سایپا به «سایپا» رسید

گروه بورس - انتخابات هیات‌مدیره سایپا در شرایطی برگزار شد که «سایپا» برای تصاحب ۳ صندلی مدیریتی این خودروساز، متعهد به پرداخت ۱۶۲۰ میلیارد تومان شده است. به گزارش خبرنگار ما، سهامداران «سایپا» پنج‌شنبه هفته گذشته به مجمع فوق‌العاده رفتند تا هیات‌مدیره جدید این شرکت را انتخاب کنند.

تغییرات مدیریتی بزرگ‌ترین تفاوتی بود که مجمع فوق‌العاده سایپا شاهد بود و به دنبال آن، مدیریت شرکت از «دولت» به «سایپا» منتقل شد.

وقتی قیمت «خصوصی‌سازی» نمی‌ارزد

داستان تغییر مدیریتی سهامداران سایپا از آنجایی شروع شد که نام این شرکت در جدول واگذاری‌های سازمان خصوصی‌سازی قرار گرفت.

همزمان با اقدام، مخالفت‌های وزارت صنایع برای واگذاری سهام این خودروساز در کنار «ایران‌خودرو» بالا گرفت؛ چراکه این وزارتخانه معتقد بود، «خودرو» یک صنعت مادر است و دولت نباید تمام سهام آن را به بخش خصوصی بفروشد.

تلاش‌های این وزارتخانه برای خروج این شرکت‌ها از لیست فروش باعث تاخیر دو ساله در واگذاری این شرکت‌ها شد.

اما تاخیرهای چندباره و بدون دلیل عرضه بلوک مدیریت سایپا، سرانجام در تابستان امسال به پایان رسید و دولت تصمیم گرفت ۲۰ درصد سهام «سایپا» و «ایران‌خودرو» را با شرایط و قیمت‌های متفاوت عرضه کند.

در این بین بعد از چند روز رقابت فشرده، کنسرسیومی متشکل از «قطعه‌سازان»، «نمایندگان خدمات فروش و پس از فروش و در نهایت سرمایه‌گذاری کارکنان سایپا» بلوک ۱۸ درصدی سایپا را به قیمت ۸۴۶۰ ریال خریداری کرد.

اما با وجود رقابت فشرده، کنسرسیوم خریدار نتوانست در موعد مقرر ۳۰ درصد ثمن اولیه معامله را پرداخت کند و در نتیجه معامله ابطال شد.

به دنبال این ابطال، کنسرسیوم به دنبال در اختیار گرفتن سایپا از طریق دیگری شد؛ چراکه معتقد بود قیمت خریداری شده، توجیه اقتصادی ندارد. به دنبال این امر، کنسرسیوم که در راس آن سرمایه‌گذاری کارکنان سایپا قرار داشت، رایزنی‌های گسترده‌ای را با دو سهامدار «سایپا» یعنی «گروه بهمن» و «سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی» آغاز کرد. این رایزنی‌ها سرانجام به نتیجه رسید و قرار شد آنها سهام سایپا را در بلوک‌های ۵ درصدی در بورس بفروشند.

مجموع سهام خریداری شده «خساپا» از «خبهمن» و «شستا» معادل ۲۹ درصد بود که دو صندلی هیات‌مدیره را در اختیار سرمایه‌گذاری سایپا قرار می‌داد. با این دو خرید «شستا» و «بهمن» برای همیشه از هیات‌مدیره سایپا کنار رفتند.

اما این پایان برنامه تصاحب مدیریت سایپا نبود؛ چراکه سرمایه‌گذاری سایپا در حرکت بعدی خود بلوک ۱۷ درصدی «سرمایه‌گذاری رنا» را از سازمان خصوصی‌سازی خرید.

سرمایه‌گذاری سایپا همزمان با این خرید، بلوک‌های ۱۳ درصدی «سرمایه‌گذاری ملی» و ۶ درصدی «بازار» را نیز جمع‌آوری کرد تا با مجموع ۳۶ درصد، صندلی سوم هیات‌مدیره «سایپا» را نیز به دست آورد.

به این ترتیب، تازه‌ترین ترکیب سهامداران یکی از بزرگ‌ترین خودروسازان کشور به قرار «سایپا» با سه عضو و «دولت» با دو عضو، رقم خورد. شرکت‌های «سرمایه‌گذاری کارکنان سایپا»، «پیشگامان بازرگانی ستاره تابان» و «سرمایه‌گذاری رنا» نمایندگان سایپا در کنار «ایدرو» و «تعاونی ایدرو» نمایندگان دولت، استراتژی‌های آینده این خودروساز را تعیین می‌کند.

سهامداران اصلی سرمایه‌گذاری کارکنان سایپا، شامل ۵۱ درصد کارکنان سایپا و ۴۹ درصد سرمایه‌گذاری سایپا است. همچنین ۱۰۰ درصد سهام «پیشگامان بازرگانی ستاره تابان» هم در اختیار کارکنان سایپا است، اما براساس اقساط سه ساله‌ای که برای خرید بلوک‌های سایپا تعیین شده، شرکت موظف است تا سه سال، هر ۶ ماه یک بار، رقمی معادل ۱۸۵ میلیارد تومان پرداخت کند.

