پایان پرونده بانکهای دولتی در بورس
با عرضه پستبانک
پرونده ورود بانکهای دولتی به بورس بسته شد
گروه بورس - علیرضا باغانی: آخرین پلاک بانکی بورس به نام پست بانک ۵۶ میلیارد تومانی ثبت شد.
بنابراین گزارش، روز سهشنبه 5 درصد از سهام پستبانک ایران ظرف 5/6 دقیقه در بورس تهران به فروش رسید تا به این ترتیب تمام 28 میلیون سهم عرضه شده آخرین بانک دولتی در بورس خریداری شود.
گزارش خبرنگار ما از تالار شیشهای حاکی از آن است که نماد «وپست» روز گذشته در ساعت ۱۰ و ۱۵ دقیقه بازگشایی شد و در نخستین پیشنهاد شاهد قیمت ۵۰۰ ریالی بود. در دقایق بعد سهام این شرکت در سامانه معاملات هزار و دو ریال، هزار و ۲۰۰ ریال، هزار و ۲۶۰ ریال، هزار و ۳۵۰ ریال، دو هزار و یک ریال، دو هزار و ۱۰۰ ریال و سه هزار ریال در سامانه معاملات پیشنهاد شد؛ اما در نهایت سهم این بانک دولتی در ساعت ۱۰ و ۲۷ دقیقه در قیمت دو هزار و ۳۰۱ ریال در بورس تهران عرضه شد.
اما ظاهرا، حاشیههای عرضههای اولیه پایانی ندارد؛ چراکه روز گذشته حرف و حدیثهای فراوانی درباره این عرضه عجولانه مطرح شد که یکی از ایستگاههای معاملاتی، خریدی را رقم زد که تعجب معاملهگران بازار را در پی داشت.
براساس این گزارش، روز گذشته یکی از ایستگاههای معاملاتی واقع در لرستان در زمان عرضه سهام، ۴۵ هزار سهم پست بانک را در قیمت سه هزار ریال خریداری کرد که این خرید ۷۰ تومان گرانتر از قیمت عرضه سبب شد تا در پایان معاملات نرخ میانگین پستبانک از دو هزار و ۳۰۱ ریال با یک ریال افزایش به دو هزار و ۳۰۲ ریال افزایش یابد.
همچنین دیروز سهام پستبانک ایران با P/E معادل 7 مرتبه معامله شد، این در حالی است که P/E گروه بانکداری در بورس 7/6 مرتبه است؛ اما حاشیه دیگر این عرضه اولیه عدمحضور مدیرعامل آن در تالار شیشهای بود.پیش از این عرضههای اولیه اصل چهل و چهاری آن قدر مهم بود که نه تنها مدیران شرکت وارد شده به بورس در تالار حضور پیدا می کردند، بلکه رییس سازمان خصوصیسازی هم معمولا به بورس تهران میآمد تا به نمایندگی از دولت شخصا نحوه بورسی شدن یک بنگاه دولتی را رصد کند. اما در عرضه اولیه و البته ناگهانی پستبانک، خبری که از رییس سازمان خصوصیسازی نبود که هیچ، مدیرعامل پستبانک هم ترجیح داده بود که حضور پیدا نکند.
در همین رابطه یکی از مسوولان ارشد این شرکت تازه بورسی شده، روحالله خدارحمی عضو هیاتمدیره و قائممقام پستبانک در بازار حضور داشت.
این مقام مسوول در گفتوگو با خبرنگار دنیای اقتصاد، فروش 5 درصد از سهام شرکت در قیمت دو هزار و 301 ریال را منطقی و مناسب ارزیابی کرد و افزود: با عرضه اولیه سهام پستبانک در این قیمت، سهام این بانک در بورس رشد بیشتری خواهد داشت.
وی ارزش ذاتی سهام پستبانک ایران را بیش از ۳۰۰ تومان عنوان کرد و افزود: پستبانک در اقصی نقاط کشور بهویژه در شهرستانهای شناخته شده دارای ۳۷۶ شعبه فعال است که تا آخر سال تعداد شعب خود را به ۴۰۰ شعبه خواهد رساند. افزونبر این، این بانک ۱۳ هزار باجه شهری و روستایی دارد و میتوان گفت که دارای شبکه گسترده بانکی در همه نقاط کشور است.
