قانون مالیاتهای مستقیم از جمله حذف بررسی توافقی، برون سپاری خدمات مالیاتی و بازخواست متخلفین محقق نخواهد شد.
* حسابدار رسمی
ارسال نظر