خبری از بلوک‌های دولت نیست

در کنار این امر، هنوز خبری از سوی دولت درباره عرضه مجدد بلوک ۲۰ درصدی سایپا، منتشر نشده است.

با توجه به قرار داشتن «سایپا» در گروه یک جدول واگذاری‌های سازمان خصوصی‌سازی و (شرکت‌های ذیل اصل ۴۴) دولت موظف است تمام ۴۰ درصدی سهام خود را در این شرکت به بخش خصوصی بفروشد.

چیزی که با توجه به ابطال قطعی عرضه قبلی، ظاهرا هیچ تصمیم تازه‌ای برای آن گرفته نشده است.

شاید عرضه بلوکی سهام این خودروساز از سوی دولت، بتواند تغییراتی را در ترکیب مدیریتی این شرکت ایجاد کند.

به هر روی باید به انتظار مصوبات آینده هیات واگذاری نشست تا شرایط و قیمت جدید بلوک‌های «سایپا» را اعلام کند.

«سایپا» سرانجام خصوصی‌سازی شد

اما «نعمت‌الله پوستین‌دوز»، مدیرعامل سایپا در مورد تغییر مدیریتی تازه این شرکت به «فارس» می‌گوید: براساس اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی و تاکیدات مقام معظم رهبری و حمایت‌های دولت و شخص وزیر صنایع، صنعت خودرو با خصوصی‌سازی واقعی مواجه شد. این اتفاقی است که تکرار هم نخواهد شد.

وی با بیان اینکه شخص وزیر صنایع پیگیر خصوصی‌سازی سایپا بوده، ادامه می‌دهد: امروز سایپا بعد از ۳۰ سال با تغییر ترکیب سهامداری، هیات‌مدیره، ثبات مدیریتی همراه شد که این رویداد تولد دوباره این شرکت است.

این مقام مسوول به وضعیت بسیار مطلوب تولیدات سایپا در سال‌جاری اشاره می‌کند و می‌گوید: سه پایگاه جدید در کشورهای عراق، سودان و یک کشور دیگر راه‌اندازی می‌شود و تا پایان سال به تولید نیز خواهد رسید.

چرا اوراق مشارکت منتشر می‌کنیم؟

بعد از انتخاب اعضای حقوقی هیات‌مدیره سایپا، نوبت به بررسی انتشار اوراق مشارکت ۱۵۰ میلیارد تومانی رسید که بند بعدی مجمع فوق‌العاده بود.

در این جلسه، نماینده شرکت «تامین سرمایه نوین» با تشریح ابعاد این برنامه، انتشار این اوراق مشارکت را سودآور دانست و اعلام کرد با موافقت سازمان بورس، این اوراق بعد از پذیره‌نویسی در فرابورس قابل‌معامله خواهد بود.

براساس گزارش «فارس»، انتشار اوراق مشارکت ۱۵۰ میلیارد تومانی با هدف تامین منابع ۳۴ درصد از پروژه ۴۵۰ میلیارد تومانی سایپا کاشان برای تولید ۱۲۰ هزار خودرو تیبا و ۱۵ هزار دستگاه سی‌کی دی است.

۲۳۰ میلیارد تومان از کل منابع لازم هم پیش از این از سوی «سایپا» و از طریق احداث ساختمان و راه‌اندازی خط تولید تامین شده و ۵/۱۳ درصد باقی‌مانده هم به وسیله تسهیلات، تامین شده است.

این اوراق ۴ ساله و با نرخ سود تضمین شده ۱۷ درصد و با پرداخت هر سه ماه یک بار بوده و به وسیله چهار بانک پذیره‌نویسی خواهد شد. زمان دقیق این اقدام به مجوز سازمان بورس بستگی دارد.

درباره این برنامه که در سال‌های ۹۰ تا ۹۲ منجر به سود ۶۵ تا ۱۱۳ میلیارد تومانی سایپا خواهد شد، «حسن امیری»، معاون مالی گروه سایپا می‌گوید: پروژه سایپا کاشان از لحاظ زمان‌بندی و اجرا جزو پروژه‌های بزرگ کشور است که در آن همه ریسک‌ها پشت سر گذاشته شده است.

باز هم با «کیا» قرارداد بستیم

وی در پاسخ به سوالی در مورد «اثرات تحریم شرکت «کیاموتورز» بر گروه سایپا» اظهار می‌کند: درحالی چنین مباحثی مطرح شده که با وجود تحریم این شرکت، قرارداد جدیدی با شرکت کیاموتورز برای تولید محصول مشترک جدیدی منعقد شده که نشان‌دهنده نبود نگرانی است.

وی ادامه می‌دهد: این محصول از سال آینده به بهره‌برداری می‌رسد؛ بنابراین در تولید و فروش محصولات مشارکتی با کیاموتورز، هیچ اتفاقی نخواهد افتاد.