رونق نسبی در فرابورس

دنیای اقتصاد- سرمایه‌گذاران بورس تهران در هفته جاری شاهد حاکمیت جو انتظار و کاهش نوسانات در قیمت سهام اکثر شرکت‌ها بودند که این روند در نهایت موجب رشد ۱/۰ درصدی شاخص بورس در مقیاس هفتگی شد. با احتساب این روند، بازده بازار بورس از ابتدای مهرماه عملا زیان ۶/۲ درصدی سرمایه‌گذاران را نشان می‌دهد. در هفته مورد گزارش، حجم

داد و ستد خرد روزانه سهام نیز به طور میانگین در سطح محدود ۲۰ میلیارد تومان قرار داشت که نشانه‌ای از احتیاط معامله گران در مقطع فعلی تلقی می‌شود. یک هفته با تپیکس

رکود و انتظار در بازار سهام

شروین شهریاری

سرمایه‌گذاران بورس تهران در هفته جاری شاهد حاکمیت جو انتظار و کاهش نوسانات در قیمت سهام بیشتر شرکت‌ها بودند که این روند در نهایت موجب رشد ۱/۰ درصدی شاخص بورس در مقیاس هفتگی شد. با احتساب این روند، بازده بازار بورس از ابتدای مهرماه عملا زیان ۶/۲ درصدی سرمایه‌گذاران را نشان می‌دهد.

در هفته مورد گزارش، حجم داد و ستد خرد روزانه سهام نیز به طور میانگین در سطح محدود ۲۰ میلیارد تومان قرار داشت که نشانه‌ای از احتیاط و تردید معامله گران در مقطع فعلی تلقی می‌شود. به نظر می‌رسد تا زمان رفع ابهامات در خصوص بزرگ‌ترین تحول اقتصادی کشور یعنی هدفمندسازی یارانه‌ها وضعیت رکود و انتظار در بازار سرمایه کمابیش تداوم یابد.

تحرکات تازه در برخی گروه‌ها

معاملات این هفته نشانه‌هایی از افزایش تقاضا و رشد قیمت در برخی نمادهای معاملاتی را به نمایش گذاشت. در گروه تجهیزات، سهام صدرا پس از افت اخیر دوباره به مدار رشد بازگشته است. قیمت این سهم در این هفته افزایش جالب توجه ۴/۱۶ درصدی را تجربه کرد. روند معاملات صدرا سایر سهام گروه را نیز تحت‌تاثیر قرار داده است و سهام شرکت‌های ماشین‌سازی اراک ، آذرآب و مپنا نیز در مدار مثبت قرار گرفته‌اند. در گروه بانکی، ورود آخرین بانک دولتی؛ یعنی پست بانک منجر به توجه سرمایه‌گذاران به این صنعت شده است. عرضه ۵ درصدی «وپست» در حالی با استقبال خریداران مواجه شد که بنا بر اطلاعات موجود قرار است تا ۴۵ درصد دیگر از سهام این شرکت تا پایان سال در بورس واگذار شود؛ البته روز گذشته در فقدان عرضه دولتی حجم معاملات این شرکت حتی به نصف حجم مبنا نیز نرسید. در تحولی دیگر، اطلاعیه بانک مرکزی مبنی بر حذف رقم ۶ درصدی جریمه دیرکرد بانک‌ها رویدادی مهم در هفته مورد گزارش بود. البته بر اساس اطلاعات موجود، این تغییر تنها یک اختیار جدید را برای بانک‌ها فراهم می‌کند و قید «الزام» در آن وجود ندارد. در گروه خودرویی، سهام ایران خودرو پس از قطعی شدن معامله ۱۸ درصدی شاهد افت تب و تاب و کاهش قیمت بود. شرکت زامیاد نیز پس از اعلام تعدیل مثبت ۲۴ درصدی ناشی از فروش سهام بانک پاسارگاد با افت مواجه شد تا به این ترتیب سهامداران خود را به علت رشد قیمت قبل از تعدیل و نیز تضعیف وضعیت عملیاتی شرکت با زیان ۴ درصدی در روز چهارشنبه بدرقه کند.

نگاه تولیدکنندگان کالایی به سوی آمریکا

هفته جاری شاید یکی از مهم‌ترین دوره‌ها در تعیین جهت روند بازارهای کالایی و تولیدکنندگان مرتبط باشد. شکست دموکرات‌ها در انتخابات میان دوره‌ای کنگره احتمالا موجب ناکام ماندن سیاستهای مالیاتی اوباما و تغییر جهت اقتصاد به سوی معافیت‌های مالیاتی خواهد شد. تاثیر این مساله در رشد کسری بودجه ایالات‌متحده حائز اهمیت است. از سوی دیگر، انتظار برای انتشار نتایج جلسه فدرال رزرو سرمایه‌گذاران را در حالت انتظار قرار داده است. کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند که بانک مرکزی آمریکا یک برنامه انبساط پولی حداقل ۵۰۰ میلیارد دلاری را در دستور کار قرار دهد. دو تحول اخیر احتمالا با تشدید تضعیف دلار به سود بازارهای کالایی تمام خواهد شد و تورم قیمت نفت، مواد معدنی و فلزات را در کوتاه‌مدت در پی دارد. به این ترتیب تعقیب تحولات سیاسی- اقتصادی کنونی در ایالات‌متحده و نتایج آن برای سهامداران نیمی از شرکت‌های بورس تهران حائز اهمیت فراوان است.

