خبر
وضعیت صنعت خودرو و معدن پس از هدفمندی یارانهها
فارس - یک کارشناس بازار سرمایه با اعلام وضعیت صنعت خودرو و شرکتهای معدنی بورس پس از هدفمندی یارانهها، عوامل تاثیرگذار بر آینده این دو صنعت را تشریح کرد. شهرام صفوی درباره آینده و چشمانداز وضعیت شرکتهای خودرویی اظهار کرد: دو عامل تاثیرگذار در مورد خودروییها وجود دارد، یکی مساله نگرانی از افزایش نرخ دلار و دیگری اجرای طرح تحول اقتصادی. نگرانی از افزایش نرخ ارز و افزایش هزینه واردات قطعات CKD خودرو سازان باعث شد تا شاخص صنعت خودرو در بورس با کاهش قابلملاحظهای مواجه شود
ولی با کاهش نوسانات نرخ ارز و تثبیت آن توسط بانک مرکزی، دوباره اقبال بازار سهام به گروه خودرو افزایش یافت.
صفوی افزود: دومین مسالهای که در صنعت خودرو مؤثر است اجرای طرح تحول اقتصادی است که در مورد خودروهای سواری و سنگین متفاوت است.
به دلیل افزایش قیمت بنزین و حذف یارانه سوخت، مصرف آن نیز کاهش و احتمالا استفاده از اتومبیل کمتر میشود؛ بنابراین تقاضای خودروی سواری اندکی کاهش خواهد یافت.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: به نظر میرسد که محدودیت در واردات خودروهای خارجی باعث خواهد شد تا اثر منفی ناشی از کاهش تقاضای خودروی سواری پس از طرح تحول اقتصادی خنثی شود.
صفوی تصریح کرد: اثر هدفمند کردن یارانهها بر تولیدکنندگان خودروهای سنگین مثبت است، زیرا تقاضا برای خودروهای حملونقل عمومی افزایش و تعویض کامیونهای فرسوده نیز افزایش خواهد یافت.
به گفته وی، بخشی از یارانههای حملونقل به تعویض خودروهای فرسوده سنگین اختصاص یافته است، زیرا کامیون فرسوده در هر ۱۰۰ کیلومتر ۷۰ لیتر گازوئیل مصرف میکند ولی کامیونهای نو ۳۵ لیتر؛ بنابراین حذف کامیونهای فرسوده مصرف گازوئیل در بخش حملونقل و اقتصاد را کاهش میدهد.
اثر معکوس نوسان نرخ ارز بر معدنیها
صفوی درباره وضعیت صنعت کانیهای فلزی اظهار کرد: مهمترین شرکتهای کانیفلزی، سنگآهنیها هستند که باید دو مساله را در نظر گرفت،یکی اینکه قیمتگذاری آنها برای فروشهای داخلی براساس درصدی از قیمت فروش متوسط محصولات شرکت فولاد خوزستان حساب میشود که از این نظر این شرکتها تعدیل مثبت دارند زیرا فولاد خوزستان بالاتر از قیمت ۵۵۰ تومان بیلت را میفروشد و آنها قیمتهای پیشبینی را حدود ۵۱۰ تومان در نظر گرفتند.
وی افزود: نکته دیگری که روی این صنعت اثر مثبت میگذارد راهاندازی طرحهای توسعه است به طور مثال چادرملو به دنبال راهاندازی فولاد ارفع و خط پنجم خود است، گلگهر نیز در حال راهاندازی واحد گندلهسازی است.
نکته دیگر این است که قرار است در آینده ظرفیت تولید فولاد از ۱۵ میلیون تن به بالاتر از ۳۰ میلیون تن برسد بنابراین تقاضای سنگآهن و گندله در کشور افزایش قابلملاحظهای خواهد یافت.
این کارشناس بازار سرمایه درباره اثر قیمتهای جهانی بر روی این شرکتها بیان کرد: در بین شرکتهای چادرملو و گلگهر، قیمتهای جهانی تنها بر شرکت گلگهر اثرگذار است زیرا بخشی از تولیدات خود را صادر میکند. در حال حاضر قیمتهای جهانی مناسب است ولی برخی پیشبینیها بیان میکند که قیمتهای جهانی فصل چهارم سال بالا نخواهد بود و دلیل آن نیز این است که واردات سنگآهن چین در ۹ ماهه گذشته حدود سه درصد کاهش داشته است.
صفوی در پاسخ به این پرسش که دلیل کاهش واردات چین چیست؟ خاطر نشان کرد: یکی از دلایل افزایش خودکفایی این کشور است و دیگری برنامه کاهش ۱۰۰ میلیون تنی ظرفیت تولید فولاد طی دو سه سال آینده است چون برخی از تولید کنندگان فولاد چین مصرف انرژی بالا و آلاینده زیست محیطی دارند.
وی در پاسخ به این پرسش که هدفمند کردن یارانهها چه اثری بر این صنعت میگذارد؟ تصریح کرد: طرح تحول روی این گروه اثر مستقیم چندانی نمیگذارد، چون مصرف انرژی آنها بالا نیست، همچنین افزایش احتمالی قیمت ارز در آینده نیز برای این شرکتهای معدنیاثر مثبت خواهد داشت و منجر به افزایش قابلتوجهی سودآوری آنها میشود.
ارسال نظر