قائممقام پستبانک در ادامه در پاسخ به این سوال خبرنگار دنیای اقتصاد که پرسید، چرا این شرکت به طور ناگهانی و بدون برگزاری جلسه معارفه وارد بورس شد؟ گفت: پستبانک از مدتها قبل مقدمات لازم برای بورسی شدن را فراهم کرده بود، از طرفی دیگر این بانک به اندازه کافی شناخته شده است و نیازی به معارفه آن وجود ندارد.
خدارحمی همچنین در پاسخ به سوالی دیگر مبنیبر اینکه چرا این شرکت تا غروب روز قبل عرضه صورتهای مالی ۶ ماهه خود را ارائه نکرده بود، گفت: گزارشهای پستبانک به صورت شفاف به بورس ارائه شده و دوشنبهشب هم گزارش ۶ ماهه به بورس ارائه شد که حاکی از پوشش ۴۳ درصدی سود ۳۳۰ریالی در ۶ ماهه بود.
وی پیشبینی کرد: قیمت سهام پستبانک در بازار طی روزهای آینده افزایش یابد و سهام این بانک تقاضای خرید را نیز تجربه کند.
مدیرعامل بورس تهران نیز با موفق دانستن عرضه اولیه پستبانک در بورس گفت: بازار سرمایه روز گذشته از آخرین بانک اصل چهل و چهاری استقبال چشمگیری کرد.
وی گفت: با ورود پستبانک به بورس ارزش بازار سرمایه حدود 129 میلیارد تومان افزایش یافت. افزونبر این سهم صنعت بانکداری از ارزش کل بورس هم به 15 هزار میلیارد تومان افزایش یافت و با ورود پستبانک سهم بانکها از ترکیب ارزش بورس به 6/17 درصد رسید.
به گفته وی، هماکنون بانکهای صادرات، ملت، کارآفرین، سینا، تجارت، پارسیان، اقتصاد نوین و پستبانک در بازار سرمایه حضور دارند که میانگین P/E این شرکتها در بازار معادل ۸/۶ مرتبه است.
همچنین مدیرعامل «بورس» در پاسخ به این پرسش خبرنگار دنیای اقتصاد مبنیبر اینکه با توجه به افت پیدرپی شاخص و قیمتها در بازار آیا هماکنون زمان مناسبی برای عرضههای اولیه در بورس است، گفت: یک اقتصاددان فرانسوی معتقد است که هر عرضهای تقاضایی دارد و به نظر ما هم این اعتقاد درستی است و اتفاقات دیروز بازار هم همین واقعیت را نشان داد که همچنان در بازار، خریداران بالقوهای وجود دارد.
وی همچنین گفت: هفته آینده سهام دو شرکت پالایشگاه تبریز و بیمه پارسیان در بازار عرضه میشود.
همچنین اسماعیل غلامی معاون سازمان خصوصیسازی هم در گفتوگو با خبرنگار ما در مورد عرضههای بعدی سهام پستبانک گفت: در صورتی که تقاضا وجود داشته باشد، عرضههای دولتی در این نماد ادامه خواهد یافت.
رییس سازمان خصوصیسازی هم در این زمینه به سنا گفت: سهام این شرکت با اقبال سرمایهگذاران مواجه شد، به طوری که تا پایان سال ۴۵ درصد دیگر از سهام این شرکت در بورس اوراق بهادار واگذار خواهد شد.نوری ادامه داد: ۲۵ درصد از سهام شرکت پست بانک به سهام عدالت و ۵ درصد دیگر به عنوان سهام ترجیحی واگذار شده است، همچنین ۲۰ درصد نزد دولت باقی می ماند و مابقی سهام پستبانک تا پایان سال به بخش خصوصی واگذار خواهد شد.
افزونبر این، دیروز مدیرعامل شرکت تامین سرمایه امین نقاط ضعف و قوت پست بانک را اعلام کرد و از برنامه افزایش سرمایه 800 درصدی این شرکت مشمول اصل44 با هدف رعایت استانداردهای نظام بانکی کشور خبر داد.
محمد آرام در آستانه عرضه ۵ درصد از سهام پستبانک که دیروز در بازار اول انجام شد، اظهار کرد: هدف اصلی فعالیت این بانک تخصصی که از سال ۶۶ تاسیس شده، ارائه خدمات پست مالی در حوزه فناوری اطلاعات (ICT) و مخابرات کشور است.
وی ادامه داد: سرمایه اسمی این بانک 56 میلیارد تومان است که از این لحاظ هیچ بانکی با این میزان سرمایه وجود ندارد؛ بنابراین نقطه ضعف آن عدم توسعه آن به دلیل سرمایه اندک است که هزینه بالایی را دارد، اما این شرکت مشمول اصل 44 به محض ورود به بورس میتواند طبق استانداردهای نظام بانکی و لزوم برخورداری از سرمایه 400 میلیارد تومانی بانکها، در چند مرحله 800 درصد افزایش سرمایه بدهد.