«پارسیان» در راه بورس

وضعیت کنونی صنعت بیمه در بورس تهران به لحاظ نسبت میانگین P/E (که در محدوده ۱۱ واحد قرار دارد) جذابیت زیادی را برای سهامداران بیمه‌های خصوصی ایجاد می‌کند تا دارایی خود را با ضریب قابل توجهی در بورس قیمت‌گذاری کرده و از منافع واگذاری سهام خود بهره‌مند شوند. به نظر می‌رسد در حالی که تلاش برخی بیمه‌ها (نظیر بیمه معلم) برای ورود سریع‌تر به بازار سرمایه ادامه دارد، بیمه پارسیان به عنوان بزرگ‌ترین بیمه خصوصی کشور موفق شده تا گوی سبقت را از دیگران برباید تا در هفته آینده شاهد عرضه ۵ درصدی سهام خود در بازار فرعی بورس باشد. این شرکت با سهم ۷ درصدی عنوان سومین شرکت بیمه به لحاظ سهم بازار را پس از بیمه‌های ایران و آسیا از آن خود کرده است. نکته قابل توجه در ترکیب سهامداری شرکت، حضور ۱۷ درصدی سهامداران حقیقی و حقوقی خرد در بین مالکان است که پس از کشف قیمت قادر به عرضه سهام خود در بورس خواهند بود. پیش‌بینی سود شرکت برای سالهای مالی ۸۹ تا ۹۱ به ترتیب معادل ۳۶۷، ۳۷۸ و ۴۰۲ ریال به ازای هر سهم اعلام شده است. بنابراین، رشد سودآوری آهسته این شرکت در افق میان مدت انتظار یک قیمت‌گذاری منطقی با نسبت P/E معقول را ایجاب می‌کند. عرضه اولیه این شرکت در هفته آینده معلوم خواهد کرد که آیا سرمایه‌گذاران بورس تهران با توجه به تجربه ناکام بیمه دانا یک قیمت‌گذاری منطقی را برای «پارسیان» رقم خواهند زد و یا سهام این شرکت نیز تحت‌تاثیر هیجان موجود بر سهام بیمه‌ای بالاتر از حد انتظار کشف قیمت خواهند شد.

تداوم ابهامات یارانه‌ای برای سرمایه‌گذاران

روند معاملات بازار سهام در طول این هفته نشان می‌دهد که سخنان رییس جمهور پیرامون هدفمندسازی یارانه‌ها در روز شنبه نتوانسته منجر به رفع ابهامات و تعیین تکلیف بازار شود. مفاد این مصاحبه تلویزیونی بیشتر بر نکات کیفی پیرامون طرح و مزایای اجرایی آن متمرکز بود و اطلاعات کمی محدودی را در اختیار کارشناسان قرار داد. در این میان، اعلام مبلغ یارانه نقدی ۸۱ هزار تومانی برای دو ماه (برای ۶۱ میلیون نفر) نشان از اختصاص ۳۰ هزار میلیارد تومان منابع برای باز توزیع بین مردم در مقیاس سالانه دارد. با توجه به اختصاص حداکثر ۶۰ درصد منابع حاصله برای توزیع نقدی مطابق نص قانون، کل منابع حاصله از اجرای طرح در سال نخست ۵۰ هزار میلیارد تومان به دست می‌آید. برآوردهای اولیه بر مبنای میزان مصرف ۷ حامل انرژی ( بنزین، گازوئیل، نفت سفید، نفت کوره، گاز طبیعی، گاز مایع و برق) و قیمت فعلی آنها در کشور نشان می‌دهد که حصول منابع به میزان مورد اشاره مستلزم طی بخش اعظم مسیر واقعی‌سازی قیمت این حامل‌های انرژی در یک گام خواهد بود. تحولات یک ماه آینده احتمالا برای سرمایه‌گذاران و صنعتگران مشخص می‌کند که دولت مطابق با این محاسبات قصد اصلاح پرشتاب قیمت حامل‌های انرژی را دارد و یا با تامین نقدینگی از سایر محل‌ها و یا کاهش سهم صنایع و بودجه عمرانی از محل منابع حاصله، گزینه اصلاح ملایم تر قیمت‌ها را در گام نخست مد نظر قرار خواهد داد.