وی با اشاره به حضور دو هزار و ۵۰۰ نیروی انسانی این بانک و لزوم کاهش این تعداد نیرو ادامه داد: گردش مالی قابل توجه در حوزه ارتباطات و مخابرات، ارائه خدمات موبایل بانکنیگ، انجام امور حوالهجات و فعالیتهای تخصصی، امکان رشد ظرفیت، انجام اصلاح ساختاری و ایجاد ظرفیتهای جدید و کوچک بودن آن و در نتیجه محدود بودن سهام آن (۵۶۰ میلیون سهم) از جمله نقاط قوت پست بانک به شمار میروند.
اما در حالی که 28 میلیون سهام پستبانک دیروز معامله شد، مدیر بازار ساعاتی پس از معاملات از ابطال 170 هزار سهم پست بانک و سهمیهبندی سه و 5 هزار سهمی برای اشخاص حقیقی و حقوقی خبر داد.علی صحرایی اظهار کرد: به دلیل عدم رعایت مقررات از سوی برخی شعب شرکت های کارگزاری، 170 هزار سهم از 28 میلیون و 57 هزار و 150 سهم عرضه شده پستبانک باطل شد که در اختیار سازمان خصوصیسازی قرار میگیرد.
وی ادامه داد: همچنین به دلیل تقاضای بیش از حد سهام عرضه شده، به هر کد سهامداری حقیقی و حقوقی حداکثر سه و ۵ هزار سهم این شرکت داده میشود. با ورود پستبانک به بورس ارزش بازار سرمایه با ۱۲۹ میلیارد تومان افزایش به ۸۴ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان افزایش یافت و این بانک دولتی در رتبه نود و یکم شرکتهای حاضر در بورس به لحاظ ارزش بازار جای گرفت. این بانک دولتی دیروز دو دهم درصد به ارزش بورس اضافه کرد و از امروز سهام این شرکت با حجم مبنای ۴۴۸ هزار و ۹۱۴ سهم معامله میشود.
روز گذشته 640 ایستگاه معاملاتی شرایط خرید سهام پستبانک را داشتند که سهمیه هر یک از آنها 450 هزار سهم بود. این بانک در حالی P/E 7 مرتبه را در بورس تجربه کرد که P/E بانک اقتصاد نوین 7/6 مرتبه، بانک سینا 3/9 مرتبه، بانک پارسیان 5/6 مرتبه، بانک ملت 1/6 مرتبه، کارآفرین 9/5 مرتبه، بانک صادرات 7/5 مرتبه و بانک تجارت 3/6 مرتبه است که همه این بانکها معاملات متعادلی را در بازار تجربه میکنند.
این شرکت تا غروب عصر دوشنبه (یک روز قبل از عرضه) صورتهای مالی خود را به بورس ارائه نکرده بود، تا اینکه در ساعت ۶ و ۴۳ دقیقه گزارش ۶ ماهه این شرکت روی سامانه کدال منتشر شد. گزارشی که البته شباهتی به صورتهای مالی ندارد و تنها در یک صفحه سود عملیاتی سال ۸۹ شرکت را ۵/۲۴ میلیارد تومان و سود عملیاتی محقق شده در ۶ ماهه را ۵/۱۰ میلیارد تومان اعلام کرده است.
حال آنکه شرکتهای پذیرفتهشده در بورس براساس قانون بازار اوراق بهادار ملزم هستند که ترازنامه، صورت سود و زیان و جریان وجوه نقد خود را در دوره 6 ماهه به صورت کامل به بورس ارائه کنند.
در همین شرایط گفته میشود، با توجه به سیاست سازمان خصوصیسازی در عرضه خرد سهام (اتفاقی که در بیمه البرز و آسیا رخ داد) این سازمان قصد دارد که سهام این بانک دولتی را به صورت خرد در بازار به فروش برساند.
گفتنی است، براساس ضوابط بانک مرکزی شخصیتهای حقوقی و ذینفعان واحد آنها در مجموع میتوانند تا سقف 10 درصد از سهام هر بانکی از جمله پستبانک را خریداری کنند و حقیقیها و بستگان درجه یک آنها هم میتوانند تا سقف 5 درصد از سهم بانک را خریداری کنند.
عکس: سنا
ارسال نظر